A niby dlaczego zakup SOLARISA miałby skutkować zakupem Newagu? Dzisiaj związku jakoś nie widzę i nie słyszałem, aby firma była wystawiana na sprzedaż. Prawda?
Ale skoro sam wywołałeś temat, to pociągnij go dalej. Za ile Hiszpanie mieliby kupić Newag a akcjonariusze sprzedać - jeśli nie są idiotami lub wyłącznie DT. Ha? Co o tym myślisz :)?
To teraz pobawmy się we wróżbitów. Gdyby Newag miał wygrać przetarg w Czechach, gdzie również, w pierwszym podejściu startował CAF, co CAF chciałby na przyszłość połknąć konkurenta i odzyskać takie zamówienie, kupując firmę. Bo sam zobacz, zamówienie w Czechach to 2,5 mld. Ale w już zakontraktowanych zleceniach Newag ma 2,3 mld. W przypadku wygranej w Czechach, portfel zamówień Newagu sięgnie niemal 5 mld zł. A na ile jest wyceniany dzisiaj Newag mając już w portfelu 2,3 mld zł? - na około za 1 mld.
Czy sprzedaż za 1 mld zł świetnie zorganizowanej, wysoce rentownej firmy, z nowoczesnym zapleczem, z patentami, kulturą biznesową i bardzo dobrymi produktami oraz sprzedaż jej rynku wartego dzisiaj 2,3 mld zł a z opcją Czech być może 5 mld to jest dobry biznes dla obecnych posiadaczy akcji?
Ja tam skale kupuję, bo jestem "analfabetą ekonomicznym" ;)