Aż przyjdzie czas , że jego wykiwają. Bo kto pod kim dołki kopie sam w nie wpada. Proszę spojrzeć ile razy akcjonariusze zostali wykiwani. Aż trudno policzyć. A umorzenie akcji i rozdawnictwo to zabezpieczenie na kilka lat. A my ? No cóż poczekamy. Mówią że słońce codziennie wschodzi i o jutro się nie boi. Ale i ono kiedyś się wypali może wtedy prezesio zrozumie że miłość i zgoda buduje a nie rujnuje i należy dzielić się ze wszystkimi po dobroci.
Powiedzcie, czy gdybym hipotetycznie otrzymał akcje z programu motywacyjnego to: 1. Kiedy będę mógł je sprzedać ? 2. Czy muszę powiadomić o tym fakcie rynek? 3. Jakie miałbym obowiązki wobec innych akcjonariuszy związku z byciem insiderem?
Pytam pod kątem przyszłej ewentualnej interwencji KNF. Czy w związku z niedopełnieniem obowiązku informacyjnego mogą spaść na insidera bezpośrednio kary finansowe ?
Czy przy sprzedaży akcji poza rynkiem regulowanym w/w jakoś się zmienia?
hahah, chyba twoje pytanie trafiło wyżej. mniemam, że odpowiada osoba najlepiej obeznanan w temacie ;)
W tym roku pracownicy otrzymali 153.676 akcji w ramach rozliczenia programu za 2019 r. Czy obowiązuje na nie lock-up? Przyjęliśmy specjalne mechanizmy zapobiegające podaży akcji przyznanych w ramach programu motywacyjnego. Sprzedaż akcji przyznanych w ramach programu motywacyjnego eliminuje pracownika z uczestnictwa w nim w kolejnych latach. Na ten moment nie są mi znane przypadki takiej sprzedaży. Nie widzę zagrożenia większej podaży akcji ze strony pracowników. Przyjęty przez spółkę program motywacyjny przewidziany jest na trzy lata. Pula przyznawanych pracownikom akcji jest mniejsza niż pierwotnie zakładaliśmy. W pierwszych dwóch transzach będzie to niecałe 5% akcji spółki.
Tu cały wywiad, w sumie to są powody do optymizmu. ja mam w każdym razie.
Czyli z tego wynika, że jak nie będzie szans na wykonanie planu finansowego za 2020 lub 2021 rok pracownicy rzuca swoje akcje na rynek bo nie dostaną kolejnych. Podaż nawet 20 - 30 tys akcji może być zabójcza dla kursu RPC.
Pytanie brzmi czy czekać na tą podaż jeżeli wogóle pracownicy będa się chcieli na duża skalę pozbywać tych akcji, czy może jednak kupować na bieżąco za 1/3 wartości księgowej.... kto mądry odpowie na to z pozoru proste pytanie?
Patrz na to co się dzieje i wycofaj wnioski .
Są spadki jeśli ktoś chciałby kupowc teraz jest okazja . Wystarczy podnieść parę procent i akcje wpadają do koszyka . Nikt tego nie robi - wniosek nie kupować , będzie taniej .
Oj dzieje się, supermarkety padają, galerie handlowe ledwo zipia, turystyka padła, linie lotnicze i lotniska w ciężkiej sytuacji, sprzedaż opon spadła, ceny ropy i węgla siadaja, oprocentowanie kredytów spadło prawie do zera, sprzedaż garniturów nie idzie, butów ludzie nie kupują, cmentarze pozamykali, knajpy nie chcą być pełne....its itd ... rzeczywiście nie wiem jak firma sobie z tym wszystkim poradzi, aczkolwiek może masz rację i jeszcze w tym roku kupisz po 15?
ja powiem w ten sposób, różnie można odbierać Zarząd, ale na rynku sobie radzą więcej niż dobrze, od kilku miesięcy regularnie czytam wywiady z prezesem i trzeba oddać, że gość czuje rynek i dowozi obietnice. jestem spokojny, ale też cały czas patrzę na ręce
Zwiększenie rentowności, ciekawy wywiad, ale rynek za słaby by kurs się wybił...mogliby dywidendy dorzucić jeszcze w tym roku, jakaś zaliczka czy coś....