• Dywidenda - terminy Autor: krzysztofanglik [165.225.206.*]
    Co się stanie jeśli będę miał akcje 7 IX (nabędę prawa do dywidendy) i sprzedam akcje przed 14 IX (wypłata dywidendy)?
    Czy wypłata dywidendy zostanie zaksięgowana na moim koncie mimo że w dniu wypłaty nie będę ich już fizycznie posiadał?
    Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Re: Dywidenda - terminy Autor: ~On [31.60.126.*]
    A może Pan podać zapis w dokumencie który świadczy o tym, że dywidenda będzie wypłacona za rok 2019? Ponieważ z gidbiebz oficjalnym komunikatem spółki WZ zatwierdzilo propozycję o skupie akcji własnych, nie zaś o wypłacie dywidendy. Skutkiem tego było np. Wykreślenie Kruka z notowań WIG-dyv.. zatem w za rok 2019 dywidenda nie zostanie wypłacona. Zostanie przeprowadzony skup akcji własnych za kwotę 350 zł. Oczywiście z odpowiednią redukcją.
  • Re: Dywidenda - terminy Autor: krzysztofanglik [165.225.206.*]
    Nie wiem, nie mam źródła. Możliwe że nie będzie. Pytam się co do zasady działania GPW.
    Dziękuję
    Krzysztof
  • Re: Dywidenda - terminy Autor: ~nowicjusz [185.245.192.*]
    Nie ma dywidendy
    Dobrze, nie ma dywidendy.
    W ubiegłym roku była. Umówmy się że rozmawiamy na temat ubiegłego roku.
    Co się stalo jeśli rok temu (albo dawniej - kiedy akurat była dywidenda) akcjonariusz nabył prawa i sprzedał akcje przed wypłatą.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mogłby mi odpowiedzieć na to pytanie? Czy taki akcjonariusz będzie miał wypłaconą dywidendę mimo że nie ma już akcji?

Pozdrawiam
    Krzysztof
  • Re: Dywidenda - terminy Autor: sauron999 [185.136.135.*]
    Sprawa jest prosta - po nabyciu akcji z prawem do dywidendy czyli T-2 (dzień dywidendy minus dwa dni, tzn. jeżeli dzień ustalenia prawa do dywidendy jest dzisiaj to trzeba było kupic akcje we wtorek), po nabyciu prawa do dywidendy można je spokojnie sprzedać. Dywidenda zapewniam nie przepadnie. Pozdrawiam
    Dziękuję - o to właśnie się pytałem.

Pozdrawiam
    Krzysztof
[x]
KRUK 3,18% 483,80 2025-12-08 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.