• Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~Tiger [5.173.240.*]
    Z 2 na 4 miliony.
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~andy [89.64.62.*]
    i środków pieniężnych mają 22,8 mln przy kapitalizacji 28,5 mln.
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~Tiger [5.173.240.*]
    To wszystko za mało na wzrosty:)
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: autohan [77.113.201.*]
    Mi coś się wydaje że bardzo fajne info kryje się w raporcie za IIIQ i pod to mogło być to zbieranko.
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: korben [31.1.235.*]
    Super raport! Spodziewam sie ze za rok zaraportuja 6-8mln.

Warto przeczytac str. 2 Pismo zarzadu - miod na uszy. Chwala sie poprawa zysku netto o 96% rdr, ale co wazniejsze widac ze oni robia to, na co teraz bedzie popyt - uslugi dla pracy zdalnej i reszte IT z tym zwiazana. I widac ze woda sodowa do glowy nie uderza - ryzyka omowili na 5 stronach.

• Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~andy [89.64.62.*]
    Miód na uszy to byłaby zapowiedź dywidendy,a bez niej po co to kupować?Tylko dlatego,że jest tania wskaźnikowo?
    Sam posiadam mały pakiet ale nie będę go zwiększał bo tutaj może być to samo co na MOJ.
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~zjadacz-dywidend [77.255.1.*]
    Zysk netto za rok okres od 1 lipca 2019 do 30 czerwca 2020 r. wyniósł 4 030 728,72 zł. Zarząd rekomenduje przeniesienie całości wypracowanego zysku netto na kapitał zapasowego spółki.  
    Ciekawe co na to PROMISE?
    A te śmieszne rezerwy jak były tak i są. Czemu sobie nie wypłacili tych pieniędzy?
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~Nara [188.121.15.*]
    rezerwy na premie 6mln. rozumiem ze rezerwy to odpisy odzysku wiec de facto jakby te rezerwy wróciły do ZN to wyniosłby on ok 10mln zł?
    Jest o ty, mowa w raporcie za IV kw. 2019:
    'Zwiększenie wartości rezerw na zobowiązania z 5 249,9 tys. PLN do 10 661,8tys. PLN wynika między innymi faktu, że Spółka utworzyła rezerwy związane z premiami za pierwsze półrocze roku obrotowego 2019/20.'
    Tak to dokładnie napisali: między innymi faktu:)
    Między innymi faktu:)))
    Dziwi mnie jedna sprawa. Jak mają taką hojną rękę dla siebie, to czemu sobie tego jeszcze nie wypłacili?
    Pierwsze półrocze roku obrotowego to III i IV kw. 2019.
    A mamy IV kw. 2020.
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~JSz [165.225.80.*]
    NIby wszystko dobrze, ale kurczę kilka rzeczy nadal mnie niepokoi
    1) Śpią na kasie. Po co im są tak duże rezerwy? Czy maja w strategii plany na przejęcia?
    2) przychód ze sprzedaży 104,5 MPLN. Ebidta 4,8 MPLN, czyli 4,6%. Wartości bezwzględne są ładne, ale procentowo, to w logistyce więcej można wyciągnąć, która pracuje na dużo niższych marżach, niż IT (wiem, co mówię, siedzę w logistyce od lat).
    To mnie niepokoi. Wygląda na to, że bardzo duży udział sprzedaży mają na dystrybucji oprogramowania i sprzętu (reseller z małą marżą), zaś na usługach własnych nie zarabiają aż tak dużo, bo ich wiele nie mają w stosunku do obrotu.

Nie róbcie ze mnie trolla, proszę. Mam akcje i przy obecnym kursie wyszedłbym na 0. Nie wiem czemu, ale liczyłem na większy wynik EBIDTA i że jednak rozwiążą rezerwy i coś z tymi zaskórniakami zrobią. Chyba trzeba czekać na walne...

Niezależnie od moich obaw, kurs jest w niezrozumiałym dla mnie miejscu. Tu powinno być 8-9 PLN
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: korben [31.1.235.*]
    Dla mnie ostatnie kontrakty wyjasniaja dlaczego zatrzymuja gotowke (przez nie nie spodziewalem sie dywidendy w tym roku). Nowe kontrakty przynosza zyska ale nie od razu najpierw trzeba zainwestowac. Podpisali tego duzo, duzych i licze ze beda kolejne - zatrzymana kasa to jest fundusz i rezerwa na kontrakty - ich przewaga, zeby mogli za rok przepisac z obecnego raportu:

Będąc niekwestionowanym leaderem na rynkach szerokorozumianych usług Collaborations, byliśmy w stanie szybko, niezawodnie i profesjonalnie dostarczyć naszym klientom nowych rozwiązań takich jak WEBEX Meeting, a także zwiększyć ilość usług już wykorzystywanych.

Pisza ze promuja wlasne aplikacje, zapewne wysokomarzowe - albo nie sprzedaja tego wystarczajaco duzo albo to jeszcze faza w ktorej musza w nie inwestowac:

Mając na uwadze stały stabilny rozwój Spółki kładziemy nacisk na ofertowanie aplikacji własnych. Dodatkowo Spółka inwestuje w rozwiązania IoT ze szczególnym uwzględnieniem systemów bezpieczeństwa przemysłowego opartego na technologiach IT.

Troche wyjasni raport za 3q, szkoda ze to nie na 3q konczy sie rok obrachunkowy.
    Dzięki Korben za komentarz. Faktycznie, jeśli mają krótkie terminy płatności od dostawców, zaś u klientów mają długie, to faktycznie potrzebuja gotówki do obrotu.
    Czyli wskaźnik DSO (Days Sales Outstanding) do DPO (Days Payable Outstanding) mają du.powaty i kredytują swoich klientów. To oznacza, że finanse, zakupy i sprzedaż nie wywiązują się ze swoich roli w tym obszarze
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~Promise [31.0.33.*]
    Albo tak wygląda rynek i przy tak niskich marżach muszą walczyć czymś innym np. terminem płatności...
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: nostsherlock [157.25.121.*]
    Przy przetargach publicznych rozpatruje się czynniki (cena)/(czas realizacji) z punktacją 60/40. Większe rezerwy pozwalają na zmniejszenie czasu realizacji, w przypadku potrzeby zakupu fizycznego sprzętu. Podejrzewam, że stąd te rezerwy, ponieważ mogą partycypować w przetargach
  • Re: Zysk netto wzrost o 100% Autor: ~Bob [89.64.84.*]
    Dojdzie jeszcze emisja z programu motywacyjnego, więc znowu rozmydlenie akcji. Trzeba chyba sprzedawać.
    To o czym wy tu piszecie Panowie to już historia. Lawina zleceń pojawiła się po 30.06.2020, tj. w lipcu br. Nie wiem jakiego rodzaju są to zamówienia; czy dotyczą oprogramowania do video-konferencji, czy może czegoś innego. Wiem jedno: zamówienia i przychody im radykalnie wzrosły - co może (podkreślam: może) tworzyć efekt SKALI.
    Jako minus w tej spółce widzę brak dywidendy. O sobie pamiętają, o właścicielach już nie. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że Promise zmieni to nastawienie.
    No i to duszenie kursu - prawdopodobnie robota jednego z tych 3-ch pod-progowców.
    jakie duszenie kursu tu widzisz?
    jest 12:23, wolumen obrotu to niecałe 6tys akcji, 20.700 PLN czyli tyle co nic.
    Tak, pamiętam dni, gdzie obrót był zerowy, albo liczony dosłownie w dziesiątkach. Niemniej dzisiejszy i tak jest marny, jak na dzień raportowy
    A straszaka na 3,90 nie widzisz?
    A każdy, dosłownie każdy wzrost kursu to czapa w łeb.
    nie, dziś nie siedze na notowaniach online, nie mam czasu...
    Przeglądam tylko forum i stooq w przerwach mdzy telco

faktycznie na 3,92 wisi 50k akcji...
[x]
SEVENET 4,35% 2,40 2025-09-23 16:30:24
2025-09-09
Podpisanie istotnej umowy
2025-08-29
2025-08-22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?