EV/EBITDA=2.50 (wg. mojego BM, wg StockWatch 0.26), C/Z=6.2. Bardzo nietypowo jak na Spolke z perspektywicznej branzy, ktora poprawia wyniki.
Czy w raporcie spodziewacie sie wypadniecia jakiegos trupa z szafy??? Dotychczasowe wyniki i komunikaty raczej wskazuja ze kolejny raport bedzie bardzo dobry. Moim zdaniem przyczyna niskiej wyceny jest to ze walor jest niezauwazony i ma male obroty. Niektorzy boja sie NC (jak ja do niedawna). Coz zobaczymy - inwestycje traktuje dlugoterminowo.
@korben `I pytam - dlaczego tak tanio tu jest?` sam się zastanawiam xD, mam pakiecik tutaj i trzymam bo C/Z i inne parametry jak dla mnie super, nie mam pojęcia dlaczego tu jeszcze tak tanio ale wydaje mi się że jest to stabilna firma w której `niewiele się dzieje` - tzn nie wali ESPI z d... o cudach i cudeńkach których nie może zrealizować i dlatego spekuła zbyt tego nie winduje, aczkolwiek myślę ze niedługo przyjdzie czas na wybicie i tutaj. Puki co konsolidacja powoli się kończy, raport niedługo. Masa projektów z branży bankowej. Jak widzisz niewiele osób chce ten papier sprzedawać na tych poziomach.
Na StockWatch (ale chyba tylko jak sie ma abonament) mozna wyszukiwac spolki pod wzgledem wskaznikow dla wybranego indeksu lub rynku i branzy np informatyczne z NC, z niskim EV/EBITDA, C/Z i bezpiecznym Z"-score. A potem tym znalezionym sie przyrzec dokladniej i cos wybrac.
Ciezko mi cos powiedziec o Izostal - wskazniki wygladaja dobrze, ale wykres juz nie i nie mam pojecia czego sie spodziewac w po przyszlosci tej spolki (zawieraja umowy ale fundy sprzedaja ich akcje).
Czemu tak tanio to jest pytanie który każdy sobie zadaje.
Spółka przy kasie. Cały czas super info o nowych kontraktach. Calkiem sporych jak na spółkę.
I... Nic.
Ale kiedyś ruszy i tu
Kovidowe smieciuchy z jednym kontraktem za 2mln raz na pół roku rosną 20x osiągając kapita 50mln a sevenet z samymi kontraktami tylko w lipcu wyższymi od kapita się kisi....
Dobrze, że stoi w miejscu. Dzięki temu jest więcej czasu żeby zapakować torby do pełna. Jak minie szał khovydovy to zacznie się zarabianie, wystarczy czekać i zbierać. Czas działa na korzyść posiadających papier
Wrecz przeciwinie dokupilem do rownego stanu po 3.58 i sie zastanawiam czemy nie wzialem wiecej jak pan 800 (animator?) i inni dawali po 3pln ile sie chcialo. Poczekam jakie wyjda wskazniki po raporcie, wogole raport przeczytam caly i sie zastanowie jaka wartosc maja dla mnie te akcje. Moze Spolka wchodzi w okres intensywnego rozwoju i warto trzymac dlugoterminowo? Dla niektorych walorow to najlepsza strategia link
Jak wartosc Sevenet mocno wzrosnie, to powinno wplynac na wycene Promise bo w tej chwili wartosc akcji Sevenet w posiadaniu Promise to ok. 1/4 kapitalizacji Promise, choc niestety rynek nie jest w krotkim czasie efektywny i wcale wycena nie musi wzrosnac proporcjonalnie (co widac w przypadku Imagisa i 06N). Do tego wskaznikowo Promise zdecydowanie tani nie jest (ale nie wiem jakie ma perspektywy poprawy wynikow - nie nteresowalem sie), patrzac tylko na wskazniki obu Spolek sprzedawalbym akcje Promise zeby za nie kupowac Sevenet.
I mowie tylko za siebie - nie naleze do jakiejs grupy ktora ciagnie kursy akcji. Kilka razy udalo mi sie trafic spolki zapomniane, niedowartosciowane przed ruchem w strone dowartosciowania. Czasem tuz przed - w sumie to znacznie czesciej niz bym sie spodziewal - mam nadzieje ze nie skonczy sie to wizyta jakiegos ABW u mnie.
Dzięki za odpowiedź. Zgadzam się z tym co napisałeś ale chyba jednak zostanę na Promise, w końcu mają połowę udziałów SEV. Poza tym to, co tu dziś widzieliśmy może (nie musi) być końcem strzelanki, no nic, zobaczymy. Pozdro!
Do części inwestorów informacja o umowie i kwocie jakiej ona dotyczy, dotarła dopiero po sesji. Takze zobaczymy dzisiaj, czy jest zezwolenie na wzrosty czy blokują nadal.
Czy juz widzisz kolego z jak pierolnieta spolka masz do czynienia? Oni moga zrobic to nawet 1zł w dwie sesje. nikt ich nie ruszy...to samo co wp rzypasku stu poprzednich umow, +10/15 i zjazd..az sie zdziwiłem ze wczoraj utrzymali wzrost...i znów krwa pol roku kiszenia....
wcale bym sie nie zdziwil, chlopak widac niecierpliwy i taki abyt pozytywny...sevenet nauczy go pokory i zapewnewywali po 3zł bo ma chyba nizsza cene zakupu....
Jak na razie to pokory mnie uczy FSG i troche INK.
SEV kupilem na dluzej i nie zaluje, przez pare dni mam +10%. A ze po drodze bylo +30%? - mam go tego dystans, pewnie kwestia plynnosci i wogole slabej sesji dzisiaj. Spokojnie czekam na raport roczny. Tylko niepotrzebnie dokupilem (niewiele) po 3.58pln - plan byl troche usrednic w gore a po ostatnim espi o kontrakcie nie myslalem ze bedzie jeszcze okazja po 3.30.
Ten Szczęśliwiec który miał okazję dziś brać po 3,30 złotych za akcję SEVENET ładnie, a nawet baaaaaaaaaaaaaardzo ładnie sobie zarobi. Może zarobek będzie tutaj podobny jak na ostatnio na NanoGroup (skrót NNG). Kto wie? Zobaczymy.
Wskaźnik TRIX na Wykresie Dziennym Sevenet wyraźnie pokazuje, że będzie tu solidny Rajd podobny do tego na IMAGIS (Skrót: IMG) i na NanoGroup (Skrót:NNG). Wskaźnik ten (TRIX) wygiął się wczoraj i dziś w górę, co oznacza budujący się potencjał na silny wzrost ceny po 30-40% dziennie. Moje Doświadczenie na Giełdzie podpowiada mi taki właśnie, a nie inny scenariusz. link Pozdrawiam Kumatych!
Dziś ewidentnie było widać że gruby przestał trzymać kurs na 3.8 żeby panikarze zaczęły sypać, ale ewidentnie było słabo sypane, wczoraj obrót 650tys a dziś trochę ponad 100, podejrzewam że potrzyma może jeszcze jutro w granicach 3.4 i up, nie po to wziął tyle kwita gdzie większość była po 3.5 żeby teraz wywalać po 3.3. mi to wygląda na zbieranie, kwitu nie za dużo bo ff to tylko 18%
Ktoś skasował zysk bo pewnie pomyślał, że ta spółka dużych zleceń już mieć nie będzie. Oj będzie, będzie. Będą kolejne umowy i kolejne wzrosty. Jest 22.X. i trzeba sobie uświadomić, że do końca roku i IV-go kwartału (zwyczajowo najlepszego kwartału dla spółki) pozostało jeszcze 70 dni. Jutro raport za 19/20, za tydzień-dwa projekty WZA, a w połowie listopada wyniki za III-ci kw. 2020. Będzie się działo.
Jeszcze dobralem. Dobralem ASB i SEV. Z ASB przyszlo info o zwiekszeniu prognozy zyskow, a szef tady dyrektorow ASB powiedzial: "Szybko dostosowaliśmy się do otoczenia rynkowego i jesteśmy w stanie sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na sprzęt oraz zaawansowane rozwiązania IT. Dlatego spodziewamy się, że nasza zyskowność w tym roku będzie wyższa, od pierwotnie zakładanej"
Taka jest sytuacja w branzy IT i to pewnie stad nowe kontrakty SEV - ta firma (jak i ASB) zyskuje na pandemii i bedzie zyskiwac na jej zakonczeniu. Powinna znacznie urosnac przez najblizszy rok.
Jednoczesnie zle wiadomosci przyszly na 06N na odkupienie ktrorego trzymalem kase, wiec przyjalem ze 06N odkupie taniej i mam kase na inne walory.
Też miałem Asbis, ale wystraszyła mnie wizja obalenia Łukaszenki i wkroczenia Red Army na Białoruś:) W to miejsce kupiłem NTT System - które na razie stoi.
Info ze spółki z branży: Zarząd LSI Software S.A. informuje na podstawie wstępnych danych o 19% wzroście przychodów skonsolidowanych zrealizowanych w trzecim kwartale 2020 roku, które osiągnęły 11,3 mln PLN w stosunku do 9,5 mln PLN uzyskanych w drugim kwartale 2020 roku.
w radiu w faktach ekonomicznych mowia ze najlepiej sobie radza telekomunikacja informatyka i ubezpieczenia i nie ma zargozenia ze mialo by sie to zmienic w najblizszych latach
Czekam spokojnie na wyniki za 3q (za niecale 3 tygodnie).Wolalbym na poziomie 3.50pln czekac, ale wazne jest co bedzie po wyynikach (choc najbardziej licze na 4ty kwartal i kolejne, a w miedzyczasie pewnie wpadna kolejne grube kontrakty).