Skonsolidowane Dane Wstępne wynoszą: • Przychody ogółem: 981,6 mln zł, • EBITDA (tj. zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją): 25,7 mln zł, • EBITDA Skorygowana (tj. zysk EBITDA skorygowany o szacunkową wycenę zapasu obowiązkowego oleju napędowego, uzasadnione przesunięcia oraz zdarzenia jednorazowe): 15,4 mln zł.
Porównywalne, dane skonsolidowane za II kwartał 2019 r. wynoszą: • Przychody ogółem: 1 007,9 mln zł, • EBITDA: 14,9 mln zł, • EBITDA Skorygowana: 16,7 mln zł.
No dobra, ale dlaczego na poziomie netto jest taka ogromna różnica? Zarząd spółki celowo podał wartości dla nich wygodne chcąc zatuszować rzeczywiste wyniki netto, które są ... delikatnie mówiąc ... poniżej oczekiwań...
Proponuję przeczytać raport - tam jest wszystko napisane. Wyceny zapasów ropy bardzo wpływają na wynik.netto,.w.tym półroczu ujemnie. Na poziomie wygenerowanej gotówki zyski są rekordowe.
Oczekujesz zbyt wiele, przecież im wystarczy rubryka "zysk netto". Kupili akcje, albo nawet ich nie kupili, w ostatnich dniach, nie sięgnęli nawet do zakładki na stronie spółki z wynikami i teraz pierd.....lą bzdury.
Dnia 2020-08-24 o godz. 21:11 ~abcd napisał(a): > jak to się ma do wstępnych wyników? > > Skonsolidowane Dane Wstępne wynoszą: > • Przychody ogółem: 981,6 mln zł, > • EBITDA (tj. zysk przed odliczeniem odsetek, podatków, deprecjacją i amortyzacją): 25,7 mln zł, > • EBITDA Skorygowana (tj. zysk EBITDA skorygowany o szacunkową wycenę zapasu obowiązkowego oleju napędowego, uzasadnione przesunięcia oraz zdarzenia jednorazowe): 15,4 mln zł. > > Porównywalne, dane skonsolidowane za II kwartał 2019 r. wynoszą: > • Przychody ogółem: 1 007,9 mln zł, > • EBITDA: 14,9 mln zł, > • EBITDA Skorygowana: 16,7 mln zł.
Świetnie, powrót do zeszłorocznej wyceny również nie powinien dziwić ;)