• W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Wojtek [89.64.39.*]
    Współczuję Tym którzy jak ja tu utknęli, nie widać żadnej nadziei, co z tego że firma osiąga bardzo dobre wyniki jak każdy kto zrobi research przed kupnem dowie się, że nic z tych zysków nie zobaczy. Ja niestety jako świeżak sprawdziłem zyski sprawdziłem balans itp i wydawało mi się że znalazłem perełkę, nie wiedziałem o tym że zarząd komunistycznych ***** dyma pozostałych akcjonariuszy. Nauczka na przyszłość, w normalnych czasach pewnie bym siedział dalej żeby nie dać satysfakcji "Pani" Prezes ale żal patrzeć jak wszystko rośnie i ma jeszcze perspektywy do wzrostu a tu taki dramat.
    To co się tu wyprawia to barbarzyństwo ale nie mam raczej złudzeń że ktoś się za to w końcu weźmie. Powodzenia
  • Re: W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Otto [149.224.132.*]
    ufff... już balem się, ze jakiś fundusz się wypróżnia korzystając z bardzo dobrych wyników.
    a to tylko słabe ręce.
    dopóki słabe ręce nie oddadzą tego, dopóty nie będzie wzrostów.
    także czekamy na kolejne świadectwa.
  • Re: W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Dawid [89.64.39.*]
    O słabych rękach to można mówić jak ktoś oddaje dobry papier gdy akurat jest zwała i wszystko leci w dół. Ja czekałem na wyniki aż pojawi się popyt w cenie chodź trochę wyższej niż kupiłem i sprzedałem. Tutaj nie ma wzrostów nie dlatego że są jakieś słabe ręce które sypią akcjami, nie ma wzrostów bo powyżej 4 zł praktycznie nie ma chętnych na kupno. Dlaczego ktoś rozsądny miałby płacić powyżej 4 zł skoro zysków i tak nie zobaczy niezależnie jak świetnych wyników spółka nie będzie osiągać
    Słabe ręce oddają, kiedy jest złość, marazm, pesymizm i brak wiary, bez względu na to jak dobre wiadomości płyną. Bez totalnego zniechęcenia nie ma co liczyć na start wzrostów. Uważam, ze jesteś pierwszą jaskółką. Czekamy na kolejne.

Dlaczego ktoś ma płacić więcej? Chociażby dlatego, ze może znaleźć się kupiec, który uzna ze np dwa razy więcej za całość to nie jest wygórowana cena. Jak się dogada z Berlingami, to reszta tez na tym zarobi. A robi się klimat na tematy około COVIDowe. Jak komuś będzie to pasowało do wiekszej układanki, np żeby zabezpieczyć dostawy leków, to kupi to i tak, nawet jeśli bedzie musiał przepłacić. Farmacja to najbogatszy sektor na świecie. A zachowanie łańcucha chłodniczego w logistyce to dla tej branży duży priorytet.
    PLAY tez kulał od polowy lipca. W połowie września wyszło szydło z worka.

• Re: W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Wojtek [89.64.39.*]
    Zadzwoń do Berlinga mi zapytaj czy mają urządzenia chłodzace do -70 stopni. Nie mają bo to zupełnie coś innego oni nie zajmują się Kriogenika. Bardzo dokładnie zbadalem ten temat bo też widziałem w nim światełko w tunelu. Rozważania o tym że może ktoś kupi tą spółkę kilka razy drożej niż obecna cena akcji to marzenia, akcjonariusz każdej spółki na GPW tak sobie może marzyć. Berlingom nie opłaca się jej sprzedawać, Ja decyzje o tym że sprzedaje podjąłem gdy zobaczyłem komunikat że spółka zależna będzie się zajmować nieruchomościami. Gdybym chciał mieć ekspozycję na rynek nieruchomości to zainwestował bym w spółkę która się na tym zna i zajmuję od lat, śmierdzi na kilometr próba wyprowadzenia pieniędzy ze spółki.

Podajesz -70stopni, tak jakbyśmy mieli do czynienia tylko z jedna szczepionka, ogłoszona jako pierwszą, gdzie podano, ze bardzo restrykcyjne zasady przechowywania mogą się wraz z dalszymi pracami zmienić. W tej chwili trwają również prace nad kilkudziesięcioma innymi szczepionkami, gdzie najcześciej się mówi o temperatuarach większych od -25C. natomiast tutaj nie chodzi tylko o szczepionkę. Cały rynek farmacji będzie rósł, ponieważ: covid sprawie ze służba zdrowia na całym świecie będzie miała potężne zaległości w leczeniu chórów przedcovidowych i minie wiele kwartałów zanim zostanie to nadgonione; druga sprawa to wzrasta swiadommosc ludzi ze jednak zdrowie jest najważniejsze i będą częściej korzystać z usług medycznych, nie tylko związanych z COVID, ale szeroko rozumianą diagnostyką i leczeniem tego co zostanie zdiagnozowane; trzecia to może się pojawić cykliczność w szczepieniach i/albo oprócz prac nad szczepionka będą musiały powstać leki, które będą sobie wreszcie radzić, jeśli pacjenci będą już zainfekowani, Itak dalek i tak dalej... to wszystko będzie globalnie generowało zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju materiały i usługi związane z chłodnictwem. będzie to wielka fala, która podniesie wszystkie firmy tego rodzaju. a Berling nie tylko to produkuje, ale tym również handluje. Jak widać po wczorajszych wynikach - z powodzeniem.

Z nieruchomościami się z tobą zgodzę. Każdą podejrzana transakcja powinna być zgłaszana do KNF i/lub prokuratury. myślę ze w dzisiejszych czasach będzie to naprawdę ryzykowne, żeby nie ściągnąć sobie na głowę siepaczy z Urzędu Skarbowego, CBA, CBS etc i Zarząd raczej sobie zdaje z tego sprawę (patrz case Krauzego).
    Piszesz bardzo dużo o farmacji a w ich raportach nie ma o tym słowa. Berling sprzedaje sprzęt produkowany przez kilkunastu producentów (głównie Arkton) przejrzałem asortyment każdego z nich pod kątem właśnie szczepionek i nie ma tam nic związanego z lekami czy farmacja. W ogromnej większości są to chłodnie do przechowywania mięsa owoców itp Zresztą już w tym roku Berling idzie na rekord jak chodzi o zyski, i co? widzisz to po kursie? Nie, bo jak ktoś sprawdzi choć trochę spółkę to zorientuje się co tu się wyprawia
    A centra dystrybucyjne to tylko mięsa i marchewka? A czynniki chłodnicze, części zamienne do sprężarek to tylko spożywką?Frma ma kompetencje w chłodnictwie i w ten lub inny sposób moze to zostać docenione i odpowiednio wycenione. Zobaczymy. Przyszłość pokaże.
    Powoli odpadam z tej dyskusji. Gratuluje podjętych decyzji, bo to tez wymaga odwagi i powodzenia na innych spółkach.

Właśnie problem w tym że spółka ma ponad 60mln zł w kasie a jakoś nie inwestuje w rozwój na rynku na którym działa, tylko pcha się w nieruchomości. Ja wam życzę żeby się ktoś w końcu zainteresował tym co tu się wyprawia, mi szkoda nerwów i kasy która może pracować w tym czasie gdzieś indziej
  • Re: W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Inwestor [89.64.82.*]
    Wydaje mi się, że obaj Panowie macie rację. Oczywiście tutaj od pewnego czasu Zarząd nie dba o mniejszościowych akcjonariuszy. Pamiętajmy jednak, że przyjdzie taki dzień, w którym nastąpi jedno z dwóch: ktoś duży zainwestuje w spółkę, bo jest bardzo przeceniona na giełdzie lub Zarząd ogłosi wezwanie- a zgodnie z nowymi przepisami będzie to godziwa wycena. Kiedy? Nie wiadomo. Jest jeszcze coraz bardziej realna opcja wejścia na notowania ciągle, bo i obroty rosną, więc tu też widzę szansę na wzrosty.
  • 02.12.2020 - zapamiętajcie tę datę. Autor: ~Otto [84.46.5.*]
    Dziś poszło pierwsze info o otrzymanym zezwoleniu na używanie szczepionki przeciwko COVID w UK. Przy okazji pare innych krajów zarysowało harmonogramy szczepień w najbliższych miesiącach. Maszyna ruszyła!!!

A na Berlingu 140kPLN obrotu jednego dnia, chyba więcej niż w cały miesiąc. I chyba raczej nie była to jedna transakcja ustawiona przez jakiegoś grubasa, celem optymalizacji podatkowej?
  • Re: 02.12.2020 - zapamiętajcie tę datę. Autor: ~Inwestor [80.238.108.*]
    I co dalej?
  • Re: 02.12.2020 - zapamiętajcie tę datę. Autor: ~Inwestor [217.96.10.*]
    wydaje się że na ciągłe wejdzie na pewno, ostatnio obroty na Berlingu większe niż na niejednej spółce, która jest na ciągłch.
    Niestety rodzina nie pomaga.
  • Re: 02.12.2020 - zapamiętajcie tę datę. Autor: ~Marcin [217.96.10.*]
    Na 3,8 czeka 52 000 zł
  • BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Otto [149.233.141.*]
    wg innej spółki:

Vertiv: Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 50% różnych szczepionek rocznie marnuje się z powodu niewłaściwego przechowywania, związanego m.in. z problemami z utrzymaniem właściwej temperatury. 
    Z uwagi na fakt, że nowe szczepionki firm Pfizer i Moderna przeciw COVID-19 wymagają przechowywania w bardzo niskich temperaturach, rozwiązanie tego problemu jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Placówki ochrony zdrowia muszą przygotować się na ich dostawy, m.in. kupić ultrachłodzące zamrażarki, które zapewniają przechowywanie szczepionek w temperaturach do -80 stopni Celsjusza. Jak wskazują specjaliści z Vertiv, podczas zakupu i eksploatacji takiego sprzętu nie można zapomnieć o tak kluczowych aspektach, jak kontrola parametrów zasilania i poprawianie ich w razie potrzeby, czy też zapewnienie zasilania awaryjnego. Źródło: spółka
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Marcin [217.96.10.*]
    pytanie ile oni sprzedają chłodnictwa do zakładów związanych z medycyną
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Inwestor [37.47.19.*]
    To prawda maja własna technologie, największe centrum logistyczne do dystrybucji chłodnictwa, ewidentnie temat rozwojowy, może kupi ich jakiś światowy podmiot?
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Wojtek [89.64.56.*]
    To znowu Ja, Berling to chyba jedyna spółka której kibicuje mimo że sam już ją sprzedalem (inaczej kibicuje akcjonariuszom w walce z Berlingami)
    Ktoś właśnie przerzucił przy cenie 4.60 pakiet wart 250 tyś. Nie wygląda to na zwykła transakcje. Raczej na ustawkę między Funduszami by podbić średnią cenę transakcyjna
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~ja [149.224.7.*]
    a może po prostu ktoś w końcu dostrzegł potencjał tematów związanych z chłodnictwem?
    Summer is coming'!!
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Marcin [217.96.10.*]
    Nie chca aby berlingi znowu mogly ogłosić skup przy cenie 3,8
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~karol [195.225.36.*]
    tu panowie przez 5 lat nic się nie działo i najblirzsze 3 lata będzie nadal tak jak jest strata czasu
  • Re: BRG - jednym z wielu wygranych efektu pandemii? Autor: ~Otto [46.59.211.*]
    Dnia 2021-03-21 o godz. 17:39 ~karol napisał(a):
    > tu panowie przez 5 lat nic się nie działo i najblirzsze 3 lata będzie nadal tak jak jest strata czasu

Półtra miesiąca minęło i okazało się, ze Karol nie miał racji. Kurs najwyższy od siedmiu lat po pionowym wzroście.
    Ale prawie zawsze jest tak, że czym więcej wypowiedzi takich jak Karola, tym lepiej.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.236.200.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.11.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [173.44.36.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [71.19.251.*]
  • Re: W końcu dziś wydostałem się z tego bagna Autor: ~Odyn [91.219.212.*]

Radze obserwować VAKOMTEK, MEDICALG oraz DATAWALK
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.87.212.*]