• Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~BBI [77.252.47.*]
    Widziimy, że od 3 listopada kurs nie chce spać poniżej 3,40 zł, a obrót w tym czasie wyniósł > 70 k akcji. Czy to sprzedający nie chce niżej oddawać akcji, czy te z ZGI dostrzegła konkurencyjny popyt poniżej tej marki? Tu można spekulować.
    W karnecie widzimy wzmożoną akltywnośc inwestorów po stronie kupna. A sprzedających ubyło w sensie liczby oferowanych akcji na 5 najlepszych poziomach cenowych. Wczoraj na 3,64 (S) stało > 13 k akcji, a dziś już nikt ich nie oferuje. Czy to ZGI wycofała zlecenie w obawie, że te akcje mo ze kto s kupić, kto nie jest z nimi w zmowie? Ja tego oczywiście nie wiam, ale obserwuj e, ze to zlecenie pojawia się od dłu zszego czasu, wi ec sprzedający, jeśli faktycznie nim jest, miał możliwość akcje sprzedać trochę taniej. Nie speiszy się mu? Skoro tak, to czemu co kilka dni wystawia to zlecenie w całości zamiast w mniejszych partiach? Drobnymi kroczkami już dawno by te akcje sprzedał,I dlatego uważam, ze jest to działanie pozorowane w celu zablokowania ew. wzrostów.
    Dlaczego? Uważam, że za manipulowaniem kursem i wolumenem obrotów stoi ZGI, której celem jest wykupienie akcji drobnicy po możliwie niskiej cenie (3-4 złote), a następnie sprzeda z ich, gdy prezes Skotnicki niespodziewanie (?) ogłosi wezwanie/ofertę kupna po 5-6 złotych. Czy ten plan się powiedzie? Ja tego nie wiem, ale przypuszczam, że do jego realizacji droga jeszcze daleka, bo drobnica posiada > 50% wszystkich akcji. I choć w ostatnich prawie 3 latach obróciło się ok. 69% akcji, czyli więcej niz FF, to jednak częśc tego wolumenu to zwyczajne przekładanie akcji z jednego portfela do drugiego. Jak duża jest to część? Ja tego nie wiem. Ponieważ kurs jest nieustannie tłuczony, a co i rusz pojawiają si e dziwne transkacje crossowe i pakietowe, to znaczy, że do celu jeszcze daleko.
    Ja zakładam, że celem członków zarządu jest wykupienie za pieni adze spółki wszystkich pozostałych akcjonariuszy, czyli ok. 87 % akcji. To całkiem sporo, ale po pierwszym wezwaniu (wolumen) będziemy wiedzieli, ile tych akcji uda się zebra c tanio, w okolicach ceny nominalnej akcji. Później ju z takl łatwo nie pójdzie, bo ci, któzy akcji w takim ew. wezwaniu akcji nie sprzedadzą, będa mieli wyraźny sygnał potwierdzający w/w hipotezę. A im drożej akcje zostaną skupone, tym mniej gotówki zostanie w kasie dla tych, kajconariuszy, którzy, zakładam, będą wycofywać spółkę z GPW.
    Tymczasem akcje są powoli zbierane. Powoli, bo nawet dyanmiczny wzrost kursu nie pozwoli zdjąć z rynku większego pakietu akcji, może 100 k do ceny 5 złotych. Wystarczy zerknąć w arkusz zleceń S, żeby si e o tym przekonać.
    Taka jest moja spekulacja.
  • Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~ja [195.206.117.*]
    a co to jest cena 5,6 zł.

• Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~aj [195.191.163.*]
    Po tyle dzis mozna sprzedac
  • Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~BBi [78.46.81.*]
    Kurs spada od dziewięciu tygodni. Chodzi oczywiście o kurs transakcyjny średni, który odzwierciedla trend, w tym wypadku spadkowy.
    W przeciwieństwie do tandeciarz potrafię to udowodnić.
    Od maksimum w połowie sierpnia (7 złotych) kurs spadł do 6 złotych,
    W tym tygodniu średni kurs transakcyjny wyniósł ok. 6.01 zł
    W ubiegłym tygodniu wyniósł on 6,28 zł
    W tygodniu wcześniej podobnie, 6,28 zł
    W tygodniu 13-17.09 wyniósł on 6,32 zł
    W tygodniu 06.- 10.09 wyniósł on 6,38 zł
    W tygodniu 30.08 - 03.19 wyniósł on 6,43 zł
    W tygodniu 23.08 - 27.08 wyniósł on 6,48 zł
    W tygodniu 16.08-20.08 wyniósł on 6,67 zł.
    Takie sa fakty. A jakie płyna z nich wnioski? Takie, że podaż jest na tyle duża, że popyt nie jest w stanie postawic jej tamy i kurs spada. Akcjonariusze sprzedają akcje coraz taniej. Widzi to każdy.
    Dlaczego tak się dzieje? Dlatego, że nikt nie wierzy w brednie o dywidendzie, o zyskach 140 mln i wiecej za Konesera, o kursie > 253 złote. Gdyby ktokolwiek wierzył w te kłamstwa rozpwszechniane przez łobuzów na forum, akcje byłyby kupowane masowo. A nie są:)
    I przekonacie się, że po publikacji komunikatu o umowie inwestycyjnej RT kurs runie. Dlaczego? Dlatego, że tu prawie nikt nie chce miec tych akcji, chce je sprzedać jak najszybciej, ponieważ w/w komunikat będzie jedynym pozytywnym przez kolejne 12 miesięcy. A skoro nie będzie dobrych newsów, będą spadki kursu. Dobrych newsów nie będzie, będą natomiast nowe obligacje, prawdopodobnie już w I kwartale 2022 roku. I to jest i będzie powodem masowej wyprzedaży akcji. Obcnie łobuzy na forum próbują wywołać optymizm wśród inwestorów i sprzedac im posiadane akcje. Jak widzimy nie udaje sie im to, pozostaje więc kłamstwo, wulgarzymy i prymitwizm. Ich język jest prymitywny i chamski, a to świadczy o ich słabości intelektualnej. Potrafią tylko kłamać i oszukiwać.
    Taka jest moja spekulacja.:

Nie spodziewam się dziś zmiany obrazu sesji, z którym mamy do czynienia już od tygodni. Spadek kurs i niewielkie wolumeny obrotów - tak to wygląda.
    Wczorajsza sesja to kolejny dzień próby podciągnięcia kursu i ozywenia handlu. Ponownie mieliśmy do czynienia z usatwką po stronie kupna. Tym razem ktos wystawił 10 k akcji na najlepszejsprzedaży (6 zł), ale nie znalazł sie chętnu. A przecież akcje sa i były sprzedawane kilka dni temu nawet ponizej tej ceny i to na mikrowolumenach, ponieważ nie było popytu. A gdy taki popyt się pojawił, to nie ma chętnych? Wygląda to na brak podaży, ale ja podejrzewam, że jest to zwykła ustawka. Zarówno na kupnie jak i na sprzedaży stoi jedna i ta sama spekuła, na co wskazuje liczba zleceń, zwykle pojedyńczych. Od czasu do czasu pojawiaja się dodatkowe, obce zlecenia. Chodzi o to, żeby wśród inwestorów, którzy są, choć nieliczni, wywołać przekonanie o dużym zainteresowaniu akcją i skłonić ich do zakupów akcji od spekuły, która stoi samotnie ze zleceniami S. I dlatego nie ma chętnych do realizacji zlecnie K na 10 k akcji po 6 złotych, bo przecież spekuła musiałby sprzedać 10 k akcji samej sobie po lewej stronie karnetu. Mieliśmy już do czynienia z taką sytuacją całkiem niedawno. Ktoś postawił na K 100 k akcji po 5,82 i też nie było chętnych. Wprawdzie kurs urósł od tego czasu, ale na niewielkim wolumenie i jak widać wrócił w zasadzie do punktu wyjścia Podejrzewam, że obecnie będzie podobnie i być może dzis zobaczymy ponownie kurs 5,xx.
    Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony jest o efekt beznadziejnej propagandy na forum, bo opartej na łatwym do zweryfikowania kłamstwie o dywidendzie i gigantycznych zyskach z Konesera. To odstręcza potencjalnych inwestorów od kupowani akcji, tym bardziej, że kurs akcji spadał o kilkunastu lat niezmiennie, a spółka traciła gigantyczne pieniądze.
    Z drugiej strony mamy tu do czynienia od lat z grupą spekulantów, prawdopodobnie zorganizowaną, która od lat kupuje akcje od roczarowanej drobnicy, następnie, wykorzystując niewielką płynność, zakupami powoduje wzrost kursu i zainteresowanie nowych, drobnych inwestorów, którym sprzedaje wcześniej kupione tanio akcje. Potem następuje długi okres spadków kursu. Akcjonariusze, którzy dopiero co nabyli akcje, widza, że kurs niezmiennie spada, że tracą pieniądze, przystepuja do sprzedaży ze stratą. To wykorzystuje spekuła do zakupów. I tak sie dzieje od lat, i dlatego mamy nieustanny spadek kursu.
    Gdyby akcją zainteresował się np.nowy fundusz, wówczas miałby kto odbierać podaż i kurs by się ustabilizował, a nawet urósł, tym bardziej, jeśli fundusz przekroczyłby 5%. Ale tak się nie dzieje, wiekszość funduszy akcje sprzedało, pozostały: OFE NN, Quercus (akcje powoli sprzedaje) oraz Norwegowie.
    Tak było, a jak będzie?
    Jeśli w akcjonariacie pojawi się nowy, duży gracz, którego celem będzie przejęcie władzy w spółce, to czeka na sprawdopodobnie znaczacy wzrost kursu w wyniku walki o akcje między nim, a członkami obecnego zarządu. Ten scenariusz jest możliwy, ponieważ przez ostatnie 3 lata wolumen obrotów wyniósł > 5,5 mln akcji, a zatem zebranie z tego wolumenu ok. 50% było możliwe i to po całkiem niskiej cenie, ok. 4-5 zł. Pakiet ok. 2,5 mln akcji pozwala na skuteczne przejęcie władzy, ponieważ członkowie zarzadu posiadaja oficjalnie ok. 13% akcji.
    W scenariusz wrogiego przejęcia wpisuje się już dwukrotne przesuwanie terminu podpisania umowy inwestcyjnej RT z powodu przeciągajacego się ustalania warunków - jak czytamy w komunikacie. Mnie to nie przekonuje, ponieważ projekt trwa już kilka ładnych lat, nowy wspólnik, prawdopodobnie L&W, współpracuje z BBI od dawna (NPU, CM, Koneser), trudno zatem uwierzyć, że dopiero niedawano zainteresował się sprawą. Dlaczego uważam, że nowym wspólnikiem będzie L&W? Dlatego, że spółka jego grupy kapitałowej udziliła BBI pożyczki na ok. 24 mln złotych bez jakichkolwiek zabezpieczeń. Podejrzewam, że ten dług zostanie rozliczony transakcją sprzedaży części udziałów RT w posiadaniu BBI. Czy L&W pożyczyłby ok. 24 mln złotych BBI bez zabezpiecznia, gdyby nie miał pewności, że za ten dług obejmie udziały w projkecie RT? A kiedy ma się pewność? Wtedy, gdy ma się zaufanie do drugiej strony, że ustalone warunki umowy zostaną dotrzymane. I dlatego uważam, że warunki są od dawna ustalone. Uważam, że w nieodległej przyszłości będziemy świadkami transakcji pakietowych/crossowych z udziałem członków zarządu, którzy obawiają się prawdopodobnie wrogiego przejęcia. Myślę, że ew. nowy, dominujący akcjonariusz nie ujawni się wcześniej niż po podpisaniu umowy inwestycjnej RT. Wtedy ujawni się i przyjedzie na tzw. gotowe. Umowa podpisana, wszystko dopięte na ostatni guzik, tylko obecni członkowie zarządu po latach pracy nad projektem będą musieli pakować manatki. Co za pech!:) Taki scenariusz jest możliwy.
    Taka jest moja spekulacja.
  • Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~BBi [104.149.139.*]
    Kto ma większośc akcji BBI. Członkowie zarządu? Nie, oni kontroluja ofucjalnie ok. 13%. Większość mają fundusze, a to oznacza, że na WZA moga przefordować własne pomysły, na przykład wezwanie po 15 czy 20 złotych dla wszystkich. Mogą? teoretycznie moga, tym bardziej, że taki pomysł poparłaby drobnica kontrolująca ok. 55% kapitału. No to skoro fundusze samodzielnie mogły taka uchwałę złozyc i przegłosować, a tego nie zrobiły, to oznacza, że nie są zainteresowane jednolitą cena dla wszystkich akcjonariuszy. Dlaczego? Moim zdaniem dlatego, że jednolita, wysoka cena wezwania dla wszystkich sprawiałby, że fundusze msuiałyby sprzedawac akcje bez zysku lub nawet ze stratą. A kto sam sobie zadaje bół?:) Widełki cenowe 5-20 zł właśnie sa po to, żeby wezwania mogły się odbyć po różnych cenach dla róznych grup akcjonariuszy. Dla drobnica bedzie cena niska, na przykład 5 złotych, a dla funduszy wysoka, na przykład 20 złotych. Najpierw zostanie wykupiona drobnica, a potem dopiero funusze.cc
    Taka jest moja spekulacja.:)
    Podaż wyraźnie odpuściła. Kierunek systematycznie do góry.
  • Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~BBi [195.181.161.*]
    Dlaczego? Dlatego, że prawdopodobnym powodem ostatnich wzrsotów były manipulacje spekuły, która chce wywołac hosse na akcji, ale jej się to nie udaje. Nie ma ti drobnicy w takiej masie, żeby było komu oddawać akcje na wzrostach. Nie ma i nie bedzie, ponieważ lata spadków kursu.manipulacji kursem skutecznie odstraszaja szerokie masy inwestorów. Tylko wrogie przejęcie może doprowadzic do zmiany kursu, istotnje zmiany kursu. Tymczaaem jesteśmy już
    Taka jest moja spekualcja.:)3,36% na minusie, popyt w karnecie minimalny, a podaz rośnie z kązda godzina.
  • Re: Kurs nie chce dalej spadać?:) Autor: ~lekarz [195.181.160.*]
    jutro dostawa medykamentow
[x]
BBIDEV 0,00% 5,48 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.