Jest bardzo zle , spadek obrotów przy osłabiającej się złotówce, w ,spadająca dynamika zysków ,a przecież tak naprawdę kryzys i skutki Covid-19 będą dopiero widoczne w II połowie roku !!Niestety moje przewidywania się sprawdziły
Wcześniej pisałeś że kryzys i pierwsze półrocze najgorsze, a teraz że drugie. Jeśli przychody spadły o 10%, a piszą że obniżyli marżę, to ilościowo sprzedali niewiele mniej niż przed rokiem... Mi pasuje, jeśli cena spadnie to dokupię, tylko najpierw cały raport obejrzę... Rękę dam sobie uciąć że drugie półrocze bedzie lepsze, kolejne zamknięcie kraju byłoby jego bankructwem...
skrobia to produkt eksportowy , trzeba patrzyć globalnie, na rynki międzynarodowe , spadła rentowność bo spadły ceny itd .Niestety zgodnie z ostatnimi analizami tak naprawdę skutki Covid -19 będą widoczne w II KW .Takie życie ,cały czas coś się zmienia.
II KW już był, mylisz pojęcia... Koncerny spożywcze zawsze wykorzystują kryzysy żeby wymuszać obniżki cen u dostawców, mimo ze sprzedaż im nie spada. Mam nadzieje że podobnie zrobi PPS podpisujac kolejne kontrakty z rolnikami...
Wyraźnie widać, że pandemia znacząco zmieniła układ sił na rynku i po tym, jak przez wiele miesięcy ceny rok do roku były wyższe, od kwietnia ich dynamika jest ujemna. Blisko 40 proc. niższe są w skupie ceny ziemniaków w porównaniu sprzed rokiem. https://www.money.pl/gospodarka/ceny-skupu-podstawowych-produktow-rolnych-spadaja-najmocniej-stanialy-ziemniaki-6556451515706080a.html
II kwartał to był lockdown więc wstrzymanie życia gospodarczego. Z raportu wynika, że spłacili trochę kredytów a do tego zwiększyli kapitał zapasowy. Jak dla mnie to to jest zdrowa spółka. Jeżeli chcą ją sprzedać (wcześniej skupić) to muszą zaniżyć zyski (np. kosztami rezerw) ale też uporządkować np. zobowiązania. Mają udziały w innych spółkach więc wyceny będą wpływać na kapitał.
A co to jest super okacja? PEPEES jest wyceniany poniżej wartości księgowej, w ogólnie dobrym stanie, w UE, w branży, która prawdopodobnie będzie rosnąć (https://www.expertmarketresearch.com/reports/potato-starch-market-report). Teraz czekają nas tzw. konsolidacje w różnych branżach więc być może i w przetwórstwie ziemniaków to się wydarzy ;-) Kowidowe tompnięcie w konsumpcji czyli rónież w tekstyliach może podkopać sytuację w branży ale tu pewnie jest tak jak u naszych rządzących: muszą się dogadać kto i ile będzie z tego miał :-D
Każda branża ma swoje wzloty i upadki , tu wzloty już były .Niestety widać ,żę niektórzy totalnie nie rozumieją sytuacji i zmieniających się trendów rynkowych.
..., jak dla mnie zawsze mają jakieś / jakąś " wytłumaczenie / śpiewkę" na to żeby kurs uwalić i tak jest od dłuższego czasu, co jakiś czas..., jak nie to, to to..., no a że teraz na topie mamy "coś czego nie ma", to najlepiej jest zgonić właśnie na to...., pozdrawiam ;-))