• eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~cyklop [85.221.134.*]
    Sorry za pewnie lamerskie pytanie, ale może mi jakaś dobra dusza pomoże.
    Handluje na platformie mBanku - eMakler, czy istnieje jakiś sposób na obliczenie
    na dany moment jaki podatek dochodowy mnie "zaskoczy" w lutym 2021?

Zaznaczam, że miałem setki operacji, akcje jednej spółki kilkukrotnie sprzedawałem,
    odkupowałem i znów sprzedawałem, drugą dokupiłem, sprzedałem z jakąś tam stratą...
    Obrotu mam sumarycznie na ponad 10M i nie jestem w stanie policzyć od początku roku
    każdej transakcji ile zarobiłem a ile straciłem by potem liczyć 19%...

ale co zauważyłem...

w menu, jak sobie wyfiltruję WSZYSTKIE transakcje kupna i Wszystkie sprzedaży,
    odejmę jedno od drugiego - to zostaje mi kwota X, która na pierwszy rzut oka faktycznie
    pasuje mi jako ta, od której mogę liczyć te 19%.... kwestia czy mój tok myślenia wogóle
    jest poprawny? W końcu pieniądze które mam w akcjach, przez chwile były jakby "wypłacone"
    potem za nie kupowałem inne akcje... i tak w kółko...

może ktoś obeznany mi pomóc? czy tylko mam czekać na niespodziankę na początek 2021?

dziękuje za pomoc

• Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Tadek [94.78.182.*]
    Ni bój, nie bój mBank ci to wyliczy i wyśle na e-maila. A z grubsza to zobacz ile miałeś na koncie 1 stycznia a ile teraz i będziesz wiedział czy zysk czy strata. Płacisz tylko jak zarobiłeś, nieważne ile miałeś transakcji i jakie papiery.
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~kobi [109.196.123.*]
    Jeżeli nie masz tego online to zapytaj na infolinii o prognozę podatkową, jest aktualna w zależności od biura ok 2-3 dni po ostatniej transakcji.
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~cyklop [85.221.134.*]
    no patrząc na konto na początku roku i teraz to jestem
    sporo do przodu, ale większość z tego jest nadal w akcjach
    ale albo innych, albo kilkukrotnie obróconych....
    tak na prawdę, w gotówce wyjąłem tylko tyle by spłacić
    kredyt... i i tak nie wiem ile zapłacę podatku...

kasa mimo że obecnie w akcjach, to jednak aby je kupić, musiałem
    inne akcje sprzedać... a to już podstawa do naliczenia podatku?

chyba zadzwonię na infolinie i zapytam...

• Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~FikuMiku [84.10.106.*]
    Podatek naliczany jest od zysku, który osiągasz przy sprzedaży. Nie ważne ile masz akcji, ważne ile zysku wygenerowałeś przy sprzedaży.

Naprawdę takich rzeczy nie wiecie? Ludki drogie :)
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~cyklop [85.221.134.*]
    Nie opowiadaj rzeczy podstawowych, tylko jak już próbujesz
    pomóc to przeczytaj pytanie jakie zadałem...
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~rombek [81.219.21.*]
    Dobrze liczysz, ale w tym zestawieniu bedziesz mial jeszcze akcje zakupione a nie sprzedane (więc niesłusznie zaniżą Ci zysk do opadtkowania)
    Trzeba zatem odjąć z tego zestawienia wszystkie zakupy tych akcji które posiadasz (jesli zakupy i sprzedaze miales na tych samych papierach to odejmij ostatnie zakupy tej ilosci która posiadasz)

Być może jest zestawienie dostępne w mbanku, nie wiem, ale na logikę możesz zadziałać tez tak j/w

Pozdrawiam
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Galdan [89.64.37.*]
    Napisałeś też o tym, że masz akcje i nie wiesz czy zapłaci z tylko od wypłaconej gotówki czy od wszystkiego. Kolega Ci napisał, że od zysku. Czyli też od tej kasy za którą kupiłeś następne akcje.

U mnie w ING wchodzę w zakładkę konto i tam mam kartę zyski/straty. Wyznaczam sobie zakres dat od początku do roku do teraz. No i pojawia się dochód od którego muszę zapłacić podatek.
    dzwoniłem do mBanku, nie mają takiego narzędzia
    i nie są w stanie takiej prognozy podatkowej przedstawić
    więc trzeba się nastawić na maksymalny podatek...
    zakładając, że cały czas obracam tym co zarobie, to
    muszę wziąć stan początkowy konta z 1 stycznia,
    stan konta z 31 grudnia, zobaczyć ile wyszło na "+"
    i od tego 19%...

to jedyna metoda w mBanku...

no chyba że ktoś ma lepszą... ale nie widzę się jak analizuje
    2500 operacji na pojedynczych pakietach akcji i sprawdzam czy i ile zarobiłem / straciłem...
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~TomcioPaluch [31.179.158.*]
    1. A = wszystkie przelewy na eMakler
    2. B = wszystkie przelewy z eMakler
    3. C = aktualna wartość akcji
    4. D = środki na eMakler, które nie przelały się na konto (jeśli nie było sprzedaży akcji przez 3 dni to pewnie wynosi 0)

Zysk = (C + D) - (A - B) = B + C + D - A.
    I z tego 19%.

Ale to nie oznacza podatku. Po podatek płacisz tylko od sprzedanych. Więc to byłby tylko potencjalny podatek gdybyś na koniec roku wszystko sprzedał.

Jak założysz MDM, to tam jest pokazywany, aktualny zaksięgowany zysk.
    dzięki !!!
    jestem w MDM, ale nie widzę nigdzie tego aktualnego zaksięgowanego zysku...
    choć w sumie nie jestem tak na prawdę... mam emaklera, ale nie mam
    konta w MDM... bo to chyba nie jest jednoznaczne... mogę mieć podgląd na
    notowania, ale rachunek mam prowadzony w emaklerze...
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~rombek [81.219.21.*]
    podałem Ci sposób, przeczytaj powyżej
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: muffin [217.67.220.*]
    też mam emaklera i rzeczywiście nie jest szczególnie wygodny pod tym względem.

Dlatego prowadze na bieżąco arkusz excel, gdzie mam każdy zakup + prowizja i każdą sprzedaż + prowizja, jeśli mam zakup i sprzedaż tego samego papieru to obliczam wynik na takiej transakcji i PIT jaki na dzisiaj byłby do zapłaty. Będę mia co porównać jak przyjdzie PIT z biura maklerskiego.

W uproszczeniu w rozliczeniu rocznym będziesz miał po stronie przychodów całą sprzedaż tego roku, a po stronie kosztów, wydatki poniesione na zakup tych sprzedanych akcji (i tylko tych akcji). Oraz prowizje.
    Jeżeli kręciłeś koła, to każde (zamknięte) koło wchodzi do rozliczenia, bo każda sprzedaż oznacza oddzielny obowiązek podatkowy.
    muffin ok...
    ale z tych kółek, to tylko czysty zysk będzie opodatkowany,
    bo obracając cały czas "tymi samymi papierami", raz mam
    np 3k zysku, potem mam 300zł straty, potem znów 2k zysku
    i tak w kółko...

zakładam, że nie przypomina to podatku obrotowego... tylko
    suma summarum od zysku który w ciągu roku wypracuje na
    nieważne ilu operacjach...

wiadomo, że ilość operacji przełoży się na prowizję - koszt
    który i tak pomniejszy ten zysk
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Leszczycho [193.109.212.*]
    A jak się ma do tego zasada FIFO ?
    Jak sprzedaje się np. 100 akcji po 380 ale te były zakupione po 20 zł to zysk jest przecież inny
    niż jak się sprzeda 100 akcji po 380 ale kupionych dużo później po 300 zł
    Więc to tak prosto nie działa.

Mam ten sam problem bo też parę razy sprzedałem i dokupiłem więc średnia cena zakupu zgodnie z zasadą FIFO
    mi wzrosła do 152 Wzrósł mi także koszt nabycia.

Zysk do opodatkowania szacuje tak
    powiedzmy, że kupiłem akcji za 50 tyś po różnych cenach zaczynając od 20 a kończąc na 300
    teraz eMakler pokazuje mi koszt nabycia 90 tyś. a średnią cenę 152
    90 - 50 = 40 tyś zysku i 19 procent od tego to na okrągło 8 tyś podatku
    Nie uwzględnia to oczywiście strat na innych walorach które od tego zysku się odejmują a takie niestety miałem ;)

Proszę o merytoryczne komentarze!
    BM wylicza zysk wg zasady FIFO

Bardziej merytorycznie nie można
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Leszczycho [193.109.212.*]
    To jest jak dla mnie oczywiste, że w oparciu o FIFO
    Bardziej mi chodziło o metodę szacowania podatku w oparciu o wzrost kosztu zakupu, który jest widoczny w serwisie
    Bo w eMakler (a niemDM) nie ma opcji wcześniejszego szacowania podatku dla takich leszczy jak ja :P
    wzrost kosztu zakupu jest liczony analogicznie zgodnie z zasadą FIFO
    więc powinien dokładnie odzwierciedlać aktualny zysk ze wszystkich operacji
    sprzedaży i zakupu na danym walorze...
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: muffin [217.67.220.*]
    Tak, kółko będziesz liczył na każdym pakiecie sprzedanym.

Czyli, dziś kupiłeś 10 akcji po 20 i jutro 8 akcji po 18.
    Łącznie masz 18 akcji po kursie średnim, który podatkowo jest nieistotny.

Jutro sprzedasz 12 z ww. akcji za 21, wyliczanka to:
    10 (akcji) x 21 (przychód na akcje) - 10 (akcji) x 20 (cena za sztukę wg fifo) = 210 - 200 = 10
    +
    2 (akcje) x 21 (przychód na akcje) - 2 (akcje) x (18 - rozliczamy wg fifo koszt z drugiej puli zakupów) = 42 - 36 = 6

Total= 16. I to jest zamknięte i rozliczone. Doliczasz do kosztów prowizje i odsetki, jeśli lecisz na kredycie.

Zostaje Ci w portfelu 6 akcji kupionych po 18. Dokupujesz za 3 dni 5 akcji za cenę 15 szt/. I powtarzasz ten proces i kalkulacje do końca roku.
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~xyz [77.253.12.*]
    istnieje bardzo prosty sposob Dochod * 0.19 ...to wszystko nie musisz dziekowac odrobisz w polu.....
    Dnia 2020-09-07 o godz. 14:15 ~xyz napisał(a):
    > istnieje bardzo prosty sposob Dochod * 0.19 ...to wszystko nie musisz dziekowac odrobisz w polu.....

Grunt to merytoryczna odpowiedź
    Brawo Ty!

PS
    W polu ani na dworze to ja już raczej robić nie będę musiał a szczególnie u Ciebie :P
    CZARNA k.wa MAGIA...
    Dnia 2020-09-07 o godz. 14:17 ~cyklop napisał(a):
    > CZARNA k.wa MAGIA...

jeśli możesz to podaj ile Ci wzrósł koszt zakupu (przy sprzedawaniu i odkupywaniu niewątpliwie się zmienił)
    możesz podzielić przez 10 lub 100 jak nie chcesz się przyznać jakimi kwotami grasz ;)
    potem sprawdź ile w te akcje "wpompowałeś" pieniążków - też możesz podzielić przez 10 lub 100 :)
    różnica da zysk z tego co sprzedałeś IMHO - sam tak próbuję to oszacować w e Maklerze i włos mi się na głowie jeży
    bo z tego 19 % to podatek :P
    +4% daniny solidarnościowej, jak nastukasz dochodu ponad bańkę.
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~zen [195.242.64.*]
    widać po wypowiedziach - jacy inwestory taka giełda
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~xyz [77.253.12.*]
    widac ze dzieci pierwszy rok na gieldzie w styczniu dostaniecie wydruki albo na maila albo poczta z domow maklerskich sumujecie z nich pozycje dochod mnozycie razy 0.19 i wam wychodzi jaki podatek macie do zabulenia. To o czym tam sobie belkoczecie wyzej w ogole nie ma zadnego znaczenia liczy sie tylko to co ja napisalem elo dzieciaczki
    taaa... zestawienie operacji ma ponad 40 stron
    a obrót to ponad 14 mln...

jedyne sensowne rozwiązanie to saldo początkowe
    z jakim zaczynałem 01/01 i saldo na dziś
    z tego wyliczę jaki mam przychód (zostawię na boku koszty prowizji itd
    oraz te akcje które kupiłem, ale nie zdążyłem nimi obrócić)

i wyjdzie mi kwota do tych 19%... kwota MAX, a wiadomo że będzie mniejsza
    o koszty czy o akcje kupione w tym roku i nie ruszone...
    a tak BTW jakbyscie inwestowali przez ING to tam jest to klarowniej niz w emaklerze....wiem bo w obu bankach mam rachunki maklerskie i w ING mozna wejsc w pozycje "zyski i straty" cofnac sobie na kalendarzu date nawet do 12 miesiecy wstecz no ale liczy sie rok obrachunkowy wiec trza cofnac gdzies do 27-28 grudnia 2019r. i masz w prawym gornym rogu pozycje "dochod" i tak jest w ING czyli tam mozesz na bierzaco to sobie monitorowac a w Mbanku to zabardzo sie nie wgryzalem w system bo mnie odrazu odrzucil zreszta ja tam tylko ok. 40 tysiecy dochodu w tym roku wypracowalem wiec na waciki.... no ale bede to musial dodac do dochodu z ING i pomnozyc razy 0.19 co wazne...jak ktos ma strate z 5 ostatnich lat moze sobie 50% lacznej straty z 5 ostatnich lat odliczyc od podstawy opodatkowania czyli od pozycji "dochod". Zrozumialy dzieci ? No to myc raczki i zapraszam na obiadek hahahaha. A Mercator w polowie pazdziernika po 550 PLN zapisac w kajecie....
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: kuchcik77 [37.30.48.*]
    myślę, że bardziej istotne jest to czy bardziej opłaca Ci sie sprzedać w grudniu i zrobić optymalizacje podatkową jeśli miałeś stratę w przeciągu ostatnich 5 lat. Jeśli nie to trzymaj;) W okolicach konca lutego sie dowiesz ile musisz zaplacic
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~PeeterAwils [93.181.165.*]
    Robisz eksport wszystkich transakcji do pliku CSV, otwierasz w arkuszu kalkulacyjnym, dokładasz nową kolumnę prowizja gdzie formułą obliczysz prowizje od poszczególnych transakcji (stały procent) i robisz sumy częściowe wg K/S sumując wartość transakcji, prowizję i dla sprawdzenia ilość akcji. Na koniec odejmujesz od Sprzedanych i posiadanych Kupione, dokładasz prowizję i masz bilans - praktycznie schodzi się u mnie z dokładnością do kilkudziesięciu złotych na PIT rok w rok.
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~mercatorowy [5.173.138.*]
    niezly magiel
    czego tu mozna nie rozumiec? to chyba najprostszy podatek swiata.
    jezeli na konto maklerskie wplaciles w ciagu roku od 1 stycznia do 31 grudnia np. 10tys, a wyjales 11tys to placisz podatek 19% od 1tys

jezeli masz jakies "wirtualne", niezrealizowane zyski to od czegos takiego nie ma podatku, jezeli sprzedasz w przyszlym roku to podatek zaplacisz w 2022r
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Winicjusz4 [188.147.109.*]
    Idzie się pogubić, nie zapomnijcie o akcjach kupionych w poprzednich latach, np. Jedne akcje trzymałem od 2008r że stratą 95%, po to by w tym roku sprzedać, wiedziałem że na giełdzie historia lubi się powtarzać i na tyle będzie to rosło że stratę spokojnie pokryje. Dziwicie się że strata 95%. Panie i panowie rok 2007 i 2008 jest bardzo podobny do tego roku. Pozdrawiam
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Leszczycho [91.123.176.*]
    >niezly magielczego tu mozna nie rozumiec? to chyba najprostszy podatek swiata.jezeli na konto maklerskie wplaciles w ciagu roku od 1 stycznia do 31 grudnia np. 10tys, a wyjales 11tys to placisz podatek 19% ....
    Gdyby to było takie proste to by się ludzie nie pytali
    To co piszesz jest tylko w pdzypadku jak nie robiłeś "kółek "
    ... jak nie sprzedawałeś jednego waloru by kupić drugi itd. itp.
    Jak zrobiłeś setki takich transakcji w ciągu roku to życzę powodzenia w liczeniu uwzględniając jeszcze zasade FIFO :)
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~NEw [37.30.19.*]
    Z tym eksportem spoko pomysł, ale u mnie się nie sprawdza. W pliku tranzakcje czesciowo zrealizowane i anulowane orzez uzytkownika widnieją jako calkowicie anulowane, a sporo mam takich :(
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Majk [217.89.117.*]
    Po pierwsze, trzeba zrozumieć kilka istotnych Terminów:

DOCHÓD (walor: a) = PRZYCHÓD(walor: a) - KOSZTY(walor: a)

PRZYCHÓD(walor: a) :
    * TRANSAKCJE SPRZEDAŻY z ZYSKIEM(walor: a)
    * WYPLACONE DYWIDENDY(walor: a)

KOSZTY:
    *TRANSAKCJE SPRZEDAŻY ze STRATA(walor: a)
    *PROWIZJA Domu Maklerskiego od ZAKUPU(walor: a)
    *PROWIZJA Domu Maklerskiego od SPRZEDAŻY(walor: a)

Zeby okreslic czy TRANSAKCJE SPRZEDAŻY byla ze STRATA czy z ZYSKIEM...poslugujemy sie Metoda FIFO.

FIFO = FIRST IN ...FIRST OUT: Pierwsze Wchodzi...Pierwsze Wychodzi.

Czyli, zeby okreslic "ktore" akcje najpierw sprzedajesz poslugujesz sie Datami Transakcji(walor: a) 
    Najstarsze Zakupione zostaną Sprzedane w Pierwszej Kolejności.

Musisz obliczyć Sumaryczny DOCHÓD. To on zostanie opodatkowany stawka 19%

Sumaryczny DOCHÓD=DOCHÓD (walor: a) + DOCHÓD (walor: b)+ DOCHÓD (walor: c) itd

Czyli powyższa metodologie liczenia DOCHODU stosujesz dla każdej Spółki z Osobna.

Chyba sie nie pomylilem, jesli tak prosze o poprawe.

Podsumowując: Bez Excela się nie obejdzie.

Export Wszystkich Transakcji (z danego roku) z Biura Maklerskiego do CSV i Zabawa.

Pozdrawiam.

• Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~pexi [213.251.109.*]
    1/ idź do dobrego księgowego - fiskalisty a jak masz na tyle akcji do ey, deloitte, itp albo do clifford , baker mckenzie, itp

2/ zmień ten twój dm... mi w każdy robią ładny spis każdy rok i mogę w każdej chwili popatrz na stronie ile nie będę musiał płacić ...
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~autor [89.64.121.*]
    Jest darmowy kalkulator, który przelicza wyniki transakcji na podstawie plików CSV z eMaklera mBanku. https://axelio.github.io/makler-calc/
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~autor [185.244.96.*]
    Tutaj jest prawidłowy adres: https://axelio.github.io/eMakler-kalkulator/
  • Re: eMAKLER mBANK - podatek dochodowy - pytanie do znawców Autor: ~Łukasz [91.90.178.*]
    Pozwolę sobie tutaj to zostawić dla potomnych, informacja z linku poniżej która doprowadziła mnie do prawidłowego rozwiązania:
    "Swój obecny wygenerowany zysk za dany rok możesz zobaczyć w aplikacji mobilnej mBank Giełda (portfel → wycena rachunku)."
[x]
MERCATOR -0,46% 43,30 2025-09-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.