• Wyniki Autor: ~axaa [87.207.244.*]
    Niezłe; tylko jakie UNIT NET PROFIT? Ja jednostkowych nie widzę ; a z jednostkowych spółka płaci dywidendy
  • Re: Wyniki Autor: ~axaa [87.207.244.*]
    ~Aa/Widzisz w raporcie wynik netto jednostkowy?
  • Re: Wyniki Autor: ~FanInterrao [5.173.226.*]
    Wyniki dobre. Za 3q zarobili 3,1 w zeszłym roku za 3q zarobili 3,9, ale nie było covid :) już teraz widać ze dywidenda będzie jak w 2018 czyli 2,5 zł na akcje.
    Po dwóch kwartałach jednostkowy jest ~ 5,1mln euro/Za trzeci kwartał skons. 3,2mln euro ; A JEDNOSTKOWY???
    SPÓŁKA PŁACI DYWIDENDY Z ZYSKU NIE SKONSOLIDOWANEGO ; ALE JEDNOSTKOWEGO; TAK JAK developr ARCHIKOM
  • Re: Wyniki Autor: romko1805 [95.155.82.*]
    Str. 16 raportu:
    Zysk grupy za 9 miesięcy: 9,939 mln
    Zysk spółki za 9 miesięcy; 8,222 mln

Str. 17 raportu:
    Zysk grupy za 3 kwartał: 3,167 mln
    Zysk spółki za 3 kwartał: 3,028 mln
  • Re: Wyniki Autor: krotoszynianin [217.173.6.*]
    Net profit za 3 kwartały to 9.9 mln euro w porównaniu to 14.2 rok temu. W samym 3 kwartale wychodzi 4,7. Znaczy dobra wiadomość jak na moje.
    Dnia 2020-11-13 o godz. 19:01 krotoszynianin napisał(a):
    > Net profit za 3 kwartały to 9.9 mln euro w porównaniu to 14.2 rok temu. W samym 3 kwartale wychodzi 4,7. Znaczy dobra wiadomość jak na moje.

Rozróżnijmy kolego net profit(zysk netto skonsolidowany) i UNIT net profit(jednostkowy zysk netto)- a powtórzę-Z ZYSKU NETTO JEDNOSTKOWEGO PŁACI IRL DYWIDENDY
    A raport tego nie podaje!
  • Re: Wyniki Autor: ~Leszcz [5.173.168.*]
    A podawał wcześniej ?????
  • Re: Wyniki Autor: ~Aa [89.64.117.*]
    W 2019 zysk na akcje za 4Q wynosił 0,71 Euro na akcje z czego na dywidendę przeznaczono 0,7 Euro .
    W bieżącym roku zysk na akcje za3Q wynosi 0,5 Euro ,jest więc prawdopodobne ,że dywidenda będzie podobna do ubiegłorocznej .
    Zgodnie z Umową Akcjonariuszy, UAB Scaent Baltic and RAO Nordic Oy zapewnią, że osoby przez nich nominowane na stanowiska w Radzie Nadzorczej i Zarządzie będą wspierać przekazanie nie mniej niż 70% zysków netto za dany rok w postaci dywidendy wypłacanej akcjonariuszom. Scaent Baltic and Nordic Oy będą wykorzystywać swoje prawo głosu wynikające z akcji na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy w celu zapewnienia takiego podziału zysku netto, chyba że Zarząd, działając w najlepszym interesie Spółki, w momencie zatwierdzania rocznego planu inwestycyjnego stwierdzi, że Spółka powinien przeznaczyć zysk netto za dany rok na inwestycje.

https://interrao.lt/pl/dla-inwestorow/polityka-dywidendy/
  • Re: Wyniki Autor: ~ol [37.190.193.*]
    czy dobrze widzę? przychody zmniejszyły się o 41% r/r ?!
    https://interrao.lt/pl/aktualnosci/2020/grupa-inter-rao-lietuva-oglasza-wyniki-finansowe-za-9-miesiecy-2020-r-nizsze-zyski-wyzsze-marze/
  • Re: Wyniki Autor: ~Kawa [82.145.220.*]
    W poniedziałek up.
  • Re: Wyniki Autor: ~ol [37.190.193.*]
    spadło ponad 40% i będzie up?
    Co ci spadło ponad 40% ,ciśnienie ?
    Dywidenda może być jeszcze większa niż w ubiegłym roku .
    Przypominam ci (~Aa) że płacą dywidendy z ZYSKU JEDNOSTKOWEGO; a po dwóch kw. wynosił ten zysk 5,194 mln euro/
    Nie podali zysku jednostkowego za III kwartał-podali skonsolidowany 3,1mln euro

Mówienie więc że po trzech kwartałach zysk jest 0,5 euro/AKCJĘ jest prawdą NIE DO KOŃCA!
  • Re: Wyniki Autor: ~Kubek [89.200.8.*]
    Przychody spadły ale zysk się utrzymał czyli dobrze..
    Marże wzrosły więc zysk skonsolidowany nie jest zły -trzeba poczekać czy zysk netto JEDNOSTKOWY JEST PORÓWNYWALNY DO SKONSOLIDOWANEGO(po trzech kwartałach-ale wydaje się że jest niższy)
  • Re: Wyniki Autor: ~LESZCZ [5.173.168.*]
    Zysk jest zawsze dodatni po odliczeniu wszystkich kosztów !!!!!
    Dnia 2020-11-14 o godz. 10:28 ~LESZCZ napisał(a):
    > Zysk jest zawsze dodatni po odliczeniu wszystkich kosztów !!!!!

Trochę się" klapujesz" na ekonomii?Jeśli tak(choć wątpię) to chyba rozróżniasz zysk jednostkowy od skonsolidowanego?

A ZYSK NIE ZAWSZE JEST DODATNI PO ODLICZENIU KOSZTÓW:))
    Może i jest być ujemny(strata) jeśli koszty(w sumie) są wyższe od przychodów

Ale , nie teoretyzujmy!Na razie jest OK /Zobaczymy w poniedziałek co mi spółka odpisze i jak wyniki przyjął rynek!

:)))))) Rozbawiłeś mnie z tym ujemnym zyskiem Zysk to dodatni wynik finansowy przedsiębiorstwa, oznacza, że ma ono wyższe przychody niż koszty ich uzyskania. Inaczej, zysk jest to "nadwyżka wartości sprzedaży nad ogólnymi wydatkami; wynagrodzenie dla firm za angażowanie jej zasobów w warunkach ryzyka w celu zaspokojenia potrzeb odbiorców. A tak nawiasem mówiąc to i tak od Rady Nadzorczej zależy czy wypłacą dywidendę i w jakiej wysokości :)

Chłopie!Nie cytuj mi książkowych regułek/OK?
    Kursy spółek z GPW są w większości oderwane od twardych reguł ekonomii-weż to pod uwagę przy inwestowaniu!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    " Zgodnie z Umową Akcjonariuszy, UAB Scaent Baltic and RAO Nordic Oy zapewnią, że osoby przez nich nominowane na stanowiska w Radzie Nadzorczej i Zarządzie będą wspierać przekazanie nie mniej niż 70% zysków netto za dany rok w postaci dywidendy wypłacanej akcjonariuszom. Scaent Baltic and Nordic Oy będą wykorzystywać swoje prawo głosu wynikające z akcji na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy w celu zapewnienia takiego podziału zysku netto, chyba że Zarząd, działając w najlepszym interesie Spółki, w momencie zatwierdzania rocznego planu inwestycyjnego stwierdzi, że Spółka powinien przeznaczyć zysk netto za dany rok na inwestycje."

Gdyby zarząd przewidywał inwestycje , byłoby już wiadomo o ewentualnych planach ,nie ma więc zagrożenia niewypłacenia dywidendy .
    Dzisiaj nie ale jutro może nadarzyć się okazja przejęcia farmy wiatrowej lub inna inwestycja. Nie sądzę żebyś znał plan finansowy spółki na rok 2021 bo pewnie nie jest jeszcze zatwierdzony. Byłem przez 5 lat członkiem Rady Nadzorczej i wiem jak to jest. Założenia do planu na rok 2021 pewnie są jak na przykład koszty stałe i to pewnie tyle. O wypłacie lub nie dywidendy decyzja zostanie podjęta w ostatniej chwili bo przez 6 miesięcy może się wiele zmienić :)
    Oczywiście wszystko może się zdarzyć ,chociaż w przypadku tej spółki raczej nie sądzę . Była kilka lat temu ,po dojściu PIS do władzy i deprecjacji przez tą formacje wszystkich ekologicznych form uzyskiwania energii okazja ,z której nie skorzystali .Nawet się dziwiłem , że w to nie wchodzą . Alei nawet jeśli pójdą na zakupy ,to tylko będzie z pożytkiem dla spółki i nie odbije się negatywnie na jej wartości .
    Jeszcze jeden aspekt . Rosja potrzebuje waluty ,prawdopodobnie każde możliwe źródło dochodu ,brane jest pod uwagę ..Może dywidenda z jednej spółki ,nie jest jakaś krytyczna ,ale kilkaset takich spółek dywidendowych jest już poważnym zastrzykiem .
    Dnia 2020-11-14 o godz. 13:31 ~Aa napisał(a):
    > Jeszcze jeden aspekt . Rosja potrzebuje waluty ,prawdopodobnie każde możliwe źródło dochodu ,brane jest pod uwagę ..Może dywidenda z jednej spółki ,nie jest jakaś krytyczna ,ale kilkaset takich spółek dywidendowych jest już poważnym zastrzykiem .

Otóż to/A pan mecenas LESZCZ wysnuwa nam nowe teorie-bo był w RN/OK ; ja też byłem i się dotąd tym nie chwaliłem p.mecenasie:))
    Chyba w kiosku z drożdżówkami o zysku ujemnym :))))))))
    Dnia 2020-11-14 o godz. 13:53 ~LESZCZ napisał(a):
    > Chyba w kiosku z drożdżówkami o zysku ujemnym :))))))))

Panie śmieszny Leszczyku/Możę być z drożdżuwkami ; zysku dodatni-skończyłem polemikę z toba chłopcze.

Rosja nie mają większość w Radzie Nadzorczej ???
    RAO Nordic OY 10 200 000 akcji 51%

https://interrao.lt/pl/dla-inwestorow/struktura-akcjonariatu/
    Dołączam jeszcze schemat z którego jasno wynika ,ze Polska ,Litwa ,Łotwa i Estonia kupują energie elektryczna tylko z Kaliningradu .

https://www.interrao.ru/en/activity/map-of-assets/
    Na 6 członków RN 4 jest po uczelni w Moskwie.
    Dodam specyficznych uczelniach !
[x]
INTERAOLT -17,57% 11,54 2022-03-16 17:00:23
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.