Ostateczny raport może się jeszcze nieco różnić od szacunków. Zresztą bez precyzyjnych danych cząstkowych i bez sprawozdawczości zarządczej trudno dojść do sedna. Na pierwszy rzut oka jest kilka niewiadomych, może ktoś madrzejszy będzie ode mnie:
Wartość aktywów Carpathii na koniec 2 kwartału wynosiła 3 575 tys. zł.
Pakiet GenXone na koniec 3 kwartału był wart 8 953 tys. zł.
To daje w sumie wartość notowanych aktywów 12 528 tys. zł., natomiast w szacunkach podali 11 814 tys. zł.
Środki pieniężne stopniały o 1 148 tys. zł.
Nabyli udziały w kolejnych spółkach za 0,946 tys. zł. (Udziały w aktywach nienotowanych na giełdzie czy notowanych?)
Tymczasem wartość aktywów nienotowanych zmniejszyła się o 0,996 tys zł. z 4 133 tys. zł. do 3 137 tys. zł.
Albo szacunki są nieprecyzyjne albo wykonali jakieś operacje, do których tutaj nie dojdziemy.
Dalej aktualne jest pytanie dlaczego nie zgadza się np. suma aktywów notowanych na rynku.
Suma aktywów notowanych na rynku na koniec 2Q + pakiet GenX na koniec 3Q = 12 528 tys. zł., a podali 11 814 tys. zł.
Skoro sprzedali część aktywów o taką kwotę dlaczego tego nie widać w danych dotyczących środków pienieżnych? To wszystko niewielkie różnice, ale albo gdzieś te pieniądze się rozpłynęły albo będzie korekta w górę przy właściwym raporcie.
Zgadzam się, jest tu kilka nieścisłości np. nienotowane, dlaczego tylko spadek o 430 tyś.PLN, jeżeli na giełdzie pojawiła się GX1 i SWA, a kupili tylko za niecaly 1 mlnPLN - spadek powinien być większy. Mnie ogólnie brakuje ok. 1 mln PLN i wydaje mi się, że o tyle wynik ostatecznie będzie wyższy.