Zgodnie z przepisami, w ciągu następnych 12 miesięcy ogłaszający wezwanie nie może w kolejnym wezwaniu zaoferować niższej ceny. A jak dla mnie status spółki publicznej do niczego funduszowi nie jest potrzebny ( dzielenie się szeregiem informacji z konkurencją, dywidendą itd. ) - stąd bardzo szybko spółka zostanie zdjęta z GPW. Sumarycznie : 8,76 jest teraz dolną granicą w kolejnym wezwaniu, a żeby zadowolić fundusze cena zapewne będzie oscylować w okolicach 10 - 10,5 zł. I na to czekam.
Co do ceny w ponownym wezwaniu - polecam lekturę ustawy o obrocie papierami wartościowymi. Właśnie zdejmują GTC z notowań równoległych w RPA, następny krok to zdjęcie z GPW.
Info do znalezienia jeśli chodzi o RPA, co do zdjęcia z GPW.... cóż jakoś im nie ufam w tej kwestii, ileż razy tak bywało w przypadku innych zdejmowanych spółek z GPW :)
"Jest prawdopodobne, że w przyszłości Wzywający poprze wycofanie akcji z notowań na Giełdzie Papierów Wartościowych w Johannesburgu" - napisano w wezwaniu."
Faktycznie było w paru miejscach,że zostawią gtc na giełdzie,np pamiętam artykuł .pt.,,Wezwanie następcze GTC'' z Parkiet 7.09.2020r. gdzie napisali,że intencją Węgrów jest pozostawienie gtc na warszawskiej giełdzie i wspieranie w zwiększaniu wartości ,a wycofanie z Republiki Południowej Afryki .
Kolejny artykuł z Parkiet z 30.09.2020r pt.,,Zarząd gtc negatywnie o cenie w wezwaniu'' z 30.09.2020r i tam ostatnie zdanie że Optima nie ma planów zdejmowania gtc z warszawskiego parkietu.
Ok.Panowie co robicie zapisujecie sie od poniedzialku po cenie 8.78zl czy trzymiecie akcje? Pytanko drugie.Jak teraz po takim wezwaniu i zwiekszeniu o 40% do 8.78zl zachowa sie kurs w dniach od 12 do 19 pazdziernika?Pytanko trzecie jaki do nas zwyklych akcjonariuszy scenariusz bylby lepszy? Jak wezwanie sie uda czy jednak nie?
Jest jeszcze inny artykuł o GTC z 8.09.2020r wezwania/giełda ,że- Wzywający zamierza nabyć Akcje jako inwestycje długoterminową.Obecnie wzywający zamierza utrzymać swój większościowy udział w spółce.Intencją wzywającego jest aby akcje Spółki były nadal notowane na rynku podstawowym GPW,zamierza wzmocnić pozycję konkurencyjną Spółki na rynku nieruchomości oraz wspierać realizację strategii Spółki i jej dalszy rozwój. Następnie piszą,że poprą wycofanie z Republiki Południowej Afryki,więc u nas zostaje skoro napisali ,że ma to być inwestycja długoterminowa.
Giełdy to scena nieustającej gry pozorów :) Nie ma ani jednego powodu aby fundusz inwestycyjny utrzymywał GTC jako spółkę publiczną, natomiast problemów z tego powodu może mieć wiele, z całą pewnością spółka szybko zniknie z GPW.
To nie wiem po co piszą,że będą trzymać długoterminowo?(może tak mają w umowie?).Mogliby przecież odrazu ogłosić skup 100% akcji za jakieś 12zł,czyli powyżej wartości godziwej,która jest teraz 9,67zł .Piszesz,że szybko podniosą cenę na 10-10,5 zł ,to dlaczego nie odrazu? Kto wie,może masz rację,ja tylko czytam,co piszą.
Kluczem jest OFE PZU. Nigdy nie odpowiada na pierwsze tego rodzaju wezwanie - vide dopiero co zakończone wezwanie na Forte, na które oczywiście nie odpowiedzieli. Właściciel GTC musi zebrać $ w ramach konsorcjum, usiąść do stołu z PZU, ustalić cenę, ogłosić wezwanie, ewentualnie potem wycisnąć drobnych i dalej bawić się tymi klockami już bez świadków :)
A skad pewnosc ze bedzie drugie wezwanie? KURS 6,12 jest bardzo kiepski.A skup po 8.78 to macie ppnad 40% zysku.A jak myslicie czy kurs po tym 19 pazdziernika bedzie rosl?A jak nie bedzie drugiego wezwaia to potrwa nastepne dwa lata zanim kurs wroci na 9zl.A pytanie nastepne widzicie co sie dzieje na swiecie .W Francji juz chyba jest lock down i beda ograniczenia w Europie.Za chwile spolka poda info ze sa na duzym minusie bo czynsze bo zamkli czesc gospodarki itd.Co o tym myslicie?A jakby sprzedac akcje za te 8.78zl to kiedy musi byc kasa na koncie?
Myslisz ze zdejma gtc z gieldy? Spolka jest od 2004r na gieldzie i podobno ma sie dobrze to czemu maja ja zdjac.To tylko opinie niektorych a spolka wyraznie napisala w ESPI ze nie zamierzaja ja zdjac
Ja nawet sobie w pełni nie ufam, a ty literalnie wierzysz na rynku kapitałowym w jakiekolwiek deklaracje - setki przykładów nawet z rodzimej GPW powinny dawać do myślenia ? :)) Ale OK, każdy czyni co uważa za słuszne i najlepsze dla siebie.
Według mnie nie zdejmą gtc z gpw,skoro tak napisali,ale wszystko jest możliwe. Z tego co widzę to gdyby nawet po roku zrobili wezwanie,to cena nie może być również poniżej nawyższej ceny,jaką za akcje będące przedmiotem w e z w a n i a zapłaciliśmy rok przed wezwaniem.
Zgadza się , jeśli chodzi o cenę wezwania. W moim przekonaniu oczywiście zdejmą GTC, rozparcelują i będą szukali nowych właścicieli dla poszczególnych lokalizacji. OK, wystarczy, pozdrawiam forumowiczów.
Dobrze by było żeby, zanim to uczynią,to najpierw podnieśli cenę (w wezwaniu,czy bez ) na 10-12zł i to byłby już konkret,skoro aktualna godziwa wychodzi 10,67 zł bo na razie piszą o kupnie długoterminowym i dbaniu o dalszy rozwój .
Czytajac Waszą dyskusję mam wrażenie że niektórzy z Was uważają że ten co ogłosił wezwanie, ma to zrobić szybko i po wyższej cenie. Spokojnie, najpierw próg 66% najniżej jak się da, po co przepłacać. Zobaczą wyniki wezwania, podejmą decyzję, porozmawiają ze znaczącymi akcjonariuszami. To nie trwa tydzień czy miesiąc. Po 8,76 spokojnie skupią co chcą w tym wezwaniu. Wydaje się logicznym że spółkę wycofają, ale tego nikt teraz nie zadeklaruje - podniósłby cenę. Może sama spółka buyback zrobi, może wezwanie do 75% tego dziś nikt nie ogłosi. Poczekajmy choć zakładając wariant wycofania to cena dzisiejsza zachęca...
Gdyby skupił,to miałby 66%.Z kolei przekroczenie progu 66% powoduje obowiązek ogłoszenia wezwania na wszystkie pozostałe akcje spółki w ciągu 3 miesięcy od dnia przekroczenia powyższego progu,chyba,że udział w ogólnej liczbie głosów zmniejszy się do nie więcej niż 66%.Proponowana cena akcji,nie może być niższa od najwyższej ceny ,jaką za akcje będące przedmiotem wezwania w okresie 12 miesięcy przed wezwaniem zapłacił podmiot obowiązany do jego ogłoszenia (czyli nie mniej niż 8,76,tylko więcej). A na razie wszędzie (nawet dzisiaj) piszą,że intencją Węgrów jest pozostawienie gtc na giełdzie i wspieranie w zwiększaniu wartości. Więc oby tak było. Zarząd wie trochę więcej i obecnie wycenia godziwą wartośc na 10,67zł,więc pozostaje mu wierzyć.
Sprzedajecie swoje akcje po 8.78?w wezwaniu?A jest taka mozliwosc ze np beda miec te 66% i za jakis czas bedzie info ze wycofuja z gieldy gtc i oferuja za akcje np 5 zl bo jest jakas luka prawna o ktorej my zwykli posiadacze akcji nie wiemy itd ? Czy to juz na 100% pewne ze jak bedzie drugie wezwanie to musi cena wezwania byc wieksza niz te 8.78zl?A np od 23X2020r kurs akcji bedzie spadal bo to tez realne i za 3 miesiace bedzie np po 2 zl (oby nie) to wycofujac spolke z gieldy musza dac wezwanie po cenie nie mniejszej niz 8.78zl czy beda jakas liczyc srednia?
Pierwsze pytanie-nie.To co było wcześniej przeze mnie napisane to wyczytane z paru miejsc,więc tak być powinno,Wyjątków jest więcej na New Connect,więc nie sądzę.