Ja nie inwestuje tylko gram. Moze tylko na Marvipolu jest to gra polaczona z inwestycja, nie wiem jak to nazwac. Wiele spolek,nawet bardzo spekulacyjnych jak Airway, przez ostatni tydz +65% i +10% wczoraj.W sumie w samym sierpniu wykonalem okolo 30 transakcji z rezultatem sprawdzalnosci okolo 93% i w plusie srednim 28%. Nie nastawiam sie na poszczegolne sektory tam gdzie widze okazje do zarobku to kupuje lub sprzedaje. Jezeli chcesz inwestowac to w spolki wydobywcze surowcowe, nie tylko w Poskie, lub niedowartosciowane banki jak PEKAO, na wiekszym spadku tego sektora bedzie mozna wejsc na dluzej. Taka dobra inwestycja zagraniczna jest Tesla pisalem o niej przy cenie 500usd, ze dojdzie do 9000usd, Teraz tam moze nastapic wieksza korekta gdzie mozna kupic pod 9000usd. Spekulacja, ten kto nie wie jak grac i nie wie co ma zrobic z kasa to najlepiej kupic fizyczne zloto i do ziemi. :)
Czemu wig dev mialby spadac? Przy tych stopach kredytowych duzo wiecej ludzi bedzie stac na zakup mieszkan wiec to dla deweloperow beda dobre czasy a ich aktualna wycena juz teraz jest bardzo atrakcyjna. Ja sie tu parkuje na dluzej, puki stopy beda niskie to popyt na domy bedzie. A inwestycja teraz w tesle to nie jest najlepszy pomysl,wogole rynek w usa jest napompowany na maksa z tesla na czele
O przewartosciowanym rynku Us i Tesli, szlysze od lat. A efekt jest odwrotny. Wszystko jest nieracjonalne.Zobacz ze przy kazdej wiekszej korekcie w stanach wszystko jeszcze bardziej rosnie. Maja tyle kasy do drukowanej ze za nie dlugo beda tym chodniki brukowac.
U nas tez tej kasy podrukowali tylko ze banki nie chca dawac kasy na preferencyjnych warunkach jak na zachodzie, a kasa gdzies znika, w stanach przynajmniej wala w gielde u nas albo sie tylko mowi o pieniadzach. Na rynku ich nie widac. Dalej twierdze ze wina jest po stronie naszego rzadu i duzej korelacji z polityka gospodarcza Chin patrz wykresy.
Nas po prostu swiat nie lubi i boi sie inwestowac w kraju sterowanym centralnie.
Kiedys jak byly hossy to wszytko szlo do gory, dzisiaj mozma policzyc na jednej rece takie spolki. Obroty na workserwis czy airway czy biomed sa codziennie wieksze niz na duzych panstwowych spolkach. Widac jak kapital zagraniczny jest ale tylko krazy wokol spolek skarbu panstwa.