wg bankier.pl Poza tym chyba teraz ktoś chce dokupić z ok. 6-7 tys. szt. Może w końcu odbije do góry. I nie piszcie proszę, że nie bo Prezes... Po prostu, moim zdaniem, za mało osób wie o istnieniu takiej spółki jak Alta. Wraz z większym zainteresowaniem akcjami podejrzewam, że ich wartość sama by ustabilizowała się dużo wyżej.
Rzeczywiście jesteś "nowy". Przeanalizuj działania prezesa przez ostatnie 15 lat. Nie czytaj nawet tego forum i odpowiedz sobie na pytanie, jaka jest szansa na to, że coś się zmieni. Polecam lekturę informacji sprzed 2007 i po. Daje to do myślenia.
Wiem, to już jest nudne i męczące ale jak naprawdę jest nowy to niech wie, że szanse są marne. Z drugiej strony wszyscy liczymy kiedyś na to, że coś się zmieni.
Nie wiadomo po co autor wystawił t e 102K po 1,15 ?? podpowiem przewrotną tezę hahah To Moritz żeby kurs akcji spadł poniżej 1,00 zł wtedy będzie mógł bez oporów na następnym walnym powiedzieć ze przecież nie mógł kupować bo kurs był za niski hahaha A tak poważnie ... to patrząc na zachowanie kursu i obrót to ta spółka jest martwa nic tu już nie pomoże nawet jak Moritz ogłosi 10 mln papierowego zysku za kolejne kwartały. Tu trzeba działań .... Wystawienie 102k na sprzedaż tez tu już nic nie da wszyscy co się zniechęcili lub bali już dawno sprzedali a nowi nie zdołali wejść na zbyt duże kwoty bo ostatnio nie ma obrotu wcale.
Tup obawiam się że tej spółki defibrylator nie ruszy, może atomówka dała by jakiś efekt. A gość sprzedający 100k no cóż w czasach gdy była jeszcze nadzieja ludzie tu odbierali od funduszu milion ponad więc nie sądzę by na kimś zrobiło wrażenie 100k gdyby ktoś w ta spółka jeszcze wierzył to by to zabrał ładny pakiecik do wynajęcia ale po co komuś tyle makulatury.... Achni tak nie ma akcji papierowych więc po co komu tyle elektronicznego śmiecia ...
W odniesieniu do postu o niedowiarkach i ruchu w interesie, oczywiście piszę to z przymrużeniem oka, i proszę aby nikt nie brał tego do siebie. Nie mam na pewno zamiaru obrazić tu kogoś :) Swoją drogą, właśnie na forum poświęconym Alcie dowiedziałem co nieco o inwestowaniu na GPW.
widać po wolumenie i ostatnich wzrostach, że spółka została przez kogoś w końcu dostrzeżona. Wydaje mi się, że to dopiero początek. Moim zdaniem jeszcze jest duży zapas wzrostowy.
Kiedy spółki covidowe zaczną tracić, takie spółka jak Alta będą, być może, bardziej popularne. Oczywiście giełda jest nieprzewidywalna i ciężko określić, która spółka zyska, a która nie. Jednakże stosunek Cena / WK ostatnio na bankierze.pl wzrósł do 0,12. Kto wie, może właśnie startuje?
Seba wszyscy którzy kupili Alledrogo na GPW dzisiaj byli poniżej ceny zakupu i zobaczyli mniejsza lub większą stratę... Nie wiem co teraz zrobią to ich problem ale czy będą spokojnie oglądać jak zakupione na giełdzie akcje im tanieją ??? Wiem wiem fundusze to mają gdzieś ale sporo ludzi kupowało bo w ofercie publicznej była redukcja.
Znalazłem w raporcie za kwartał III 2020: "(...)Zarząd ALTA S.A. powziął informację, że w dniu 29.10.2020r. Rada Miejska w Siewierzu podjęła uchwałę̨ w sprawie uchwalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla Miasta Siewierz – dzielnicy Jeziorna.(...)Pozostała powierzchnia Inwestycji Miasteczko Siewierz Jeziorna, należąca do Spółki, tj. 74,87 ha, objęta była dotychczas Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania. (...)" To chyba dobra wiadomość, bo pewnie będzie miało to wpływ na wycenę nieruchomości. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli jest inaczej.
Już przecież o tym informowano. Nawet prezio oznajmił, że będzie to w wyniku rocznym (który pewnie będzie w kwietniu albo maju). Moim zdaniem nic to nie zmienia, bo to wirtualne wyniki i pieniądze, a akcjonariusze i ewentualni chętni na akcje widzą z czym tu mamy do czynienia. Smutne ale prawdziwe.
Oczywiście różnie może być, nowa wycena nieruchomości pewnie pojawi się dopiero w jakimś operacie. Jednak uważam, że ustalenie miejscowego planu będzie miało pozytywny wpływ:) Wcześniej nie słyszałem o planowanej uchwale, ale myślę, że też zbyt wiele osób nie śledzi tego typu informacji na bieżąco. Jak dla mnie jest to news, ale chyba pozytywny.
Tylko, że ten grunt jest narazie (miejmy nadzieję, że tylko narazie) tylko dla jednej osoby, pomimo tego, że kupiony za pieniądze wielu osób. Taka jest GPW i polskie prawo pozwala na coś takiego więc można mieć pretensje tylko do siebie, że dało się tak wyrobić. Ale tak jak wszyscy umoczeni dalej trzeba mieć nadzieję.
Można tez po kawałeczku wychodzić akceptując mniejsze lub trochę większe straty.... Bo tu i tak nic się nie będzie działo przez następne kilka lat ??? No może co najwyżej znów spadnie do 1,05 a potem podskoczy do 1,30 na kilku tysiącach akcji.
Co tu wejdę to smutniej. Do lustra uczyć się uśmiechu! Ludzie skoro to giełda to niech każdy kupi 50k akcji to kurs ruszy. Jak ktoś ma 10 akcji po 60 no to cudów nie ma ale teraz inwestując 600 może mieć mieć dodatkowe 600 akcji... Jak można takiej promocji niebrac
Cytat z raportu III kwartał: "(...) Strategia Spółki ALTA 2018-2022 W latach 2018-2022 ALTA przeprowadzi dezinwestycję pozostałych aktywów nieruchomościowych, planuje częściowe wyjście z projektu Siewierz Jeziorna, a pozyskane środki przeznaczać w dominującej części na wypłaty dla akcjonariuszy, w drodze dywidend i buy-backu (...)" Znaczy co, w końcu dywidenda ?? I to w końcu chyba jakaś konkretna?
Może to myślenie życzeniowe, ale chyba nie wolno w Raporcie wprowadzać w błąd inwestorów ? Jeśli jest napisane: dezinwestycja do 2022 , a nieruchomości za ponad 150 mln., czyli co dywidenda będzie miała 1000% wartości akcji czy jak, bo nie rozumiem?
W nawiązaniu do poprzedniego swojego posta dot. Raportu z III kw. 2020, czy przy kapitalizacji akcji rzędu 18 761 627,8 i sprzedaży nieruchomości rzędu 157 000 000 zysk nie będzie przypadkiem wynosił 700%? 1000 % to chyba jednak za dużo:) Poprawcie mnie jeśli się mylę?:)
W sumie nie wiadomo w jakiej części zamierzają się wycofać z projektu Siewierz Jeziorna, więc też trudno powiedzieć jaka kwota może wpaść do koszyka na dywidendy. Należy mieć nadzieję, że jedynie dotychczasowy brak miejscowego planu na części nieruchomości powstrzymywał Prezesa do sprzedaży na większą skalę...
Będą się wycofywali z Siewierza Jeziorna po kawałeczku po kilka procent rocznie by jak najdłużej wystarczyło na koszty w Akcie i by można było sobie długo poprezesować ech co za spółka...
Ktoś się zainteresował i zbiera przed hiperbolą? Głośniej o spółce będzie dopiero w okolicach 1,7x. Idealny obiekt do domysłów. Co oni z tym miejscem na GPW chcą zrobić? Komu odwrotne przejęcie do głowy wpadnie?
Moim zdaniem o spółce może zrobić się głośno, ale pewnie przy większych wzrostach. Wtedy być może ludzie zaczną na nią patrzeć jak na miejsce dobre do lokowania pieniędzy z szansą na duży zarobek.