wróci i tym razem. Należy zachować spokój i nie dać się wstrzelić w akcje na górce. Okazja do kupna będzie w okolicy 30 gr a może nawet poniżej. Trochę za wcześnie wczoraj sprzedałem, ale trudno, będę odkupywał od 40 gr w dół a za jakiś czas znów będzie jazda w górę. Tu gra jest wyjątkowo prosta. Wystarczy tylko spokój i cierpliwość.
Musiałby zaistnieć jakaś czynnik fundamentalny i to mocny, a na nic takiego się nie zanosi. EFE rośnie bo Govena rośnie, ale tam też nie ma czynnika fundamentalnego. Cena Gov się urealniła i jest OK ale po takich wzrostach przyjdzie głębsza korekta i EFE na tej fali zjedzie poniżej 40 gr. O to, ze spadnie jestem spokojny.
A co tu jest nieładnego? Kupowałem od okolic 40 gr w dół, nawet gdzieś tam o tym napisałem. Byłem przekonany, ze spadnie niżej i przygotowany na dobieranie na niższych poziomach. W sumie nie udało mi się kupić tyle ile chciałem, ale takie życie. Nadal jestem przekonany, ze spadnie w okolice 40 gr a nawet niżej. Niech się tylko na jesieni zmienią nastroje na giełdach to tu bedzie sypanie nawet poniżej 30 gr.
Moim zdaniem nawet przy panice na szerokim rynku EFE nie spadnie niżej 26 gr. Struktura trzyma kurs od góry i od dołu. Zresztą takiej paniki jak w marcu już raczej nie będzie, ale zmiana nastrojów jak najbardziej.
Bez czynnika fundamentalnego tu nic istotnego się nie zdarzy. Kurs będzie sobie tak swingował, 50 proc w dół i 100 proc up. I to w tej spółce jest piękne. Tylko konsekwencji i cierpliwości trzeba. Ale wykres sugeruje, ze ta spółka na coś poważniejszego się szykuje w perspektywie dwóch lat.
Wykres Goveny wgląda inaczej niż wykres EFE, a wykres to jedyny konkret jakim dysponujemy tak na prawdę. Rajd na Govenie postrzegam jako urealnienie wartości, bo spółka była ciut mocno zdołowana. Nie było uzasadnienia aby spółka produkcyjna z dobrej branży była wycenienia poniżej nominału. EFE też jest zdołowane, ale tu mi wykres sugeruje coś innego niż na Govenie.
Govena zyski ma kiepskie, ale z drugiej strony nie jest bankrutem, żeby miała być wyceniana poniżej nominału. Tak przypuszczam, że ten nominał się tam będzie bronił. Jeśli nie będzie, żadnego info o znaczeniu fundamentalnym to spadnie z obecnych poziomów, ale okolice 9 - 10 gr powinny się juz bronic.
no a jakbyście nie zauważyli to dopiero uchwalili możliwość zrobienia emisji przez zarząd czyli w planach maja emisję a ta musi być minimum po nominale czyli rynkową musza podnieść raczej
Z emisją Goveny jest ten problem, że tam kombinują z opłacaniem tej emisji aportami. Takie kombinowanie to faktycznie jest sposób na objęcie akcji poniżej nominału, bo aport można sobie wyceniać dowolnie. Brzydko tam się bawią.