Pokończą projekty i zaczną się wypłaty dywidend to jeszcze się zlecą lokatowcy i inni od inwestycji w mikroapartamenty czy inne cuda, które to dopiero są ryzykowne.
Przemyślcie, czy nie warto zaparkować trochę akcji w spółki inwestujące w wartość? Sfera jest jedną z tańszych na rynku
Kasę tutaj trzepią tylko podwykonawcy i ludzie dogadani z nimi. Realny koszt budowy 1km sieci napowietrznej to ok. 3 do 5 tyś zł. Ile na powietrzu ma sfera? Pewnie 90% jak nie więcej. Więc kto zarabia? Fakt w spółce pozostaje majątek, ale jego wartość księgowa jest oderwana od rzeczywistości. Stąd ktoś kto potrafi liczyć wie, że może znaleźć się ktoś kto ogarnie im sieć konkurencyjną.
Dnia 2020-09-18 o godz. 09:00 ~Lybex napisał(a): > Kasę tutaj trzepią tylko podwykonawcy i ludzie dogadani z nimi. Realny koszt budowy 1km sieci napowietrznej to ok. 3 do 5 tyś zł. Ile na powietrzu ma sfera? Pewnie 90% jak nie więcej. Więc kto zarabia? Fakt w spółce pozostaje majątek, ale jego wartość księgowa jest oderwana od rzeczywistości. Stąd ktoś kto potrafi liczyć wie, że może znaleźć się ktoś kto ogarnie im sieć konkurencyjną.
No masz rację główni inwestorzy to idioci nie zarobili swojej kasy we własnych biznesach tylko wygrali w LOTTO i zainwestowali w SFN bo się kompletnie na biznesie nie znają dlatego zarobią na nich tylko wykonawcy itp. Twoje rozumowanie jest jasne i logiczne gratuluję intelektu. :-)
P_M proszę przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem pierwsze zdanie. Weź też pod uwagę - że głównie wartość majątku bierze się z dofinansowania. To jest łatwiejsze niż wygrana w totka. : )
Niestety to ty powinieneś przeczytać ze zrozumieniem, no ale cóż skoro nie dajesz rady to trudno wyjaśnię ci po krótce co kaman, więc : 1/ większościowi akcjonariusze zainwestowali część swojej, kasy, którą zrobili w innych swoich biznesach ( czyli pojęcie o biznesie mają ) w udziały SFN. 2/ Zainwestowali nie po to żeby stracić swoje pieniądze, a po to by je pomnożyć ( to chyba oczywiste ) 3/ Nowy inwestor pojawił się w spółce kilka miesięcy temu, nabył akcje za gotówkę po cenie emisyjnej 1,59 prawie 3 mln akcji ( 2,8 mln. ) wg. twojej logiki, idiota nie zna się na biznesach przeszedł stracić swoją kasę, no cóż wolno mu jego sprawa. Wychodzi na to, że tylko ty zaznasz się na biznesie, wg. ciebie kasa włożona w SFN to stracona kasa, SFN nic nie warta, zarabiają tylko wykonawcy. Ciekaw jestem jakie ty masz osiągnięcia Geniuszu Biznesu?
Serio po 1.59 i serio 2.8MLN? No to jak widać jednak ty musisz doczytać. Poza tym imputujesz mi, że według mnie itd... Nie ma co się chwalić osiągnięciami, jednakże wykazuję większe dochody niż Sfera. Ale jakie to ma znaczenie? Na chwilę obecną cena w okoklicy jeden 1zł wydaje się być rozsądna, poza tym dalej nie rozumiesz sensu mojej wypowiedzi, a tyczy się on głównie ostatniej nagonki na tą perełkę.
Pisałeś 1.59... piszesz 2.8... a ja się opieram na oficjalnych komunikatach i na doskonałej znajomości branży. To że ktoś płaci 1.5 za akcje to nie znaczy, że robi dobry biznes. To że ktoś płaci 1.5 za akcje nie znaczy że nie ma w tym innego interesu niż samo posiadanie akcji... itd itd... czy uważasz, że każdy kto kupuje akcje ma w planie je sprzedać z niebotycznym zyskiem? Dużo bym musiał napisać, a nie wypada. Nie oznacza to wszystko też tego, że kiedyś ktoś za te akcje będzie miał ochotę płacić 2.5 czy 3 zł...
Nie zamierzam się licytować na znajomość branży, też znam ją doskonale itd. 1,50 oczywiście a nie 1,59 za akcje to była zwykła pomyłka '9' jak wiesz jest koło "0" na klawiaturze, zorientowałem się po wysłaniu posta. Zapytam cię czy ty czytasz co napisałeś, bo większej głupoty dawno nie widziałem, zacytuję cie "To że ktoś płaci 1.5 za akcje nie znaczy że nie ma w tym innego interesu niż samo posiadanie akcji... " serio ?
Tak geniuszu ma inny interes łatwo odgadnąć jaki, po prostu chce na tym zarobić. J.B który objął poprzez swoją spółkę 2.8 mln akcji SFN po 1,50 zł to daje kwotę 4,2 mln PLN nie objął akcji dla tego, że jest kolekcjonerem i ma takie hobby. Na tym kończę tą dyskusje z tobą w tym temacie.