Dnia 2020-09-03 o godz. 10:35 flara napisał(a): > j.w.
Obie spółki są dobre i na pewno pójdą do góry, ja grodno kupowałem po 4,4 i sprzedałem około 9/10 zł ;( Poczekaj na gorsze dni na rynkach i można kupować, na pewno nie teraz jak jest małe odbicie na grodnie i timie
grodno miało swoje 5 minut choć ponoć kupili jakiegoś gracza z hurtowni saitarnej a Tim będzie się rozwijał i ruszył dopiero z fotowoltaiką generalnie obie niby dobre kwestia kursu tim wg mnie a wzrosty przed soba grodno już częściowo urosło choć pewnie jeszcze będzie rosło pod info
Dnia 2020-09-04 o godz. 11:55 bambi22 napisał(a): > grodno miało swoje 5 minut choć ponoć kupili jakiegoś gracza z hurtowni saitarnej > a Tim będzie się rozwijał i ruszył dopiero z fotowoltaiką > generalnie obie niby dobre kwestia kursu tim wg mnie a wzrosty przed soba grodno już częściowo urosło choć pewnie jeszcze będzie rosło pod info > > tim mam grodna nie mam
Ja w dalszym ciągu uważam że nie będzie szału w wynikach Tim, bo wprawdzie wzrost sprzedaży jest ale w dalszym ciągu mamy wysoki kurs euro co znowu zapewne dość mocno dobije zysk, mamy wzrost o 15% względem tego samego okresu rok remu ale euro też stoi wyżej, i co gorsza rośnie. 1Q nam niestety pokazał co znaczy dla Tim rosnący kurs euro :/
Tim też słabiej wchodzi w PV, skupia się na handlowaniu sprzętem, a Grodno poza handlem robi też własne realizacje, a c/z ma niższe ( nie uwzględniając 1Q bo jak Tim miałby mieć takie same zyski w następnych kwartałach to będzie miał c/z ponad 130 czyli jak ML a to zupełnie inna liga ), stąd bardziej wierzę akurat w Grodno choć posiadam obie spółki w portfelu.
Grodno robi też montaż .Nie wiem jak tim a na tym jest najlepszy zysk.Pamietaj że grozi nam zwala na rynku światowym a także niedługo kończy się dofinansowanie do instalacji.Jednak polskie firmy mają wysokie marże dowodem na co są niższe ceny instalacji w Niemczech.Twoj wybór.Zakup tych firm to dobra inwestycja moim zdaniem jeszcze nie teraz.
Dnia 2020-09-07 o godz. 20:58 ~Janek napisał(a): > Grodno robi też montaż .Nie wiem jak tim a na tym jest najlepszy zysk.Pamietaj że grozi nam zwala na rynku światowym a także niedługo kończy się dofinansowanie do instalacji.Jednak polskie firmy mają wysokie marże dowodem na co są niższe ceny instalacji w Niemczech.Twoj wybór.Zakup tych firm to dobra inwestycja moim zdaniem jeszcze nie teraz.
z tym kupnem to bym się wstrzymał bo zdaje się że niedługo będzie dużo taniej, na Grodnie a w szczególności na TIM