• Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~Okatek [31.0.176.*]
    Pytanie: Czy po przeprowadzonym skupie nie obawiają się Państwo zbyt małego free float'u ?
    MCI: Nie – nie obawiamy się. Wedle wiedzy MCI, konsolidacja i powiększanie zaangażowanie w MCI jest jednym z
    celów głównego akcjonariusza Spółki.

https://mci.pl/odpowiedzi-na-pytania-akcjonariuszy-w-zwiazku-z-wynikami-mci-capital-s-a-mcic-praz-private-equity-managers-s-a-pem-za-1h-2020

On jest zachłanny, nic go nie zatrzyma, a Wy dywidendę zobaczycie jak świnia niebo.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~ciekawy [217.153.116.*]
    Było nie sprzedawać, to teraz nie płakałbyś jak leszcz
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~Okatek [37.248.225.*]
    Błędem było kupno, a nie sprzedaż.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Dokładnie. Błędem było kupno....Ale kto mógł przypuszczać, że człowiek mówi jedno a robi drugie...
    link

• Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~namaste [37.249.211.*]
    Z perspektywy czasu widać jak na dłoni , że ściemnia i pitoli jak Jasiu.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Powoduje dyskonto brakiem dywidendy i z premedytacją z tego korzysta. Tym bardziej, ze doskonale zdaje sobie sprawę z tego sprawę co jest przyczyna dyskonta. No ten bb to śmiech. W planie dywidendowym jest 2-4% na BB czyli 25-50 mln zł rocznie, a szanowny pan prezes przeznacza 45mln zł w ciągu 3 lat... Wymęczy wszystkich a resztę wyciśnie i tyle. Tak jak tych z ATMu. Może kilku pójdzie do sądu toim łaskawy pan zapłaci NAV za akcję ale to będzie niewielu. Takie jest moje zdanie...
    Ich odpowiedzi na pytania to kpina w żywe oczy z akcjonariatu.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: majakas [37.30.21.*]
    Czechowicz jest zachłanny, on dobrze widzi ieu odało mu się ugrać tymi swoimi buybackami, że nie ma dalszych oporów pomnażać swojego majątku kosztem mniejszościowych. Buyback byłby uczciwy jakby był ze znaczną premią względem bieżacego kursu, jakoś Kruk czy Quercus tak robią, tutaj można o tym zapomnień. Skupowanie akcji za połowe ich rzeczywistej wartości, gdy większościowy akcjonariusz ani myśli wziąć w nim udziału (zwiększając przy tym swój udział), to jest po prostu chamstwo wobec mniejszościowych. Teraz to nawet się z tym przestał kryć, napisał wprost że nie obchodzi go free float na giełdzie i ma zamiar sukcesywnie zwiększać swój stan posiadania.

On już nie naprawi swojego ani spółki wizerunku, wie że to by wymagało zbyt wiele pracy, woli dalej wykorzystywać akcjonariat mniejszościowy, zapomina tylko o tym że to właśnie on dał mu kiedyś pieniadze na rozwój.
    Teraz chcąc przeprowadzić IPO Answear nawet przestał się chwalić ze stoi za tą spółką, bo wie że jego wizerunek odbiłby się na debiucie. W Polsce on jest już spalony, fundusze sprzedały większość swoich akcji MCI/PEM, Private Banking go nie lubi za zamieszanie wokół PEM, a na bananie jeszcze nie opadł jeszcze kurz zwiazany z przymusowym skupem na ATM, nie wspominając już o nastrojach akcjonariatu w PEM i MCI. Tylko jeszcze jako tako Buczek z nim współpracuje, ale chyba muszą mieć jakieś specjalne układy. Czechowicz miał plany na pozyskanie sporego środków pod inwestycje, w tym Polsce, a tutaj okazuje się że prawie nikt nie chce mu powierzy swoich pieniędzy z powodu jego wizerunku.Był zaślepiony wizją łatwych pieniędzy nie patrząc na wizerunek, a teraz mu to się odbija. No ale on ma swoją dumę i się nie cofnie! Jak już wyciska to do ostatniej kropli.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~Janko [188.146.130.*]
    Mam pomysł, wykorzystaj też z premedytacją dyskonto, a nie ciągle narzekasz jakbys conajmniej tu caly majątek stracił. Ja widzę spółkę powoli, acz stabilnie rosnącą. Szukasz przygod, bez problemu znajdzie spółki rosnące, czy spadające kilkadziesiąt procent w tydzień. Ale to nie tu.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~pluto85md [37.248.213.*]
    Ja akurat kupiłem z podobnym dyskontem jakie jest obecnie. Także też nie rozumiem narzekania na dyskonto, bo czy ktoś ma pretensje ze kupił z dyskontem?

Ja wiem, że idealnie jest kupić z dyskontem i sprzedac bez, albo i z premia.

Natomiast nie zgodzę się że jest to spółka stabilnie rosnącą, wszak dopiero co było 7 zł.

Dziś z kolei jest walka o wybicie z olbrzymiej konsolidacji. Byc moze będzie trzeba jednak najpierw dotknąć lukę w okolicach 12 zł, choć jest też opcja z luką ucieczki. Wtedy należy spodziewać sie większej dynamiki. Trzeba jednak zauważyć że technika sprzyja i fundamenty także.

Wracając do głównego wątku, chyba każdy zauważył, że zarząd odpowiedział także na trudne pytania, czy wręcz na pytania z teza niekorzystna dla ich narracji, to podstawa dobrych relacji. Cześć forumowiczów na to wczesniej narzekala, więc kolejna oręż z rąk narzekających wybita, niech teraz zniknie większą część dyskonta i nawet na dywidendę nikt nie będzie narzekał. A potem się okaże że ja wypłaca, bo nie ma dyskonta i cała narracja pesymistów w łeb -czego życzę wszystkim inwestorom.
    @janko
    To sobie wykorzystuj jak chcesz. Mnie prezes zapewniał w publicznych wypowiedziach, że od 2016 r będzie dywidenda, że będzie walka z dyskontem itd itd. jak masz 3000 akcji to sobie sprzedawaj i odkupuj. Twoja wola, możesz sobie nawet zarabiać i 20gr na akcji.
    Jesteś mistrz i zazdroszczę ci jak to potrafisz wykorzystywać dołki i skupy. Nawet sam Czechowicz już nie sprzedaje i tylko mocno trzyma swój pakiet. Zrób to samo pakietem 30k akcji to wtedy pogadamy...

@pluto

Jedno z moich pytań....
    Pytanie:
    Po kilku latach już wiemy że BB nie zmniejsza lecz zwiększa dyskonto, skoro wg prezesa Czechowicza (na webcastach) i raportu Noble przyczyną dyskonta jest brak dywidendy dlaczego zarząd nie próbuje go zmniejszyć wypłacając dywidendę?
    Odpowiedź:
    "MCI: W ostatnich latach Zarząd MCI nie zapowiadał wypłaty dywidendy, a jedynie realizację programu skupu albo wypłaty dywidendy – w zależności od poziomu dyskonta. W związku z utrzymującym się istotnym dyskontem, Spółka nadal skupuje akcje własne w ramach regularnych programów, na które w ostatnich 5 latach spółka wydała łącznie 127,6 mln PLN, które trafiły do tych akcjonariuszy, którzy sprzedali swoje akcje. Uważamy, że na chwilę obecną jest to najbardziej efektywny sposób na podnoszenie NAV/s, co od dawna jest komunikowane jako jeden z podstawowych celów strategicznych Spółki. Przy obecnym poziomie dyskonta, zarząd MCI nie planuje wypłaty dywidendy. Planuje rozszerzać program skupu, czego dowodem jest zaplanowane na 6.10.2020 r. NWZ, które ma w planach zatwierdzenie programu skupu akcji własnych na dodatkowe 50M PLN."

No to proszę: https://www.youtube.com/watch?v=stuD0btX6eM
    Jest zapowiedź czy nie? Możesz mi odpowiedzieć?
    O innych pytaniach nawet nie będę się już rozpisywał....

Dyskonto nie zniknie. Zrozum człowieku. Noble o tym pisze że Limited Partner powinien płacić dywidendy, Czechowicz o tym sam mówi, tylko ty jeden twierdzisz, że brak dywidendy nie jest przyczyną dyskonta....
    Kiedyś straszyłeś mnie sądem....Zaczynam rozumieć o co biega.

.
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~pluto85md [37.248.213.*]
    Zawarles tezę w pytaniu i się jej trzymasz. Ja widzę na wykresie z kolei że dyskonto nie wzroslo od ogłoszenia polityki dywidendowej, owszem było większe, ale obecnie nie jest. Z perspektywy czasu -po slabych wynikach spółki w ostatnich latach naprawdę sądzisz, że nie miały one wpływu na dyskonto?

Ciągle powtarzasz że obiecał ktoś Ci dywidende, a na poparcie dajesz wywiad, w którym Czechowicz wyraźnie mówi o polityce dywidendowej w formie dywidendy lub BB. Przecież polityka dywidendowa jest realizowana zgodnie z założeniami. Jakbyś oddawał proporcjonalnie ilość akcji, to byś miał substytut dywidendy, a jak byś nic nie sprzedawał, to byś sukcesywnie zwiększał odsetkowy udział w coraz większej firmie, tak jak to robi Czechowicz.
    Oczywiście , że słabe wyniki są także jakąś tam przyczyna dyskonta. Tylko ignorant może uważać, że nie! BB miał za zadanie walki z dyskontem. Jak walczy to chyba każdy widzi....

po pierwsze: w tym wywiadzie nie ma słowo o buy backu
    po drugie: wtedy dyskonto wynosiło 0,7WK link

Sprawdż sobie jak są notowane inne LP płacące dywidendy i na tym zakończę tą dyskusję, a ich odpowiedź:
    Jeżeli Limited Partner jest zainteresowany pomnażaniem zainwestowanego kapitału, a nie jego dystrybucją, to jest to normalne. 
    No tak bo inne LP są zainteresowane dystrybucją, a nie pomnażaniem kapitału....
    bez komentarza

I

• Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~ciekawy [217.153.116.*]
    Który to sprzedał mi po 8,10 ?
    Przyznać się
  • Re: Czechowicz już wie że was wyciśnie. Autor: ~Okatek [37.248.225.*]
    Już tak się nie ekscytuj, w drugiej polowie marca było mnóstwo innych okazji inwestycyjnych które dały zarobić znacznie więcej aniżeli to co było na MCI. Tutaj rozpatrujemy głównie dramat akcjonariuszy długoterminowych.
    Dokładnie. Udało się kupić w marcowej panice i teraz będzie latał po forach i piaskownicach jaki z niego ynwestor. 95% spółek dała zarobić tyle samo albo i więcej. A my tu mówimy o funduszu inwestującym w szeroko pojęty internet ( sklepy, marketplace, dostawcy chmury, fintech, itd, itd)
    Niech ci będzie, że ja sprzedałem po 8,10. A pal licho po 6zł ci nawet sprzedałem w umowie cywilno-prawnej...

Zawsze zastanawiało i zastanawia mnie, że ludzie którzy zarobią kilka tysi głupieją i tracą możliwość obiektywnej oceny sytuacji, jak widzę nic się nie zmienia. A potem płacz, że banan tani, że brak nowych inwestorów, a kto tu ma przyjść jak tu prezesi robią co chcą....

Gdyby z MCI było wszystko ok to nie kupiłbyś tych akcji po 0,3 NAV, ale do ciebie to nawet nie dociera że LP był wyceniony jak bankrut bo jest tak "nierozumiany" na bananie wg pana prezesa....
    Ciekawe od kiedy mniejszy FF to dobrze dla spółki? Czechowicz zbierze jeszcze 4% i MCI wypadnie z programu wsparcia analitycznego GPW bo FF musi być większy niż 20%, wtedy już nigdzie nie przeczytasz że jedną z przyczyn dyskonta jest brak dywidendy!

Od raportu Noble p/bv dla MCI wzrosło z 0,3 do 0,5 a innych wymienionych funduszy: DEUTSCHE BETEILIGUNGS AG z 0,9 do 1,12p/bv  3I GROUP PLC z 0,9 do 1,16 GIMV NV z 0,9 do 1,08 i tylko EURAZEO miało 0,7 a ma 0,78 p/bv
    Da się? Da!

[x]
MCI 0,00% 27,90 2025-12-18 15:52:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.