• Półroczne sprawozdanie Autor: ~Marcin [85.221.154.*]
    Nie dość że wyszli z covidu obronną ręką to jeszcze wyniki poprawili. W tle dywidenda uchwalona. Obroty na papierze wzrastają.
  • Re: Półroczne sprawozdanie Autor: ~inwestor [193.193.181.*]
    Nic tylko ogłosić wezwanie za gotówkę, która jest w spółce i Pan Cegielski robi interes życia...
  • Re: Półroczne sprawozdanie Autor: ~Marcin [85.221.154.*]
    skup akcji rzeczywiście im nie wyszedł - było niewielu chętnych. Tak więc tego scenariusza bym się nie spodziewał.
  • Re: Półroczne sprawozdanie Autor: ~GMBH [217.153.90.*]
    Gdyby podnieśli cenę to nie widzę przeciwwskazań . Tamta cena to jakiś żart nieśmieszny . Moje zdanie .
    Masz rację. Można oczekiwać jakiegoś programu skupu (kolejnego) - Jeżeli ma być efektywny to tylko kwestia ceny. Papier przede wszystkim bezpieczny z perspektywą łagodnego wzrostu.
    Cena w wezwaniu musi być na tyle atrakcyjna żeby fundusze chciały na nie odpowiedzieć... Kupowały też w emisji po 5,80 więc nawet pozwolenie im wyjść z inwestycji po tych cenach jest atrakcyjne dla p.Cegielskiego jeśli spodziewa się stabilnego wzrostu biznesu. Wezwanie po 5,8 wiąże się z wyłożeniem ca.78 mln zł (nie wliczając akcji p.Cegielskiego i akcji własnych) co przy spodziewanym zysku netto za ten rok ca.10mln zł jest kwotą niewysoką... Wszystko rozbija się o perspektywy, które jak widać po zainteresowaniu spółką są niejasne... Łatwiej inwestować w gaming i fotowoltaikę bo tak jest modnie ;)
    Ja postanowiłem być niemodny . Zejdziemy jeszcze do 2.83 - 2.81 bo kreski wtedy lepiej będą wyglądać . Blokowanie czy akumulacja ? Chyba jedno i drugie . Moje zdanie to tylko jest .
    Dnia 2020-09-23 o godz. 10:25 ~Marcin napisał(a):
    > skup akcji rzeczywiście im nie wyszedł - było niewielu chętnych. Tak więc tego scenariusza bym się nie spodziewał.

Skup akcji przez społkę a wezwanie ogłoszone przez inwestora to dwie zupełnie inne kwestie....
    Zgadza się. Zauważ jak długo trwa konsolidacja na akcjach!

XVII. Zysk (strata) netto na akcję
    0,19 (2020)
    0,17 (2019)

XVIII. Wartość księgowa na akcję
    5,48 (2020)
    5,32 (2019)

Przeoczyłem artykuł z sierpnia a ciekawie mówi . Krótko , ale ciekawie :)

https://www.transpolonia.pl/media-o-nas/trans-polonia-biorac-pod-uwage-aktualna-sytuacje-rynkowa

• Pozwoliłem sobie przekleić Autor: ~Marcin [85.221.154.*]
    Biorąc pod uwagę aktualną sytuację rynkową, zarząd Trans Polonii pozytywnie ocenia wyniki osiągnięte przez grupę w ostatnich miesiącach.

– Branża logistyczna w I półroczu odczuła pewne utrudnienia w realizacji przewozów w niektórych obszarach usług. W pewnych segmentach produkcji doszło do spowolnienia, przy czym zaistniała sytuacja, która stymulowała jednocześnie rozwój innych obszarów, co stanowiło także szansę dla elastycznych operatorów logistycznych – mówi Dariusz Cegielski, prezes Trans Polonii. Jego zdaniem dziś trudno przewidzieć, jak sytuacja będzie się rozwijała w kolejnych miesiącach. W tym kontekście istotne jest dbanie o kondycję płynnościową, co pozwala na prowadzenie działalności w każdych warunkach.

W II kwartale korzystnie dla grupy kształtowały się ceny paliw, co miało pozytywny wpływ na koszty realizowanego transportu drogowego. – Kolejnym istotnym czynnikiem jest fakt, że większość przychodów notujemy w euro, co przy wysokim kursie walutowym również niosło pewne korzyści. W ostatnim czasie widac poprawę obrotów w stosunku do czasu z początku epidemii, więc na II półrocze patrzymy z większym optymizmem - twierdzi Cegielski.
  • zgadzam się z treścią artykułu Autor: ~Marcin [85.221.154.*]
    Kurs Euro i ceny paliw mają dużą korelację do zysku. Należy podkreślić, że biznes dochodowy był nawet przy bardzo wysokich cenach paliw

To co się odp.. w notowaniach to trudno nazwać spokojnie . Ja nie sprzedam nawet jednej akcji , a nawet dokupywał będę pod dywidendę . Oczywiście to tylko moje zdanie i nie należy się kierować tym wpisem podejmując decyzje inwestycyjne . Pozdrawiam .
    Straszą , ale straszą w tym arkuszu . Szkoda , że im nikt nie zabrał tych kwitów , ale by mieli miny . :))) Pozdrawiam .
    Oj chyba komuś dziś zabiorą akcje coś mi się wydaje . Pozdrawiam .
[x]
TRANSPOL 0,52% 3,87 2025-12-11 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.