A wiesz kolego jak działa mechanizm wypłaty dywidendy? Dostajesz np. 10 PLN (minus 19%) podatku, a kolejnego dnia kurs z automatu jest ścinany o 10 PLN. Wiec nie pitol. Wszystko jest juz w cenie i nie gadaj sam ze sobą na forum.
A co jeśli wypłacą więcej w formie dywidendy niż obecny kurs a mogą bo mają na koncie więcej kasy niż obecna kapitalizacja to zjadą z kursem po odcięciu na minus, więc kurs zwykle rośnie po informacji o dywidendzie
71,5 mln EUR x 4,5 EUR/PLN = 321,75 mln PLN gotówki 321,75 mln PLN x 0,81 = 260,61 mln PLN (po podatku CIT) 260,61 mln PLN / 7,8715 mln akcji = 33,11 PLN / akcja 33,11 PLN x 0,81 = 26,82 PLN / akcja (po podatku)
Plus może społka sama jest coś tam warta. Zatem przy założeniu, że jest ryzyko wydymania, w postaci np. wezwania na akcje po kursie nie wyższym niż wyższa z 3M/6M średnia cena akcji, jak widać kupujących brak, a sprzedających, jak widać niekoniecznie :)
Podatek od zysku na transakcji sprzedaży udziałów na poziomie spółki (CIT) Podatek od otrzymanej dywidendy, z perspektywy akcjonariusza, pieniądz, którego nie ma.
W czym problem mistrzuniu? No chyba, że nie widzisz problemu w wydaniu 10 PLN, w zamian za 8,1 PLN, a może wręcz dumny jesteś z faktu wspierania naszej kochanej gospodarki.
Teraz nie o co się spierać. Gdybać to można było od stycznia do października. Jest listopad, umowa podpisana, kurs akcji widać. Wszystko jasne i czytelne. Nic tu nie będzie. Wyszło bez sensu.
Dnia 2020-11-03 o godz. 00:44 ~tren napisał(a): > Teraz nie o co się spierać. Gdybać to można było od stycznia do października. Jest listopad, umowa podpisana, kurs akcji widać. Wszystko jasne i czytelne. Nic tu nie będzie. Wyszło bez sensu.
tren, jesli dla ciebie pozyskanie przez spółkę olbrzymiej kasy jest bez sensu, to po co tu siedzisz? Sprzedaj jeśli posiadasz i idź gdzie indziej. Ja poczekam spokojnie na swoje + 120% i chętnie zapłacę podatek od tego dochodu. Pozdrawiam myślących.
Skoro wszystko takie kolorowe, to czemu brakuje kupujących? Nie ma chętnych na pewny zarobek? A jak pojawił się popyt kilka dni temu na otwarciu po 28 PLN/akcja, zaczęli sypać na wyścigi.
Tak, ja widzę to tak samo. Kupa słabych inwestorów. Przykład Opteam i kilka dni temu zachowanie kursu. Przyznam szczerze, że dokupiłem pomiędzy 28-26 zł. Błąd. Bez pośpiechu mogę kupować codziennie taniej. Jasne, że nie kwestionuję sukcesu i pozyskania sporej kwoty. Ale ja te akcje kupuję nie od tygodnia ale od bardzo dawna. Wielkie G*wna na tej giełdzie rosną po 1000 % bez fundamentalnych podstaw. Wyłącznie spekulacyjnie. A spółka, która zamyka inwestycję i kasuję fajne pieniądze następnego dnia spada o 10 %. To obraz ostatniego tygodnia. Ktoś ma inne zdanie?
Słabi oddają za półdarmo - silni to kupują i to silni zarobią krocie. Wystarczy trochę poczekać. Jutro ESPI o wynikach - przy tej okazji możemy dowiedzieć się czegoś nowego. Obstawiam, że po wynikach spółka może skupować akcjei własne, bo cena jest bardzo atrakcyjna. Po skupie zaliczka na dywidendę i kurs w przedziale 40-50zł. Przy obecnym kursie kupujemy bez ryzyka.
Gościu, przestałbyś zaśmiecać forum tekstami typu słabi oddają, silni kupują. Z takimi tekstami to na forum petrolinvestu. Masz coś merytorycznego do powiedzenia, to proszę. Bo na razie to kaszlesz tutaj tekstami z podręcznika bankierowego inwestora i na tym koniec. A kurs zaraz będzie 20 PLN. Ot i cała zabawa.
Dobre wyniki https://www.bankier.pl/wiadomosc/OPTEAM-S-A-wyniki-finansowe-7996286.html
Na co OPTEAM przeznaczy pozyskana olbrzymią kasę (71 504 557,84 EURO) ? Zaliczka na dywidendę (40%)? Skup akcji własnych (40%)? Inwsetycje (20%)? https://www.bankier.pl/wiadomosc/OPTEAM-S-A-Zawarcie-przyrzeczonej-umowy-sprzedazy-akcji-Centrum-Rozliczen-Elektronicznych-Polskie-ePlatnosci-S-A-7988658.html
Po ujawnieniu odpowiedzi na w/w pytania akcje wystrzelą w okolice 40zł.
Sam się dziwię że tak marnie poszło, ale to już komentowałem, rynek reaguje na przyszłość, nawet najpiękniejsza przeszłość nie działa na giełdy. A co tu będzie, "Tego nie wie nikt" Taka piosenka z mistrzostw w piłce nożnej, może coś ciekawego dowiemy się, jaki wynik?