Główna różnica polega na tym (o czym już pisałem), że II półrocze 2019r. było słabe dla Carpathi , III kw. 2019r. była strata 400k, a w III kw. 2020 będą milionowe zyski, a i IV kw. zapowiada się ciekawie
Opisane jest dokładnie jak zostały:
- odsprzedane akcje Polmana z prawie 1 mln zysku
- jak zostały zarobione pieniądze ma handlu Artgames,
- jakie są plany do innych dezinwestycji (sprzedaży z duuużym zyskiem) dzięki kupnu w mega promocji w pre-IPO
- jakie są plany inwestycyjne przynajmniej za ok. 3 MPLN, bo tyle chcą wydać minimum tylko w najbliższym czasie
- jak będzie powiększać się kapitalizacja tylko o sam Skinwallet i Genxone
Zacytuję fragment raportu. Piszę to z małą ekscytacją, bo czuję, że zainwestowałem dobrze, perspektywicznie dużą część swojego kapitału. Z drugiej strony mam nadzieję, że ktoś wypuści trochę papieru, żeby jeszcze kupić w granicy 12-13 zł przed debiutem Genxone.... Ale musiałem się podzielić dobrymi wrażeniami z Wami, bo tu przynajmniej na razie nie ma trolli i chce się pisać :)
"pierwsze półrocze bieżącego roku było pod względem wypracowanego zysku netto oraz wpływów
ze sprzedaży papierów wartościowych historycznie najlepszym w historii Spółki. Zysk netto wypracowany w
pierwszych sześciu miesiącach wyniósł 1,275 mln złotych, w samym drugim kwartale 0,737 mln złotych. Co
ważniejsze1
, wynik na sprzedaży papierów wartościowych przekroczył w ujęciu półrocznym 1,309 mln złotych
(z czego 1,048 mln złotych wygenerowane w drugim kwartale). Zysk z tytułu aktualizacji portfela inwestycyjnego
wyniósł w pierwszym półroczu 0,358 mln złotych.
Jednocześnie, drugi kwartał był również historycznie najbardziej aktywnym pod względem działalności
inwestycyjnej Carpathii. Wpływy ze sprzedaży papierów wartościowych wyniosły 2,249 mln złotych, natomiast
wydatki na nabycie nowych aktywów do portfela 2,077 mln złotych. W efekcie struktura portfela została istotnie
zmodyfikowana, nadając mu wyraźnie większą ekspozycję na branże związane z tzw. nową ekonomią
(dostawcy usług IT, gaming, biotechnologia)."
To nie są nasze ambitne plany, tylko radość, że się czyta takie podsumowanie kwartału, wiedząc, że to tylko początek :)
I to na forum bez trolli.
Ewenement.
Ciekawe do kiedy będziemy mogli się z tego cieszyć.
Jak wchodziłem w INC za 2.70-3.20 to tam też bym fajny spokój i rozsądek...
Jeśli ktoś namierzy ciekawą spółkę dajcie cynę tu na forum.
Obecnie wyszedłem z większej inwestycji i szukam ciekawego miejsca na long.
Na akumulację Carpathii starczy. A fajnie by było mieć coś podobnego jak Carpathia bez tłumu przypadkowych "chamów" na forum.
Obserwuję dość intensywnie Pyramid Games (nie udało mi się wbić w akcje w pre-IPO), a teraz jest cyrk na PKC.. I czekam na moment w BOŚ Banku i ponownie w MLSystem.
Dobrze, że Carpathia ma dojrzałych akcjonariuszy i wie, że to Spółka z przyszłością a nie przeszłością. Przyszłość już puka do drzwi i nikt nie przejmuje się drugim kwartalem.
W żadnym wypadku nie namawiam na kupno, ale ABSINVEST wygląda na niedoszacowana spółkę. Co do Carpathi zgadzam się w 100% - najlepsze dopiero przed nią. Wg mnie sprzedaż najprawdopodobniej przed rekordowym wynikowo kwartalem to duży błąd. Przecież wyniki za II kw. były tak naprawdę znane miesiąc temu, razem z INC podali wstępne dane, z których bezpośrednio można było odczytać wynik. Natomiast raport podaje dużo ciekawych informacji. Tutaj zacznie się generowanie zysków dopiero w momencie wejscie na giełdę portfelowych spółek. Carpathia nie mogła mieć wyższego zysku w II kwartale, bo większość inwestowala w IPO i dopiero zrealizuje zysk, gdy spółki będą mieć rynkową wycenę. Raport również podała GenXone - na ile ją mniej/wiecej wyceniacie? Przy IPO z tego, co pamiętam cena byla 6,9 PLN, co łącznie daje ok. 20M. Jaka bedzie kapitalizacja po debiucie? 7,7% akcji ma Carpathia.
Tak naprawdę wycenę mogą dopiero zweryfikować debiuty kolejnych spółek, a jest ich w kolejce ok. 10, i będzie coraz wiecej. Przeciez model jest prosty, Carpathia będzie uczestniczyć w każdym IPO organizowanym prze INC. Oczywiście nie gwarantuje to samych, dużych zysków, ale są one mocno prawdopodobne. Wg mnie teraz, to jest najgorszy moment na sprzedaż akcji, ale oczywiście mogę się mylić. Mysle, że niedlugo pojawi sie tutaj spory popyt.
Jeżeli firma inwestuje w IPO, to przed debiutem wycenia wartość w cenie nabycia. Carpathia nie mogła mieć super wyniku w II kw., bo nabyte firmy nie miały jeszcze wyceny rynkowej. Ok, widziałeś z pewnością raport GenXone - na ile ją wyceniasz?
Tak, bardzo wysoka dywidenda, świetne wskaźniki, przy czym dość mocno już urósł, ale wydaje się, że jest potencjał. Przy czym z tą prognozą, to nie wiem, czy trochę nie przesadzili. Zobaczymy..., przy okazji też można zerknąć na ABPL
A, ja np. też posiadam wyśmiewany i chyba jednak niedoceniany Mirbud. Tutaj od III kw. może być naprawdę skokowy wzrost zysków. Trudno powiedzieć jak zachowa się cena akcji, firma nie należy do faworytów parkietu, ale może dac sporo zarobić. Przy czym to już raczej długa inwestycja, a nie "krótki strzał" no i ryzyko, że firma nie udźwignie tych wszystkich kontraktów też jest spore.