• WIG20 - czytać Autor: ~Enio [31.182.195.*]
    Było sporo spekulacji, że mBank wypadnie z WIG 20, fragment z Business Insider:
    Fragment regulaminu GPW dotyczącego indeksów
    Tymczasem wartość akcji Allegro, które pojawią się w wolnym obrocie na rynku to wg ceny z oferty publicznej (43 zł) ponad 10 mld zł. Jeśli więc tylko pierwszego dnia Allegro utrzyma tę cenę, wtedy bez problemu dostanie się do indeksu WIG 20. Aby jej się to nie udało, kurs akcji musiałby spaść w dniu debiutu o około 20 proc. Biorąc pod uwagę dużą popularność akcji w ofercie publicznej na rynku pierwotnym, jest to raczej mało prawdopodobne.
    Allegro zgodnie z regulaminem wypchnie z indeksu spółkę, która przy okazji ostatniej jego korekty była na ostatnim miejscu. Taka korekta miała miejsce kilka dni temu, a wśród spółek z indeksu na miejscu dwudziestym widnieje Jastrzębska Spółka Węglowa
  • Re: WIG20 - czytać Autor: ~Gość [37.30.56.*]
    Nie z dnia korekty tylko z rankingu z sierpnia. Najgorszy był mBank

Może to i dobrze że część funduszy ucieknie
  • Re: WIG20 - czytać Autor: ~Gość [193.93.68.*]
    Bo mam wrażenie że ktoś to ewidentnie szotuje i uwala kurs małymi pakietami. Nikt normalny nie zwalałby kursu po każdej jednej podbitce
  • Re: WIG20 - czytać Autor: ~Kris [116.88.110.*]
    Allegro nie spadnie o 20 % bo wydaje mi się, że będzie tu obowiązywała miesięczna gwarancja minimalnej ceny z debiutu. Ale mogę się mylić
  • Re: WIG20 - czytać Autor: ~Aero [81.173.203.*]
    Dnia 2020-09-30 o godz. 13:41 ~Kris napisał(a):
    > Allegro nie spadnie o 20 % bo wydaje mi się, że będzie tu obowiązywała miesięczna gwarancja minimalnej ceny z debiutu. Ale mogę się mylić

dobrze ci się wydaje.
[x]
MBANK -1,47% 1 141,00 2026-04-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.