W samym trzecim kwartale nastąpił wzrost o 45% (porównujemy już do III kwartału 2019, gdzie działała nowa inwestycja), zysk operacyjny wzrósł o 7,9mln k/k (+122%), zysk netto wzrósł o 7,7mln (z 4,2mln do 12mln) o +181%. Jestem pod wrażeniem, co ta spółka wyprawia. Z takim tempem na koniec roku wykaże 40mln zysku na koniec roku :)
Po bardzo dobrych wynikach ,nastąpił wzrost ,tyle co kot napłakał, tzn ,że zaraz będzie na minusie tak jak blrt, który po dobrych wynikach ,zesrał się na mietko.
Ciśnienie będzie tylko rosło, żeby nie było - pod a nie nad papierem. Jest straszak na 141 ale do walnego zejdzie albo po walnym odejdzie. Decyzje ograniczą się do tego czy oddać po 160 przed dywidendą nadzwyczajną czy zaakceptować korektę rzędu 20-30 pln po dywidendzie. Dla każdego coś miłego.
Tak jest, i dalej,paradoksalnie dywidenda staje się, jak widać po~ 300% wzroście kursu, dalszą jego barierą tym bardziej, że teraz aż do marca będzie pustka informacyjna, gdyż zarząd jest dość dyskretny w kwestii prognozowania sukcesów spółki z wyprzedzeniem
ucięło: natomiast dla nowych akcjonariuszy sprawa nie zawsze jest oczywista bo trzeba trochę poczytać. 211 target to jest rozmowa pod choinkę w formie wirtualnego prezentu i oby wszystko ze spółką i z giełdą było w następnym roku o k
bogus chodzi z mokrymi majtami Nie sprzedał i teraz zaklina rzeczywistość z paniką w oczach Ci , których nagonił i l;iczą straty szykuja się z wizytą do Olsztyna
po co takie głupotki piszesz? Też siedzę na tym walorze od lat! od ponad 10 lat - od pierwszej Dywidendy - chyba 1,70 zł jak dobrze pamiętam. I co? przeżyłem 2 wezwania, trochę się skróciłem - jak widać niepotrzebnie - ale potem systematycznie odkupowałem i do dziś dobieram.
spółka jest dobre by nie napisać najlepsza. Ma swój "folklor", który trzeba zrozumieć ale kiedy już zrozumiesz... będziesz bogaty ;)
Novita sypie milionami dla akcjonariuszy i jedyny problem jaki istnieje to marzenie o jak najwiekszym pakiecie , by sobie żyć spokojnie z dywidendy . Ja problemu nie mam. Jesli firma w przeciągu roku wypłaca 28 złotych na akcję to dlaczego ma nie wypłacić w kolejnym rozdaniu 30 ?
Zawsze problemu nie ma dopóki się nie pojawi. Jak dotąd nie podałeś ani razu argumentu, że nie ciąży nad nami wezwanie, aktualnie kurs sześciomiesięczny jest chyba poniżej dwustu. Czekam, albo napisz, że masz 4,99%, pozostanie Mikuś jeszcze inni ,uspokoisz pozostałych, będziemy liczyć dywidendy i możemy powrócić jak w przeszłości do rozmowy na temat kursu docelowego
Chwila,chwila, gdy wspólnie będą mieli 95%, teoretycznie się mogą dogadać i utworzyć fuzję numer 3 przykładowo o nazwie Peach -Tabaza, wnosząc aportem swoje udziały a następnie zejdą z rynku. Wtedy nie potrzebują się dzielić z nikim, raportować, płacić koszty pobytu na giełdzie, wszystko to co mają w rezerwach dla nich, A nam dają po 6 miesięcznym kursie i musimy być szczęśliwi. Tak że argumentum wciąż brak chyba że powiesz ,że Janusz ich się boi i nie lubi..Czekam....
Teoretycznie wszystko jest możliwe . Jednak tego nie zrobili po 35 to ciężko uwierzyć że zrobią to po 300. Temat jednak nie istnieje . Tabaza kiedyś kupowała 63% z 10mln zysku a teraz ma 63% ale z 4 x większej Novity. W sumie 2,5 Novity Lentexowej. Można było podejrzewać niecne cele ale po co by wypłacali kasę wszystkim. Lentex najpierw ciągnął kasę za stołki i tu jest różnica.
Twoje 3cie zdanie z poprzed.wpisu: ma być temat "nie istnieje", czy istnieje?- bo tak wynika logicz.z kontekstu /słowo "jednak"/. Przeczytaj na spokojnie i potwierdź.
Dami z tego co wiem to nie 95% a wystarczy 90% by zrobić przymusowy wykup... myślę że do tego nie dojdzie.... sam się zastanawiam by sprzedac to co mam w lenteksie i zamienić na novite. Przy tej cenie uważam ze to okazja ale żeby lenteks byl po 10.80 czy 11 zl.... gdyby była taka cena zamieniłbym to bez wahania.
Dnia 2021-08-30 o godz. 09:39 ~Mikus napisał(a): > Dami z tego co wiem to nie 95% a wystarczy 90% by zrobić przymusowy wykup... myślę że do tego nie dojdzie.... sam się zastanawiam by sprzedac to co mam w lenteksie i zamienić na novite. Przy tej cenie uważam ze to okazja ale żeby lenteks byl po 10.80 czy 11 zl.... gdyby była taka cena zamieniłbym to bez wahania.
> nic nie wiesz,trzeba mieć 95% na przymusowy wykup i ani grama mniej.
Lentex się buja w okolicach 500mln za firmę . Novita ma wyniki lepsze o połowę czyli powinna kosztować 750 mln. Czyli 300 za akcję . Lentex dobrał 30 mln kredytu a Novita wypłaciła 30mln dywidendy i takie są fundamenty.
Pytałem u źródła .Nie ma tematu zdjęcia Novity z GPW. Nie ma tematu wezwania. Był temat inwestycji, dywidend i to na poziomie do rozpatrzenia w tym roku.
Co dalej czas pokaże. Będą zamówienia duże to inwestycja a jak stabilizacja to dywidendy . 10osob dodatkowych w firmie i produkcja X4.
Dnia 2021-08-30 o godz. 13:26 ~Bogus napisał(a): > Pytałem u źródła .Nie ma tematu zdjęcia Novity z GPW. Nie ma tematu wezwania. Był temat inwestycji, dywidend i to na poziomie do rozpatrzenia w tym roku. > > Co dalej czas pokaże. Będą zamówienia duże to inwestycja a jak stabilizacja to dywidendy . 10osob dodatkowych w firmie i produkcja X4. > Takie dobre infa, mogą być przesłanką do wykonania jeszcze raz znienacka i z zaskoczenia, nieprzeciętnie celnego strzału, centralnie w samo kakało.
Gdyby tak było to ok. Co do docelowej wartości kursu w takim razie, to liczę tak, jak przez ostatnie 2 lata naszego pobytu tu według danych wk i stopniowo osiąganego zysku :zysk netto 2021p.s. 26 zł × 20 = 520 plus WK 77zł /gdy dojdzie zysk za 3 kwartały ca 19 zł/ = 597 i to podzielić przez 2 =298,5 . A jak będzie, to do końca nie wiadomo, z tym że do tej pory zawsze się to sprawdzało.
Kupujesz na 3 lata . Co zyskujesz ? prawie 10 pln netto zysku z 2020 24-28 zysku z tego roku. 50- 60 złotych zysku z lat 2022 i 2023. zysk może byc nawet 100 pln O czym tu w ogóle rozmawiać WK bedzie 0.
Jak wk=0, to Ty nie wiesz ,że wk to nie tylko niewypłacone zyski bieżące i zatrzymane na funduszu rezerwowym ale cały majątek trwały i nietrwały sfinansowany funduszami własnymi?Jak wk=0?- chyba przy likwidacji.
To była tak przenośnia , jakby coś wypłacili do przodu jako zaliczkę . Chyba zauważyłeś ,ze za chwile kasy bedzie więcej niż zysków . Po ostatnich wzrostach cen w Europie widać że maszyna za która zapłacono 40 mln księgowo a finalnie 65 mln moze juz kosztować ok. 100 mln . Wobec powyższego prawdopodobnie inwestycja , którą firma planuje na ten rok moze być odsunięta w czasie .
Dnia 2021-08-30 o godz. 13:28 ~wadera napisał(a): > teraz Harper będzie grany Jakby ktoś się pytal.to informuję, że gra to się w orkiestrze, a na giełdzie to się inwestuje.