• Wytłumaczcie mi Autor: ~pan [176.221.123.*]
    Dlaczego mennica skarbowa tak wystrzeliła a mennica polska nie?
    Mam tu mały pakiecik i się zastanawiam czy to trzymać jeszcze.
  • Re: Wytłumaczcie mi Autor: ~Crazy [37.47.24.*]
    Szykują się do wystrzału , tylko jak najwiecej dla siebie i rodziny chcą ugrać
  • Re: Wytłumaczcie mi Autor: ~fido [194.30.179.*]
    raczej do odstrzału
  • Re: Wytłumaczcie mi Autor: ~Baton [31.60.125.*]
    Koledzy, kazdy ma prawo do własnej oceny sytuacji.
    Mennica klapła z powodu naliczenia podatku łacznie ok 6 mln. Ale - to już było wiadomo wcześniej więc zostało zdyskontowane w cenie aktualnej.
    Moja opinnia - już powinno rosnąc ale nie mocno strzelając do góry tylko codziennie powoli do przodu +1 do 3 %. Tak będzie ok bo nie spadnie łatwo.
    Pozdrawiam
  • Re: Wytłumaczcie mi Autor: ~remaps [188.146.132.*]
    Raport za 3Q powinien być dobry. To też kwestia opinii wśród inwestorów, że to walory mułowate. Nie zgadzam się, ale z większością trudno wygrać. Wskaźniki idealne, bądźmy dobrej myśli. Taniej na pewno nie będzie. Ja trzymam mój pakiet, trochę optymistycznie powiększony po 25, jak się zdawało, że 30 pęknie.
  • Wytłumaczcie mi - co tu tłumaczyć. Wystarczy porównać MNC i MNS Autor: ~Czytelnik [83.6.139.*]
    Dnia 2020-10-08 o godz. 20:05 ~pan napisał(a):
    > Dlaczego mennica skarbowa tak wystrzeliła a mennica polska nie?
    > Mam tu mały pakiecik i się zastanawiam czy to trzymać jeszcze.

MNS - 1 mln akcji, MNC 51 mln szt.
    MNS - raz wypłaciła dywidendę. MNC - z tego co można wyliczyć wypłaciła ponad 24 zł. na akcję, czyli jej wartość należy liczy 19+24=43 zł.
    MNS - akcjonariat rodzinny. Kurs można było wyciągnąć do nieba pod hasło "wzrost wartości złota".
    MNC to rodzina (w tym FiZAN) i OFE oraz TFI powiązane z OFAmi. FF oficjalne nie zgadza się z danymi nieoficjalnymi.
    Największy OFE to MetLife, dawny Ampliko, który jak wynika z tego co można przeczytać na tym forum w I dekadzie 2000 od Skarbu Państwa po 13 zł. (uwzględniając dokonany w 2011 r split akcji) , a następnie sprzedał po 12 zł. a 3 lata temu ponownie pojawił się w akcjonariacie nabywając akcje powyżej 15 zł.
    Mały pakiecik - to 100 akcji, czy może 100.000 szt. Kupionych po 15 zł. czy po 1,5 zł.
    Mały pakiecik to spokojnie będzie można kupić w listopadzie i grudniu i oddać MNC jak zacznie skupować akcje.
    Na obecną chwilę akcje kupują ci, którzy chcą zarobić 5% w ciągu paru dni.
    Wyniki za III kw będą skrojone kreatywnie na miarę potrzeby znajomych królika, którzy wykonali operację 40% wzrostu kursu w lipcu/sierpniu.

[x]
MENNICA 2,20% 32,50 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.