• PEM Autor: ~marek [37.72.125.*]
    Po mojemu promocja się kończy. Pytanie tylko czy wzrośnie kilka/kilkanaście % (skubanie) czy Tomek załatwi >100% (skup lub dobre info w końcu)
  • Re: PEM Autor: ~marek [185.13.185.*]
    Jest i dobre info. A zaraz Answear. Czyżby?
  • Re: PEM Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    PEM czas ruszać! SMA15 powoli zmienia kierunek i zawraca ku górze. Czy przetnie SMA60. Wskaźnik AD też jakby drgnął ku górze. Czy to będzie trwałe, zobaczymy!
  • Re: PEM Autor: ~marek [193.188.0.*]
    No co ty? AT na PEM? :-) Ruch do góry oczywiście jak najbardziej ale to nie kwestia AT o czym dobrze wiesz :-)
  • Re: PEM Autor: bialoczerwony1972 [37.30.54.*]
    A jednak. Srednia SMS 15 zakrecali w górę i po raz pierwszy AD zaczyna powoli rosną.
  • Re: PEM Autor: ~marek [37.72.126.*]
    Hahaha. 20k obrotu. To mi się zdarzało więcej na PEM zrobić. No ale oby oby już tylko do góry. Może się Tomek zestresuje trochę i w końcu weźmie trochę?
    A ile ty byś chciał obrotu? Możesz wystawić za 100k zł PKC i zobaczysz teoretyczny kurs otwarcia. Ja bym skubał sobie powolutku, do 16zł bo tam będzie mocny opór. 600k akcji w obrocie, a on by chciał obroty po 10k i to praktycznie w samym dołku :)
    Ja już mam PEM aż za dużo bo to druga największa pozycja u mnie (i praktycznie 0 cash) więc teraz to już tylko czekam niestety.
  • Re: PEM Autor: bialoczerwony1972 [37.30.54.*]
    To zerknij jakie dziury w karnecie....
    https://biznes.interia.pl/gieldy/notowania-gpw/profil-akcji-pem,wId,19988,tab,przebieg-sesji
    Tak wiem. Przy mocniejszym ruchu na pewno zaczną coś dokładać ale jak nie ma ukrytych to będzie grubo. Dziś w końcu Agroliga się uporała z poziomem 30 w pięknym stylu, wciąż liczę na powtórkę na PEM :-)
    No to gratulacje. Na PEMie też będzie dobrze.
    Na Agrolidze wczoraj stuknęło mi +100% ale na PEM jest już +45% więc też super. Z tym, że liczę na dużo więcej.
    Jak zobaczyłem komunikat o przesunięciu terminu to byłem pewien że na późniejszy a tu niespodzianka (http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/37502370,private-equity-managers-sa-19-2020-zmiana-terminu-przekazywania-skonsolidowanego-raportu-za-iii-kwartal-2020-roku).
    To dopiero początek moim zdaniem. Tu 30zł to się należy jak psu buda, tyle ile było przed MaciejewskiGate.50zł to też nie są zbyt wielkie oczekiwania przy zysku 15 mln zł w 2021 a może już w 2020r....
  • Re: PEM Autor: ~marek [62.133.151.*]
    Nie rośnie ale przynajmniej nie leci jak całą reszta.
    Wyniki. Czekamy na wyniki.
    Czyli za tydzień. Ile będzie z przedziału 5-10 mln (vs -1 mln w Q3'2019)?
    Tego nie wiem. Zależy czy ATM był już przeszacowany na koniec 3Q czy dopiero w momencie zawarcia umowy czyli 4Q. Obstawiam, ze raczej tak i że stąd to przesunięcie raportu. No i czy z TechV pojawi się w końcu opłata stała? tego też nie wiem.
  • Re: PEM Autor: cykle [109.173.154.*]
    ATM zostanie przeszacowany w raporcie za 3Q. Cena jest już z grubsza znana i istotnie wyższa niż na półrocze (o kilkanaście procent). W TechVentures na razie nie będzie istotniejszych przeszacowań - Answear jeszcze czeka na zatwierdzenie prospektu w KNF a Morele/Pigu dojrzewa do exitu dopiero w 2021. Jakkolwiek jest możliwość, że TV wykaże niewielki zysk.
    Nie byłbym taki pewien co do ATM. To, że Morele dojrzewają do exity nie przeszkadza nic w ich przeszacowaniu. Bardziej przeszkadza to, że już były przeszacowane w tym roku właśnie na koniec 1H2020. poza tym to nie cały TechV boi Azimo pięknie się rozwija i MarketFinance także.

Spółki nie są przeszacowywane tylko przed exitami .

Zgoda. Ale to znaczące przeszacowanie Morele/Pigu moim zdaniem wyklucza przeszacowanie w 3Q. Azimo może trochę być doszacowane, ale MarketFinance raczej nie. Co do ATM jestem przekonany, że będzie przeszacowanie - są po temu mocne argumenty.
    https://noblesecurities.pl/files/rekomendacje_analizy/MCI_NobleSec_ATM.pdf
    Świeżynka z podsumowaniem ATM.
    Oby tak było. To PEM pokazałby fajne wyniki. Jeśli natomiast Techv nie pokażą znaczących przeszacowań to kolejny kwartał bez opłaty stałej z tego funduszu dla PEM.
    Wezwanie? http://infostrefa.com/infostrefa/pl/wiadomosci/37567124,mci-capital-alternatywna-spolka-inwestycyjna-sa-52-2020-podjecie-przez-zarzad-uchwaly-w-sprawie-przygotowan-do-polaczenia-mci-capital-alternatywna-spolka-inwestycyjna-s-a-oraz-private-equity-managers-s-a
    Jednak nie. Ciekwe jaki przyjmą parytet? I które to akcje MCI, bo chyba nie z nowej emisji?
    Obstawiam parytet wymiany 1:1 (dramat) a cenę odkupu 15 (dla mnie to prawie 70% zysku ale i tak oceniłbym taką cenę jako umiarkowany dramat bo spodziewałem się więcej na PEM zarobić).
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.228.43.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Nie podoba mi się to. Nie wierzę w uczciwe załatwienie sprawy. Średnia za 6 miesięcy to 11zł. Premia 20-30%. To nadal słabo...
    Mi też sie nie podoba. Wygląda jakby Tomek znalazł idealne wyjście (oczywiście dla siebie) z całej tej PEM-owej wtopy. Obym się mylił.
    Skoro jest wybór to można się akcji nie oddać natomiast jeśli oddadzą duzi akcjonariusze to następnie wyciśnięcie po tej cenie. Pozostaje liczyć że nie oddadzą tanio.
    Oni już są dogadani moim zdaniem. Część pewnie sprzedadzą, część skonwertują na papiery MCI. Żal tych wszystkich co brali papiery powyżej 16-18zł...
    To jeszcze pewnie wyniki Q3 "sfabrykują" żeby "lżej" było oddawać drobnym :-)
    Jeśli ATM będzie przeszacowany to tu nic sfabrykować się nie da. Średnia za 6 miesięcy to i tak tylko 11zł...
    No to nie przeszacują. Co za problem.
    Oni mają wszystkie dane przewidziane umową sprzedaży ATM, żeby to przeszacować na koniec 3 kw. Inaczej byłoby to niezgodne z metodami wyceny.
    3Q kończy się kolego we wrześniu. ATM poszedł w październiku.... Zawsze można powiedzieć, że stało się to po raporcie i dołączyć odpowiednia informację!
    Dokładnie. Nie takie rzeczy już widziałem. Jak pokażą niski wynik to łatwiej będzie uzasadnić ze 14 to cena godziwa. "Niezależny" audytor chetnie potwierdzi. A wyników q4 juz nie będzie w PEM bo nie będzie już PEM.
    Czy ktoś z was wie na podstawie jakich przepisów mieliby niby wcisnąć mi przymusowo akcje (1:1 zakładam) w sytuacji w której nie zdecyduję się sprzedaż im akcji (zakładam cenę 14)?
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: bialoczerwony1972 [188.147.112.*]
    @cykle
    Są wyniki MCI.PRIVATE VENTURES FIZ
    Tak jak podrjrzewałem ATM będzie doszacowany dopiero w 4Q.
    Zmiana aktywów netto w 3Q to +21 mln zł. Więc albo tylko częściowe przeszacowany ATM a być może coś z TechV...
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: majakas [188.146.179.*]
    T. Cz. specjalnie zaniża wyceny funduszy, aby uzasadnić niską wycenę PEMu w wezwaniu, a żeby dać sobie ekstra czas na skup, to jeszcze przyszpieszył termin raportu okresowego. Z podaniem wyników za Q4 ma właściwie czas do końca kwietnia, także prawie pół roku. Nie dajcie się wycisnąc temu cwaniakowi który gra wynikami i timingiem!
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Nie mamy wyjścia.Gdy nie sprzedaż PEMu w wezwaniu dostaniesz akcje MCI. W jakim parytecie? Cholera wie! Optymiście twierdzą, że około 1:1. Ja aż takim optymistą nie jestem.
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: ~marek [193.188.0.*]
    Pokażą kiepski raport PEM Q3, odczekają z dzień żeby sobie drobni przemyśleli swoją głupotę i łaskawie ogłoszą wezwanie po 15. W sumie jedyne co może im przeszkodzić (zakładam, że dogadane z kilka większymi akcjonariuszami) to wyraźny wzrost kursu przed wezwaniem. Oczywiście to tylko niewielka przeszkoda bo będą gadać o średniej cenie z 6M a nie jakimś "chwilowym wyskoku" ale może choć trochę ich to zniechęci to taniego wyciskania. Także kupujcie:-)
    No ja bym nie namawiał. Może okazać się że lepiej kupić akcje MCI za 14zł niż kupić PEM za 14zł nie odpowiedzieć na wezwanie i dostać np 0,8 akcji MCI albo nie daj Boże jeszcze mniej....
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: ~leo [78.8.61.*]
    Po zakończeniu wezwania MCI Management będzie nadal miało 38% a MCI Capital co najmniej drugie tyle. Wymianie będzie podlegało 38% MCI M i kilka lub kilkanaście procent mniejszościowych, którzy nie odpowiedzą na wezwanie. Zatem wymieniane będą głównie akcje Czechowicza. To nie jest powód żeby obawiać się złego parytetu.
    Czyli jakiego?
    1:1?
  • Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: cykle [109.173.154.*]
    Dnia 2020-11-05 o godz. 07:53 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > @cykle
    > > Są wyniki MCI.PRIVATE VENTURES FIZ
    > > Tak jak podrjrzewałem ATM będzie doszacowany dopiero w 4Q.
    > > Zmiana aktywów netto w 3Q to +21 mln zł. Więc albo tylko częściowe przeszacowany ATM a być może coś z TechV...

Miałeś rację! ATM nie przeszacowali w ogóle. W granicach 15-21 mln przeszacowano oczywistych kandydatów: IAI, Answear i Morele.

• Re: PEM brak przeszacowania ATM Autor: ~marek [37.72.126.*]
    Jak myślicie, kiedy podadzą szczegóły (cenę wezwania)? Wyniki zgodnie z nowymi oczekiwaniami utwierdzą niektórych że trzeba to badziewie oddać za "ile dadzą". Chyba muszą się uwijać bo niby teoretycznie 4 miesięce do wyników Q4 ale przecież muszą w tym czasie wezwanie rozliczyć (zakładam jedno wezwanie) i obsłużyć wyciskanie za akcje.
[x]
PEMANAGER -2,37% 18,50 2021-06-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.