Wyceniając metoda porównawcza SFD powinno mieć kapitalizację 800 mln zł.
Stad najprawdopodobniej WallStreet tak wysoko wycenia SFD.
Tak czy siak poważnie rozważam znaczne zwiększenie zaangażowania.
To bez przesady ale 200 mln spokojnie. Zapasy , produkty, własne marki, 50 sklepów , magazyny , transpot , strony, know how , wartosc firmy, itp. No i zysk netto w tym roku ok. 12 mln.
To nie jest przesada, tylko metoda wyceny. Jedna z najczęściej stosowanych.
Do obliczeń założyłem zysk netto 13,5 mln.
Dynamikę wzrostu 30%.
Cash flow operacyjny 19 mln.
Dodatkowo 20 % premii za brak zadłużenia z tyt. kredytów, którego najpóźniej do końca roku w SFD nie będzie. Spółka w dwa kwartały spłaciła 60 % zadłużenia!!! Procentowo jest to ewenement.
Wiec ze na pierwszy rzut oka, można powiedzieć fantasta, ale to nie ja tylko liczby i nie z kosmosu.
Patrząc na Mercatory, Krvity i pare innych tematów, śmiem twierdzić ze w przypadku SFD akcleratorem może być debiut Allegro i zwrocenie przez rynek uwagi na cały e-commerce, który jest totalnie niedowartościowany C/Z 8, a dynamika wzrostu zysku w przypadku części spółek jest kilkudziesięcioprocentowa.
Będę odświeżał co jakiś czas wątek.
Będzie mogli ze mnie piać albo podziwiać.
Mam obecnie sporo wolnych środków.
Mysle ze do debiutu Allegro będzie czas na akumulację.
Zawsze można zadać sobie pytanie za ile ktoś kupilby przedsiębiorstwo spółki na rynku?. Może po 4 latach przyrostu przychodu i zysku cena realna będzie wynosiła 20 zł za akcje co daje ponad 800 mln. Na razie 200 mln jest z górką i obejmuje rozwój spółki w 2021 przy najmniej na takim samym poziomie jak w tym roku. Nie mówię jednak że nie może powstać balon z 800 mln kapitalizacji. Tylko na razie mamy trudności z przekroczeniem 2 zł. Może faktycznie jak wejdzie allegro to będzie mała hossa na e-commerce. Czego sobie i wszystkim zycze.
5 zł nie jest tu fantazją. Wystarczy, że znajdzie się kilku grubszych inwestorów i przy tej podaży akcji mogą "wciągnąć" cały arkusz sprzedaży w 5 minut.