Te wahnięcia to efekt ciagle dużego spreadu w ofertach, choć i tak jest lepiej niż 3 lata temu, obroty przede wszystkim poszły w górę, a co do cierpliwości to chyba ja tu jestem królem - miałem akcje jak było po 8 zł (i jeszcze wcześniej) i miałem jak było po 80 zł - ale warto fajna spółka, choć sam kurs dostarcza czasem chwile zwątpienia
owszem może warto czekać ale nikt z nas nie jest altruistą i każdy chce zarabiać i miec wzrost ceny akcji spółki. Jakby tak się działo to można siedzieć na niej choćby 10 lat , ale tu tego narazie nie widać.
...najbardziej balalo przy hossie w tym roku, jak wszystko rosło po 200-300% bez niczego, a tutaj bieda, chociaż byly infa o wiedzminie, blooberze, nowych segmentach...ale przyjdzie czas. Mam wiarę!
Teraz pytanie glowne. Na jakie ceny za akcje liczycie? Realnie i tak przy lekko wybujalej fantazji.
Jak nie będę musiał sprzedać żeby kupić dom to będę trzymał dalej i dokładam. Kupowałem grupie ponad rok temu chyba po 15 zł, dokladalem pół roku temu na przecenie po podobnej cenie. Mimo jestem zarobiony to papieru nie oddam, no chyba że będę musiał. Mam ładną cenę wejścia, jak będzie z ceną wyjścia to zobaczymy. Realnie myślę że w przyszłym roku przebijemy na okolice 40 zł i będzie to poziom w miarę stabilny. Zobaczymy jak najbliższe trzy raporty i jaki procent udziału w przychodzie będzie miało nowe zlecenie od netflixa.
ja też kupiłem PLI na longterm, mam dobrą średnio (taką jak Żbiku ), więc te wahania kursu mną nie ruszają. Jak spadnie poniżej średniej to może coś dokupię, póki co próbuje zarabiać na innych spółkach, sporo zarobiłem na biomedzie, jakbym miał 100% tutaj to może bardziej bym się frustrował. Przy obecnym trendzie na PLI i przy obecnym stanie wiedzy o fundamentach spółki nie oddam akcji poniżej 50zł (może po premierze 2 sezonu Wieśka?).
Muszę przyznać, że zarobiłem na tym walorze jak na rzadko którym i nie mam już wcale PLI w portfelu.
Nadzieje na "long term" są tylko i wyłącznie wtedy, gdy
a) PLI będzie stać na własne filmy.
b) Filmy będzie można sprzedawać do kina (Box office), a nie do Netflixa. c) Niestety wisi też scenariusz przejęcia, a wtedy "dobre fundamenty" będą znaczyły tyle co nic.
d) Kosztowne zabawy w dywersyfikacje na "głupie" zabawki jak Milo, Mockupy, a ostatnio Vizrt. e) Najbardziej jednak groźne dla PLI jest załamanie rynku reklamy. Tego jeszcze nie widać, ale kluczowy będzie 4 kwartał na azjatyckich rynkach. Tutaj w Europie niemałe spadki u nadawców są już odczuwalne dla praktycznie całej branży vfx.
Gdyby nie powyższe czynniki, można by nabijać ulicę na ściemie o robieniu Wiedźmina. Nie muszę wam tłumaczyć, drodzy inwestorzy, że Platige spalił temat Wiedźmina, oddając IP za bezcen do Netflix. Przynajmniej CDProjekt zarobił na całkowicie darmowym marketingu. Nadzieja moja jest taka, że mendząc o tym w koło, dotrze to do kogo trzeba i że będzie to ostatnia taka głupia decyzja:
PLI robił i robi obecnie za "pod-pod-wykonawcę" własnego pomysłu, oddanego z braku siły (kasy) i ogarnięcia biznesowego do silniejszego gracza.
PLI została zepchnięta i ulokowana w tyle konsorcjum wykonawców efektów specjalnych, pod wykonując post-produkcję dla producenta, który robi podwykonawstwo dla Netflixa. Trzecia woda po kisielu, co można ocenić po liście wykonawców https://www.imdb.com/title/tt5180504/fullcredits (dla leniwych sprawdźcie (ctrl+F:"platige" ile wystąpień jest firm np. cinesite, a ile platige ).
Oczywiście żartuje z urabianiem ulicy na bajkę o graniu pierwszych skrzypiec w tworzeniu Netflixowego Wiedźmina. PLI potrzebuje prawdy i rzeczowej krytyki jak powietrza po latach propagandy sukcesów "do portfolio" zamiast robienia kasy z tego, na czym zna się jako jedyna w Polsce firma. Czyli egzekucji IP dla klientów.
Czas na swoje produkcje albo pochłonięcie. Żbikowski poukładał klocki pod fundusz. Nie wiadomo tylko czemu się wszystko zatrzymało. Niebawem okaże się, czy kasa idzie na samodzielność, czy na przejęcie gdzie nowy właściciel przerobi PLI na swoje potrzeby.
Ja wrócę jak będzie sygnał o samodzielności i wchodzę w Lema i Grzędowicza ;)
Trochę wziąłem po 15zł ale dużo więcej po 24-26. Chciałem sprzedać przed premiera 1 sezonu ale posłuchałem kolegi który zna taką spółkę. Nauka dla mnie na przyszłość- słuchać siebie. Średnia to 22zł i powiem Wam, że kolejne wybicie będzie przed premierą 2 sezonu. A potem kolejne obsuwanie... Żbiku to ma groszową średnią więc może sobie dokupować po 22zł a i tak wyjdzie mu w sumie mniej niż 1zł.
hehe, białoczerwony ty spekulancie! żałować, że nie sprzedało się w granicach 30 zeta? ech, lepiej takich inwestorów bez wiary w tę spółkę było jak najmniej wszystko co poniżej 30 zeta - moim oczywiście zdaniem - powinno być strong buy ale, ok krytykować łatwo jak się patrzy nie na samą spółkę i jej działalność ale, na notowania bo skoro jest tak fajnie to czemu kurs jest w czarnej otchłani? kolega rado poruszał wątek i nawet zabawiał się w holmsa tropiącego ślady...zacieśnienia współpracy z gejmingowym blooberem, sugerował nawet formę fuzji ale, zastanówmy się co to byłby za deal, kiedy akcje bloo są 4 razy wyżej wycenione 4pli za 1 bloo? bzdura tu, wziąwszy pod uwagę już poukładanie grupy, jej plany co skali biznesu i ip rynek powinien płacić premię, a nie dyskonto no, ale jak większość podchodzi tak jak w/w kolega co to marzy o kupnie po 20 i sprzedaży po 30? jeśli bloo jest wyceniony na 330 mln, a pli na 70 baniek to, coś tu w główkach inwestorów nie styka, a może to wina tych bananowych peryferiów? spreadów i opiekunów oficjalnych i nie? w każdym razie, dla bardziej rozgarniętych, a nie tych podatnych na efekt stadny kupuj toi kupuj a sprzedaj to sprzedaj polecam samemu pogrzebać i poczytać wszystko co jest osiągalne w temacie pli i samemu wyciągnąć wnioski bo, rynek jeśli w ogóle tutaj taki jest? to, podchodzi do platige tak - pewnie znowu im się nie uda, a właściciele już przebierają nogami aby, do bankomatu polecieć rado: w kwestiach fuzji to 1 na 1 , ale najbardziej prawdopodobne to wydaje się powołanie nowej spółki celowej dla konkretnego projektu np serialu medium albo jakiejś innej gierki lub animacji wnosimy ty to i ja to i dzielmy się tak a tak, coś takiego kiedyś pli z vivid robili...chyba nawet jakaś gra mobilna z tego wyszła? ps> co zaś to wczorajszego zamknięcia> hehe, o czym tu mówić: jeśli zagrywka >>> to ciekawy trop>>>> jest w ostatniej sek!!! 3 akcjami potrafi się kapitalizację spółki i nasze portfele zwalić o prawie 6 % to widać czym, jest ten śmietnik nc a, tak na marginesie: spróbujcie coś takiego zrobić jak wczorajsze zamknięcie właśnie w ostatniej sek to dla normalnego inwestora jak my jest niewykonalne! hehe, kiedyś tam spróbowałem kilka razy i nic...za późno jest impuls, ale komuś takie szachowe zagrywki się udają więc...musi to być profesjonalny czynnik z rynku kapitałowego, może jakiś algorytm albo? milisekundy, serwery instalowane przy giełdowych? zjablikorn: kiedyś mi o czymś takim wspominałeś, napisz proszę bo to ciekawe lubiącym takie rzeczy polecam zaś film pt ''Projekt Koliber"
fanpli napisał: "jeśli bloo jest wyceniony na 330 mln, a pli na 70 baniek to, coś tu w główkach inwestorów nie styka, a może to wina tych bananowych peryferiów? spreadów i opiekunów oficjalnych i nie?..." Jeśli nadal będziesz zastanawiał się co siedzi w głowach innych szukał gdzie leży wina i dyskutował z rynkiem to nadal nie będziesz zarabiał. Niestety taka jest smutna prawda. Już tu czytałem o grubasie co zaniża, że fundy zbierają, że to że tamto.... I na NC mogą być spore obroty. Tu tez będą przed oczekiwaną premierą Wiedzimina lub jakiegoś film pełnometrażowego. PI był już mocna grany raz, potem słabiej drugi raz. teraz nie będzie grany... Dlatego żałuję że posłuchałem kogoś a nie siebie. Widzę tu po wpisach ale i gdzieś indziej,że na 50zł to dopiero będzie ostra podaż bo sporo ludzi ma dobrą średnią około 20zł. Tu bez jakiegoś silnego gracza, który by mocno kupował nie patrząc tylko na cenę nie będzie trwałego wybicia, bo po każdym wybiciu przyjdzie posucha w popycie i kurs będzie się osuwa.
Dnia 2020-10-02 o godz. 10:21 bialoczerwony1972 napisał(a): ...Widzę tu po wpisach, ale i gdzieś indziej,że na 50zł to dopiero będzie ostra podaż bo sporo ludzi ma dobrą średnią około 20zł. > Tu bez jakiegoś silnego gracza, który by mocno kupował nie patrząc tylko na cenę nie będzie trwałego wybicia, bo po każdym wybiciu przyjdzie posucha w popycie i kurs będzie się osuwa.