Scenariusz 1. W przyszłym tygodniu zwałka kursu żeby załadować worki niżej i później do dnia dywident jazda w górę i wywalanie papieru ze znacznie wyższym zyskiem niż owe 1,2 za dywidendy i po dniu nabycia praw do dywident ponownie zjazd w dół.
Scenariusz 2. Od poniedziałku pniemy się w górę i ponownie np. tydzień przed nabyciem praw do dywident zacznie się sypanie i ubieranie naiwnych i wieszanie na hakach.
W październiku Pani Ewa F. blisko związana z zarządem zakupiła blisko 30 tys. akcji przy kursie w okolicach 12,85, jak sądzicie będzie trzymać aby zarobić na dywidendach czy wawali wcześniej? Już teraz ma prawie 2pln zysku teraz jeszcze poczeka aż ulica najarana na dywidenda podbije kurs i wywali im to na górce zarabiąc 2 lub 3 razy tyle co dywidenda. Dywidenda są dla inwestorów long term co trzymają papier 3-5 lat, wówczas wchodzenie w papier przed dywidendami ma sens. Ileż to razy widzieliśmy sytuację, że w dzień nabycia praw do dywident był ostry zjazd kursu.
Jeśli kurs zjedzie w okolice 13 - 12 pln, wówczas może nadstawię koszyk żeby to rozegrać pod te dywidenda, w przeciwnym wypadku postoję i popatrzę z boku.
Wydaję mi się, że już bardziej niż 13 kursu nie uwalą. Kto miał pozbierać to pozbierał kilka tygodni temu. I tak jak mówisz magiczne pytanie pod co było to zbieranie? Patrząc co było rok temu: ogłosili dywidendę 7. listopada gdzie kurs był 8,94, po wypłacie dywidendy kurs poszedł jeszcze bardziej w górę aż do 13,6 w lutym a potem wiadomo co się zaczęło. Wolumen nie różnił się znacznie w listopadzie/ grudniu 19'. Obecnie sytuacja dla TIMu jest sprzyjająca, rosną zyski, inwestycje w fotowoltaikę również. Niech każdy sam oceni.
Ja widzę tylko jeden scenariusz SUPER prezent na nowy rok .... A od jutra tylko w w górę z małymi przerwami na złapanie oddechu. ( tu jest prawie 10% wartości mojego portfela w dywidendzie kto tyle teraz daje poza spółkami wydmuszkami covid 19)
To nadstawiaj koszyka, myślisz że ktoś odda akcje po 12-13 żeby można było zarobić prawie 9%. Jutro będzie jazda w górę i na długo do zobaczenia bo tutaj rekordy się szykują i w dochodach i w zyskach a IV kwartał zawsze był więcej niż dobry
No zobaczymy, nie raz już byłem swiadkiem kiedy na dobrych info była podbitka po to aby dzien dwa po info kurs zwalić 10-20%
W tej chwili nie mam papieru w portfelu ale jesli spełni sie mój scenariusz, że cena w najbliższym tygodniu lub dwóch zjedzie poniżej obecnych poziomów, wówczas rozważę w wejście.