Spółka ma udziały w perspektywicznych (w zdecydowanej większości) biznesach, które są warte ~30 PLN na 1 akcję MCI przy kursie <15, kolejne wyjścia udowadniają raczej konserwatywne wyceny w księgach i generują cash na kolejne inwestycje w sektorze na którym się znajdą (patrz ostatnio ATM, niedługo Answear, dalej Morele i GETT), trend wzrostowy, zapowiedz dywidendy za ten rok i kolejne, wchłonięcie PEM (zysk PEM zostanie w MCI). No i ja w akcjonariacie ;-)
W zasadzie w PL to jedyna możliwość ekspozycji na szeroko rozumiany internet. Nie ma innych dostępnych opcji. Nie kupisz nawet jednostki Funduszu Inwestycyjnego z ekspozycja na podobny profil. Do debiutu Allegro to była także jedyna sensowna ekspozycja na e-commerce.
To nie jest ekspozycja na internet, lecz ekspozycja na spryt Czechowicza i jego niespełnione obietnice. Prezes deklarował walkę z dyskontem a ono cały czas rośnie, dzięki czemu tanio zwiększył pozycję z 39% do 77%. O mega-sprytnym podejściu do PEM też warto wspomnieć. Najpierw sprzedał ludziom towar po 111 obiecując 5-10mld pod zarządzaniem w 2020 roku. Teraz skupuje po kilkanaście i likwiduje spółkę.
Mi tam dyskonto bardzo nie przeszkadza (zawsze to bezpieczniej mieć spółkę która jest dwa razy więcej warta niż odwrotnie) dopóki kurs rośnie i zarabiam.
Inco akcje na dany moment są tyle warte ile widzisz w notowaniach. Ja tylko piszę, że komfortowo się czuje w sytuacji gdy wiem że ta wartość na pewno nie jest zawyżona. Nie piszę nic o tym że to lepiej niż gdyby były po 30. Dziwne że tego nie rozumiesz.
Skoro czujesz się komfortowo na spółce Czechowicza to znaczy że jesteś masochistą. Przecież on robi naprawdę wszystko żeby mniejszościowi akcjonariusze czuli się jak najgorzej. Nawet wytęsknioną dywidendę ogłosił w takiej "astronomicznej" wysokości że kurs spadł zamiast wzrosnąć ucieszony przełomem dywidendowym.
Ja tu już czekam od 4zł na redukcję dyskonta i jak na razie nic się zmienia, a wręcz powiększyło się i to znacznie. Pomimo rekordowych exitów, pomimo ogłoszenia "dywidendy", pomimo ekspozycji na internet. Gwarantuję Ci że gdyby ktoś inny był właścicielem tej spółki, dyskonto wynosiłoby 0-20% w zależności od koniunktury giełdowej.
@Janko Kupić jednak lepiej za 100k zł ale gdy akcje są już na rachunku to lepiej żeby były warte 200k niż 100k ;)
Dokładnie od 4,4zł . To tak dużo??? Od 2012r??? Za ryzyku które wtedy podjąłem? Wg mnie nie. zresztą nie tylko o kasę chodzi a o traktowanie drobnych również.
@Inco > Ja tu już czekam od 4zł na redukcję dyskonta i jak na razie nic się zmienia, a wręcz powiększyło się i to znacznie. Pomimo rekordowych exitów, pomimo ogłoszenia "dywidendy", pomimo ekspozycji na internet. Gwarantuję Ci że gdyby ktoś inny był właścicielem tej spółki, dyskonto wynosiłoby 0-20% w zależności od koniunktury giełdowej.
Kupowałem MCI (i obligacje z grupy) od Maciejewski Gate w maju-czerwcu 2019, kiedy P/BV spadło do 0,29! Ale od tamtego czasu to dyskonto do BV, czy jak piszecie - NAV, spada. Spójrzcie na wykres P/BV: https://stooq.pl/q/?s=mci_pb&c=2y&t=c&a=lg&b=0 Marsz w górę, był przerwany tylko w marcu-kwietniu w czasie 1 fali covid, po rozczarowaniu rynku decyzją o zamknięciu przeglądu opcji strategicznych w ATM. Poza tym P/BV jest już prawie 1,5 roku w trendzie wzrostowym (a dyskonto do NAV - w trendzie spadkowym). Więc nie narzekajcie na rosnące dyskonto. To się mija z faktami. Patrząc na tytuł księgi LV: e-commerce przebudzenie mocy - byłem przekonany, że zauważyłeś tę zmianę trendu. Tak czy owak miło mi uświadomić Tobie ten fakt : )
Stooq liczy kurs do historycznego NAVu z 30.06.2020. Bierzesz pod uwagę, że NAV (nieoficjalny wynosi ) już 30zł ??? Aby utrzymać takie dyskonto kurs do ogłoszenia wyników musiałby wzrosną do 18zł! Wzrośnie? Zobaczymy... Gdyby nie BB to gdzie miałbyś kurs? Gdyby Czechowicz zrealizował to co zapowiadał, czyli publikował NAV co miesiąc zobaczyłbyś jakie mamy dyskonto. Przy takich aktywach to powinniśmy mieć premię a nie dyskonto! O czym my tu piszemy??? Kupiłeś w samym dołku to się ciesz....
niepiszgłupot masz nietrafiony nick bo sam głupoty piszesz albo czytać nie potrafisz. Ja natomiast (i tak napisałem) czuję się w miarę komfortowo nie na spółce czechowicza (ogólnie na polskiej giełdzie czuję się średnio komfortowo) tylko z dyskontem. I nie muisz mnie obrażać tylko dlatego, że podpadł ci czechowicz.
@Aga: Co przekonało Was, że jesteście akcjonariuszami tej spółki?
Trochę myślałem nad odpowiedzią. Ale już mam. Mnie przekonało, że mogłem z dużym dyskontem, ze śmiesznie niskimi multiple'ami kupić bardzo zdrowy finansowo (ze śladowym zadłużeniem, a teraz netCash!) portfel obiecujących spółek wzrostowych. Coś co się rzadko zdarza: możliwość inwestowania w wartość i wzrost jednocześnie. Brzmi bajecznie : ) Nieprawdaż?
PS Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem tym, że mi się podoba dyskonto. Wg mnie kupno z dyskontem to fundament inwestowania w wartość. Fundament udanych inwestycji.
Tez w 2012 uważałem że, złapałem pana Boga za nogi... Ale oby ci lepiej sie wiodło. Przy kupnie jak największe dyskonto jest wskazane. Gorzej jeśli ono jest ciągle i boli oddać po 0,6NAV
Polecam też sprawdź ostatnie wyniki i jak wzrastał NAV ( odlicz bb). Teraz wyniki są o niebo lepsze choć tylko w EuroV jak na razie. Przed nami budowa nowego portfela ja już zdążyłem poznać słynne g-curve. Ty jeszcze nie...
Dziękuję za ostrzeżenia! Choć dopiero ostatnio się trochę uaktywniłem, to jestem tu regularnym gościem od 2017. Forum traktowałem zawsze jako ciekawe źródło informacji. Proszę, uchyl rąbka tajemnicy : ) Jak to robisz, że cytujesz ciekawostki nt spółek portfelowych MCI, szybciej niż oni sami?
Komfortowy bo tani zakup i na tym kończy się komfort. Tańczycie z facetem który pogrywa z własnymi akcjonariuszami. To jest bardzo niewygodna sytuacja. Niewygodna i nieopłacalna. Nawet jeśli zarobisz to dużo mniej niż ci się należało, bo ryzyko brałeś na siebie prawdziwe.
Mam sporo czasu mam Google, LinkedIn, FB, płatne art. w Pudelku.. No wiesz mamy XXIw.
O widzisz sam to zauważyłeś jak dbają o komunikację i komfort akcjonariatu...pytałem o to na webcascie to ich odpowiedź była żenująca!
btw. Długo czekałeś z kupnem 2 lata, kozak nie inwestor. :)
Biedny inwestorek... Kupił z dyskontem, zarobił 250% w 8 lat, ale to przecież on na barkach niesie całe ryzyko. Straszne rzeczy. Dobrze ze nie wziął PKO BP bez ryzyka i mimo dywidend nie wyszedłby nawet na zero.
Chcesz robić sobie jaja to rób! Chcesz podyskutować na argumenty to dawaj! Masz jaja??? Tak moje ryzyko. I wcale nie chodzi o zarobek lub jego brak ale o traktowanie akcjonariuszy ja w przeciwieństwie do ciebie widzę pewne rzeczy i to że zarobie 50 czy 100% nie przesłania mi osądu!