huehue napisał: ''Mnie bardziej interesuje czy Wiedźmin jest rozliczany mimo covidu czy netflix rozliczy się za gotowy sezon'' >>> taki jesteś wszystko wiedzący a podstaw księgowania w grupie platige nie znasz? cyt ''Przychody ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów ujmuje się w rachunku zysków i strat, gdy korzyści wynikające z praw własności do produktów, towarów i materiałów przekazano nabywcy. Przychody ze sprzedaży usług o okresie realizacji krótszym niż 6 miesięcy ujmowane są w momencie wykonania usługi. Przychody i koszty z wykonania usługi okresie realizacji dłuższym niż 6 miesięcy ustala się na dzień bilansowy proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi. Stan zaawansowania realizacji umowy ustala się w powiązaniu ze stanem realizacji projektów. ''
''Grupa rozpoznaje przychody z usług zgodnie z Krajowym Standardem Rachunkowości nr 3 „Niezakończone usługi budowlane”. Przychody z wykonania niezakończonej usługi, w tym budowlanej, w okresie od dnia zawarcia umowy do dnia bilansowego - po odliczeniu przychodów, które wpłynęły na wynik finansowy w ubiegłych PLATIGE IMAGE S. A. SKONSOLIDOWANY RAPORT ROCZNY 2019 108 okresach sprawozdawczych - ustala się proporcjonalnie do stopnia jej zaawansowania. Stopień zaawansowania usługi mierzy się w zależności od przyjętej przez jednostkę metody, tj. udziałem kosztów poniesionych od dnia zawarcia umowy do dnia ustalenia przychodu w całkowitych kosztach wykonania usługi. Ponieważ niekiedy ceny (przychód) za usługi wykonywane w ramach umowy tzw.” budowlanej” określone są w walucie obcej, Grupa dokonuje ich wyceny na dzień bilansowy wg średniego kursu NBP. W przypadku kosztów wynikających z tychże usług Grupa nie dokonuje podobnej wyceny z uwagi na nieistotność. Istotną większość kosztów wynikających z umów stanowią koszty wyrażone w walucie krajowej' >>> w poprzednim kwartale była obsuwka i nie robili z powodu opóźnienia m in witchera (spadły przychody), który został przesunięty> właśnie o kwartał czyli go robią: tomek siedzi na planie, a zespół robi vfx, przychody będą rozliczane proporcjonalnie tak jak było z sezonem 2, netflix nie płaci swoim vendorom w podobnych sytuacjach po fakcie... długie kontrakty spółka bardzo lubi bo ma koszt stały i proporcjonalne przychody co kwartał, poza tym nie musi ponosić nowych kosztów zw z powoływaniem zespołu do danego projektu co wpływa in plus na zyskowność. słaby złoty też może wpłynąć pozytywnie na wyższe przychody z kierunków zagranicznych ps> ogólnie to lockdawn nieźle miesza wielu spółkom, mam nadzieję, że negatywnych zaskoczeń w tym temacie tutaj nie będzie...
Raport przeczytałem pobieżnie. Jednak - dobrze, że jest wzrost obrotów. Niestety koszty usług obcych wzrosły o 50% - i to jest powodem słabego wyniku. Teraz podstawowe pytanie - czy Platige księguje swoje koszty projektowo i koszty usług obcych aktywuje razem z przychodami? Bo jeśli nie, to zapewne część kosztów dotyczy przyszłych przychodów. Wiem, wiem - zasada memoriału, ale to zawsze jest jedynie teoria, zwłaszcza po stronie kosztów. Zobaczymy jak wyjdzie cały 2020. Jeśli Q4 będzie ze stratą to będzie trzeba uciekać...
Nie bądź niepoważny. Jeszcze mają okazję wykazac się. Q4 już wiadomo też będzie gorszy, ale wiosną bym sprzedawał bo gorzej raczej nie będzie. Chyba że wolny pieniądz przyda się tobie przed wiosną na inwestycje w linie lotnicze czy turystkę. Ja nie wchodzę w long term w PLI przy kontynuacji przwdcovidowej strategii scyzoryka .