Napiszcie dlaczego tak jest, wiele firm nie mających nawet połowę zysku auto partnera osiąga kapitalizacje 2-3mld.
Tu tak ciężko idzie, wczoraj lekki wzrost i końcówka zjazd, dziś to samo...
Dlaczego ta firma jest tak nielubiana?
Dlaczego taki columbus jest warty 3mld, dlaczego CCC, lpp rośnie po kilkadziesiąt % a tu dzień po dniu walka o każde %.?
Moim skromnym zdaniem firma nie ma " parcia na szkło " , columbus, ccc, lpp, to swego rodzaju ulubieńcy pism branżowych typu Forbs z czołówką na pierwszej stronie , innymi słowy bardzo dobrze rozreklamowani w sieci , czasopismach dla inwestorów etc. natomiast Auto Partner nie ma na ten czas nigdzie tego typu otoczki .... pamiętam jak swego czasu znajomy makler opowiadał mi , że praktycznie nie było panelu dyskusyjnego w Polsce gdzie nie reklamowany byłby przez doradców Getback !!! Tak więc tutaj brakuje chyba dobrego " otoczenia " bo wynikowo spółka jest naprawdę Dobra !!
Dokładnie tak jak wyżej. Sam dowiedziałem się kilka miesięcy temu o tej spółce przypadkiem (przy kursie w okolicach 4,3 złotego) i wydała mi się wówczas ciekawa, wcześniej jakoś zupełnie przeoczyłem ją na tle innych. A o columbusie, ccc i innych słyszał każdy.
Hahaha czekaj, bo nie wiem, czy spółki pomyliłeś, czy tak nieudolnie trolujesz. W ostatnich dniach (i nie po wynikach tylko po rekomendacji) kurs przebijajac 8 zł robił nowe ATH. Teraz jest lekka korekta do okolic 7,90 zł, a ty piszesz, że oddał prawie połowę wzrostu. Możesz rozwinąć temat?
Wręcz przeciwnie nie mam tamtych akcji a mam auto i coś mnie trafia ze spółki publikują nędzne dane i rosną po kilkanaście procent a auto mimo świetnych wyników gnije.
Cala tajemnica wyjaśniona!!!!!
Dnia 2020-11-24 o godz. 14:35 ~bob napisał(a): > Wręcz przeciwnie nie mam tamtych akcji a mam auto i coś mnie trafia ze spółki publikują nędzne dane i rosną po kilkanaście procent a auto mimo świetnych wyników gnije. > > Cala tajemnica wyjaśniona!!!!!
W takim razie polecam dokształcić się w zakresie funkcjonowania giełdy. Wszyscy zyskamy jak będziemy mieć wyedukowany akcjonariat :)
Dnia 2020-11-24 o godz. 15:28 ~milo napisał(a): > Dnia 2020-11-24 o godz. 15:21 ~bob napisał(a): > > Przepraszam. > > > Juz będę się cieszył jak spada. > > No faktycznie, z 3,XX na 7 zł w 3-4 miesiące, potem z 7zł na okolice 8 zł, teraz 2-3% korekty i strasznie spada hahahaha
Więc tak, ponawiam apel o dokształcenie w zakresie funkcjonowania giełdy ;)
Kolega strasznie "dokształcony" ale zdaje się pomijać fakt, że jeszcze w marcu kurs oscylował w okolicach 5,5. Wzrost po wynikach z 7,2 do 8,2 i powrót na 7,7 raczej nie jest zbyt imponujący na tle rynku (ostatnich tygodni) z 8,2 na 7,7 nie jest to 2-3% a troszkę więcej. Patrząc na rynek i liczbę spektakularnych wzrostów faktycznie jest dość martwiące że rekomendacja 50% powyżej bieżącej ceny i znakomite wyniki nie przekładają się na siłę spółki. Zerknij faktycznie na zysk np. sanoka i reakcję rynku i porównaj to z auto.
Pozdrawiam Cię gorąco i szanując Twoje zdanie chce nadmienić że nie popieram buty i arogancji, nie każdy (jak Ty) kupował po 3,xx i cieszy się ponad 100% zyskiem także polecam nieco pokory i empatii.
To czy jest imponujący czy nie to już kwestia subiektywna. Nie raz pisałem, że to nie jest spółka spekulacyjna i odradzałem zakup niecierpliwym. Zawsze można iść na "ciekawsze" walory jak np Biomed (z 30 na 15, czy Columbus ze 110 na nawet 40 zł) tutaj są solidne, stabilne i wcale nie male wzrosty, ale fundamentalne, a nie spekulacyjne. To, że wyniki sobie, a kurs sobie to też nic nowego na giełdzie. Przez większość czasu na giełdzie "cena" nie koreluje z "wartością". Teraz spółka jest niedoceniona, niemodna, ale kiedyś przyjdzie i na nią "hype" i wtedy będzie przewartosciowana. Nie kupowałem za 3,xx. Napisalem tylko, że za tyle można było kupić. Ja (stety, niestety) kupowałem jakoś styczeń/luty ze średnią delikatnie poniżej 5 zł. Zaraz potem nadszedł marzec i wiemy co się stało. Przesiedziałem ze spółką całą "pierwszą" koronapaniki i nadejście drugiej. W "defensywie" spółka zachowywała się bardzo dobrze na tle rynku, więc siłą rzeczy w "ofensywie" nie jest tak spektakularna jak inne.
A co do "dokształcania" to na prawdę warto. Im więcej drobnych indywidualnych inwestorów będzie inwestowało świadomie, będzie wiedziało co i dlaczego kupuje tym lepiej dla całego rynku. Może kiedys dzięki temu nie będziemy się oglądać ze strachem i "zazdrością" na USA.
Oczywiście, wiedzy i pracy nigdy za dużo. Tak rozwijała się cywilizacja - dziś niestety wiedza i praca nie zawsze są nagradzane uczciwie... (ale to już nie to forum) Co do giełdy ja dostrzegam niestety pewien paradoks, wiedza i świadomość a możliwość zarabiania na giełdzie??? Wyedukowany, rozsądny człowiek raczej nie kupi firmy bio.... przy 0 zysku, 0 przychodach i wizjach. Kupi np. (ze swojego podwórka) arctic, autopartner, stalprofi, marvipol - bo niby wskaźniki atrakcyjne - ale często z tego nic nie wynika (mam na myśli kurs)
Dnia 2020-11-25 o godz. 09:46 ~On napisał(a): > Oczywiście, wiedzy i pracy nigdy za dużo. Tak rozwijała się cywilizacja - dziś niestety wiedza i praca nie zawsze są nagradzane uczciwie... (ale to już nie to forum) > Co do giełdy ja dostrzegam niestety pewien paradoks, wiedza i świadomość a możliwość zarabiania na giełdzie??? > Wyedukowany, rozsądny człowiek raczej nie kupi firmy bio.... przy 0 zysku, 0 przychodach i wizjach. Kupi np. (ze swojego podwórka) arctic, autopartner, stalprofi, marvipol - bo niby wskaźniki atrakcyjne - ale często z tego nic nie wynika (mam na myśli kurs) > > Pozdrawiam i życzę zieleni.
Taka osoba ma też znacznie mniejsze ryzyko straty, a prędzej, czy później trafi się kolejna okazja i kolejna. Poza tym warto to analizować w dłuższej perspektywie niż półroczna. Z reguły im dłuższy okres czasu bierzesz pod uwagę. Różne analizy, które można znaleźć pokazują, że im dłuższy okres czasu bierzesz tym gorzej prezentując się wyniki spekulantów i traderów, a lepiej długoterminowych inwestorów. Zresztą nie zawsze trzeba czekać długo na wyczyszczenie portela. Biomed już był kupowany po 30 zł.
Ciekawe, że jak (już kolejny raz) od dwóch dni na szerokim rynku jest zdecydowanie bardziej czerwono niż zielono, a APR jest na plusie to jakoś nikt nie płacze, że "kiszenie".
Ja obstawiam powrót pod 8 i zmów opadanie do 7.5
Taka to spółka, wczoraj np. Tim po rekomendacji 17zł przy zysku 0.89gr na akcje po 3q - identycznie jak u nas - tylko kurs naszego gniota nie 17 a 7..