To mój szacunek wartość po finalizacji - jest wyższa bo jest wyższa kwota 71,5 mln Euro vs 68,3 i kurs walutowy lepszy!
Oto wyliczenia:
= Pakiet PeP w posiadaniu zgodnie z umową jest wart 71,5 mln EUR *4,58 = 327,5 mln PLN - podatek dochodowy od transakcji = (305,4-14)*19% = 59,6 mln (te 14 mln to wartość PeP w księgach) - koszt doradców M&A i innych kosztów transakcyjnych = 10 mln PLN (raczej nie więcej) = (327,5-59,6-10) = 257,9 mln PLN + wartość aktywów netto (nie liczę żadnych DCF tylko zakładam, że pozostałą działalność można zamknąć) po wyjęciu Pep = 15 mln PLN
ogólnie wyliczenie prawidłowe z drobnymi korektami: koszt doradców 10 mln to chyba za całą transakcję i tyle nie przypada na opteam kurs trzeba wziąć sprzedaży euro a nie średni
Kurs EUR będzie blisko średniego przy takiej kwocie. Kwestia bardziej kiedy ta kwota zostanie wymieniona no i kiedy wpłynie na rachunek do spółki. Bardziej ciekawe jest co się stanie z tą kwotą później .. jeśli będzie większość na dywidendę to może być po takim info spory wystrzał w górę. Ciekaw jestem jutrzejszego zachowania kursu :)
O czym wy mówicie-popatrzcie na stronę firmy.Przecież Opteam to normalna ,dobra firma informatyczna z rozwojowymi perspektywami a wy piszecie jakby mieli zainkasować kasę ze sprzedaży i zamknąć firmę. Ponadto wszelkie inne koszty Opteam płaci tylko tyle ile na niego przypada a nie całość.
To widzę ,że nie wiesz jak w prywatnych firmach robi sie księgowość.Wyniki słabe,ale firma żyje i sie rozwija,bo pokazuje sie duże koszty. Na czas pandemii liczą sie tylko firmy informatyczne.Z taka kasą i nowatorskimi rozwiązaniami informatycznymi to firma staje sie łakomym kąskiem do przejęcia.
Spóźnialscy mieli okazję by dokupić. Ja też zwiększyłem x 3 dotychczasowe pakiety. Tylko patrzeć jak grubaski się zlecą i będą wydzierać nam akcje po 40zł. Wystarczy trochę poczekać - ryzyka brak!