Doczekałem się poniekąd ogłoszenia polityki dywidendowej, o której wspomniałem w lipcu. Dywidenda nadzwyczajna to rzadkość na GPW. Wypłata trochę na kredyt, co nie znaczy że nieuzasadniona. Pozdrawiam starych i nowych akcjonariuszy.
Dnia 2020-09-14 o godz. 16:28 ~Graf napisał(a): > Doczekałem się poniekąd ogłoszenia polityki dywidendowej, o której wspomniałem w lipcu. Dywidenda nadzwyczajna to rzadkość na GPW. Wypłata trochę na kredyt, co nie znaczy że nieuzasadniona. Pozdrawiam starych i nowych akcjonariuszy.
Żadnego kredytu na ten cel raczej nie będzie patrząc po bilansie.
Nie piszcie głupot. Nie ma takiej możliwości zeby na wypłate dywidendy wziąć kredyt. Kredyt mozna wziąc na zakup materiałow do produkcji , ale nie na wypłate dywidendy.
Jakos się nie palą do publikacji wartości przychodów za III kwartał . Wiadomo że już nowa maszyna pracuje od 5 kwartałów , wiec odnośnik w stosunku do 4 ostatnich kwartałów nie da już dodatkowego bonusa w postaci odniesienia do kwartału sprzed inwestycji. Aktualne ostatnie 4 kwartały to przychód 168,0 mln a zysk netto 23,7 mln ( 9,48 na akcję ) Sredni przychód wychodzi 42 mln a zysk netto 5,92 mln na kwartał (2,37 na akcję)
Dnia 2020-10-08 o godz. 20:34 ~bogus napisał(a): > Jakos się nie palą do publikacji wartości przychodów za III kwartał . Wiadomo że już nowa maszyna pracuje od 5 kwartałów , wiec odnośnik w stosunku do 4 ostatnich kwartałów nie da już dodatkowego bonusa w postaci odniesienia do kwartału sprzed inwestycji. > Aktualne ostatnie 4 kwartały to przychód 168,0 mln a zysk netto 23,7 mln ( 9,48 na akcję ) > Sredni przychód wychodzi 42 mln a zysk netto 5,92 mln na kwartał (2,37 na akcję) >
Z tego co pamiętam kwartały III i IV bywały zwyczajowo najlepsze i fatycznie średnia z ostatnich 4 kwartałów to 42 mln zł przychodów czyli przekroczenie o 10% osiągnęliby mając 46,3 mln zł przychodów ...
Mnie wychodzi ,że krótkoterminowy plan zarządu oscyluje wokół zysku netto 4 PLN na akcję kwartalnie ,co wynika wprost z ogłoszonych zamierzeń dywidendowych.
A mnie ostatnio olśniła błyskawica być może z chorej głowy, że oni zmierzają do w miarę uczciwego delistingu i qrwa się tego trochę boję. Podaj jakieś żelazne argumenty że to jest fałszywka na moje chore serce. jeszcze jedno, czy ten kosinski naprawił zgodnie ze swoim przyrzeczeniem już ten samorodny bubel o delistingu bezwezwaniowym od marca przyszłego roku bo nigdzie nie mogę znaleźć?
Jak przekroczą próg 66% muszą ogłosić wezwanie na 100%. Myślę że większość akcji z ff jest już albo u nich albo u szerokiego pojęcia Janusz . Deal mają udany +200% w kilka lat.
Boguś sugerowałem, żeby zrobić słowo sprawdzam: wybierzmy jakiś dzień i godzinę każdy z nas wystawi wszytko co mamy i zobaczymy ile tego jest... Przyznam ostatnio nic nie dokupowałem. Myślę że wycofać spółki z giełdy nie dadzą rady nawet przy wezwaniu za 200 zł za sztuke nie ma bata za dużo im będzie brakowało do 95% nie zdobęda tego nie ma szans.... Fakt zdzwiony jestem że ani Janusz ani Tabaza nie skupują akcji z rynku nie informując go .... Myślę że nic nie robią.... Pewnie sporo akcji jest popakowanych u znajomych Janusza i Tabazy... ale jak zwykle rok rocznie Janusz kupi coś przed gwiazdką w pakiecie od kogoś troszkę akcyjek popatrzcie że jest tak rok w rok... przed gwiazdką....
W tym roku limit zezwalający na ogłoszenie przymusowego wykupu akcji wzrośnie do 95% udziałów. Zmiany mają chronić akcjonariuszy mniejszościowych i przeciwdziałać zdejmowaniu spółek z giełdy po zaniżonych cenach.
Ktoś może mieć 5% , bo wolumen na to wskazuje. Moze mieć to na kilku rachunkach i na 2-3 osoby. Moga to być osoby związane z Tabazą, Januszem i ogólnie z szerokim pojęciem Lentex. Zwróć uwagę ,że pchnięcie Novity na wysokie poziomy nie wymaga zbyt wielkich nakładów jak na słonia Lentex , a moze pomóc w kreowaniu wyższych kursów i tak juz bywało w przeszłości.
Hmmm sam nie wiem myślę że sporo urosło i gdyby Janusz kupował to dałoby to sygnał że jest ciągle mało.... Ale on nie dobra ani sztuki a wolumen po przekroczeniu 100 zł był spory....
I to jest ciekawe... nie chce mi się wierzyć że thatabaza handluje swoimi akcjami ktore posiada by zrobic ruch.... tez mi sie nie chce wierzyc ze robi to janusz.... a z drugiej strony ff jest powyzej 10%.... za chwile beda wyniki za 3 kwartal zobaczymy jak zachowa sie kurs... bo wedlug mnie kurs trzyma druga dywidenda.... ale zeby janusz z pierwszej dywidedy nie kupil ani sztuki.... chyba że tak jak wcześniej pisałem znów mu ktoś zbiera a w grudniu weźmie pakietem drożej od kogoś.....
Będzie raport roczny i pozycja EBIDTA i będziemy wiedzieli ile spółka była warta na koniec roku 2020.
Druga sprawa jest taka, że z raportów wyjdzie, że ta dywidenda nadzwyczajna, wcale taka nadzwyczajna nie jest, bo spółka jest w stanie tyle wypłacić co rok, a zarobić jeszcze więcej
W aktualnej sytuacji właściwie najlepiej mówić o pogodzie bo chcąc wypowiedzieć się na ważne tematy i nie trafić w cel to można wielu kolegom narobić szkody. I na nic tu mówić, że każdy ma swój rozum. Bo jest określona sugestia a sugestia kieruje myślą a w konsekwencji często decyzją. W moim przekonaniu dla nas- mniejszych w tej chwili sprawa dywidendy nie jest najważniejsza /choćby dlatego że ona jest później odcięta z kursu/,dalej, a nawet nie wyniki za 3q, które będą pewnie satysfakcjonujące tylko to co będzie ze spółką w r.przyszłym tak w aspekcie sytuacji geopolitycznej jak i pod kątem zamierzeń głównych akcj.
Kiedy Novita zarobi rocznie 50 mln bedzie musiała kosztować 500 mln . W tym roku dyskontowane jest 40 mln ( 16 na akcję) i cena idzie na 400 mln ( 160 pln akcja)
O czym Ty piszesz? Aby uzyskać takie C/Z przy obecnej cenie zysk netto musiałby wynieść ponad 50 mln. za 4 kwartały... Po rocznych wynikach ile będzie - max. może 35 mln. - gdzie tu do 50 mln zysku. No chyba, że kurs poleci na 100 PLN.
Mikuś czy to nie ty wyplułeś te 1 kilo, ostatnio wyglądałeś na nieco przestraszonego. Jeśli tak to szczerze umotywuj to oczywiście, jeśli chcesz. Bo to, że zadeklarowałeś ostatnio zakup po 123 złote, nie bardzo mnie przekonało.
Na starej maszynie wyciągali nawet 16 mln . Pomnóż to razy 4. Już teraz mnozysz x 2 a koszty zarządu nie rosną X2 ale tylko 20 kilka procent. Jeszcze to potrwa ale jak widać z podejścia do włóknin iglowanych mechanicznie Novita wybrała wiodących klientów i zrezygnowała z sezonowości przenosząc pracowników na stanowiska generujące zysk.
Nie sprzedałem ani sztuki to nie ja :) Uważam tak jak i Boguś że wyniki za III kwartał będą rewelacyjne a poza tym czekam na drugą dywidendę wtedy może się opuścić kurs za dużo jest do stracenia by bawić się w zabawę kupuj sprzedaj :)
Kiedys lubiłem sobie zagrać Szymkowi na nosie , Wczoraj był obecny kurs 123 i spadek 7,17 % To musiał być łon . I transy z wora do wora jak za najlepszych czasów . Kto ma dziś ponad 1000 akcji żeby wywalic w jednym zleceniu ot tak sobie po wzięciu małej dywidendy a przed dużą ?
Wczoraj minimum było 122,50 zł Bogus ja zabrałem troszkę po 123 zł szalencem nie jestem nic nie sprzedałem ten dzisiejszy ponad 1 tyś akcji pojawił się i szybko zniknął.... A Ty Bogus coś dokupiles ostatnio ?
po 121,5 przed dywidendą ostatnio kupowałem . Przez rok obrót na Novicie 14 mln a dywidenda nr 1 wyniosła 13 mln pln. Poszło 217 k akcji . W tym roku wolumen przekroczył juz 208k . Jak ktoś ma kilkaset akcji to moze sprzedawać , handlować itd Jak sie ma więcej to daremny trud .Lepiej wziąć dywidendy i czekać na następne. Dywidenda nr 2 ma być ponad dwa razy większa niż ta pierwsza lub nawet 5 razy większa niż minimalna przyzwoitość. Mozna też inaczej 4 lata nie było dywidendy . Wychodzi po 2,70 za rok bez dywidendy. To trzeba wziąć.
A dla mnie brakło dzisiaj... Stoję po 124,5 PLN chcąc dobrać kilkanaście sztuk, ale nikt nie puścił - może jutro coś wpadnie. Jeśli nie trzeba brać wyżej...
Do wyników pozostało ponad 2 tygodnie. W tym czasie czeka nas prawdopodobnie delikatne obsuwanie kursu. Miejmy nadzieję, że po 6.11. odrobimy to z nawiązką. Pozdrawiam.