WIKANA: Zmiana terminu publikacji raportu półrocznego
Raport bieżący nr 26/2020
Zmiana terminu publikacji raportu półrocznego
Zarząd WIKANA S.A. („Emitent”) informuje, że postanowił zmienić, określony w raporcie bieżącym nr 5/2020 z dnia 14 stycznia 2020 r., termin publikacji rozszerzonego skonsolidowanego raportu półrocznego za I półrocze 2020 r. z pierwotnie wskazanego dnia 30 września 2020 r. na dzień 25 września 2020 r.
Szczegółowa podstawa prawna: § 80 ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych […].
W raportach spolek deweloperskich raczej trudno o spektakularne niespodzianki i z duża dokładnością można je przewidzieć. Obstawiam ze to będzie dobry raport (byłby bardzo dobry, gdyby nie dokonali odpisu na 2,1mln). Szacuję jakieś 42 mln przychodów i 2 mln zysku netto (choc to oczywiscie zależy w znacznym stopniu od tego ile postanowili spłacić zobowiązań). Jakieś inne typy?
Faktycznie. Cos mi się kojarzy ze juz chyba w przeszłości dyskutowalismy tu na ten temat i chyba nawet ostatecznie przyznałem Ci rację. Aczkolwiek bedąc w pełni precyzyjnym należałoby powiedzieć, że spłata zobowiazań nie wpływa bezposrednio na wynik finansowy, bo pośrednio jakos tam troszkę wpływa poprzez na przykład zmniejszenie kosztów finansowych, a mniejsze koszty to lepszy wynik. No ale w tym znaczeniu o ktore mi chodziło to Ty masz rację.
Dnia 2020-09-26 o godz. 13:37 ~nowynamastersie napisał(a): > Dnia 2020-09-25 o godz. 20:15 ~Gallileo napisał(a): > > Przychody: 37 013 > > Zyske netto: 2 536 > > 37 013 : 2 536 = 14,5950315457 = stosunek przychodu do zysku = 100 % : 14,5950315457 = 6,8516467187 %
Podczas prowadzenia działalności, przedsiębiorca jest zobowiązany do jednoznacznego i precyzyjnego określania czym są jego przychody, dochody i obroty. Jest to istotne nie tylko z punktu widzenia odprowadzanych podatków, ale również z punktu widzenia rozwoju jego biznesu. W przeciwnym razie trudno by było skalować prowadzoną działalność i rozbudowywać jej zasięgi. Czym zatem są wspomniane przychody, dochody i obroty? Jak je definiować i jak je rozróżniać, by wszystko odbywało się w sposób prawidłowy?
Każda działalność gospodarcza, która realizuje założone sobie zadania zaczyna w pewnym momencie generować przychody. Przychody są to wszelkie zyski, jakie przedsiębiorca czerpie z prowadzonej działalności. Każdy wpływ finansowy, który wynika z wykonywanych zadań zawodowych powinien być rejestrowany jako przychód. Innymi słowy każdy wpływ, który poparty jest stosownym dokumentem (rachunkiem lub fakturą) stanowi przychód dla przedsiębiorstwa. I tak, istotną kwestią jest też to, że za przychód jest nie tylko wpływem. Za przychód uważa się również należność wobec przedsiębiorcy, która widnieje na fakturze, jeszcze przed jej opłaceniem. Dzieje się tak ponieważ faktura jest dowodem zrealizowanej sprzedaży i może być wystawiona jeszcze za nim kontrahent dokona przelewu. W przypadku podatników, którzy rozliczają się z podatku VAT, przychód na fakturze stanowi kwota netto. Brutto nie jest tutaj brane pod uwagę, ponieważ wartość podatku VAT nie stanowi przychodu przedsiębiorstwa.
A przepraszam... Odniosłeś się z tym procentem do przychodów, tymczasem ja źle odczytałem intencje i myślałem że procent który podałeś w nawiązaniu do czegoś zupełnie innego. No nieważne.