• 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~zbankimuiwdynke [188.117.184.*]
    Ustawa o OZE Tuska i spadek na 100 zł był mega okazją. Wtedy w Polsce rosły wiatraki jak grzyby po deszczu. Udziały w Wiatronie i jeden z kilku wielkich dźwigów w Europie. W Polsce nie ma klimatu na OZE. Póki związki twardo siedzą w kopalniach a te sa silnym elektoratem to zawsze EKo będzie be. NIe wiem na co MDI czeka z fotowoltaniką - przeszła im ta branża koło nosa jak system operacyjny na smartfony przeszedł koło nosa MIcrosoftowi. pozdrawiam starych przyjaciół szszczególnie Ggolasa, NEKTAREGO I AABBCCadło...
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~Yu [5.173.248.*]
    Niestety obecnie powtórka z rozrywki... A naiwnych na zakupy nie brakuje
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~Slawku [5.173.176.*]
    Nie mam nic przeciwko zeby znow bylo.po 160:):):)
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: darkmark [31.60.151.*]
    Mylisz się, wlaśnie teraz klimat dla OZE w Polsce zaczyna się poprawiać. Rząd nie ma już wyjścia. Górnicy są mniej ważni od pieniędzy z Brukseli. Nowelizacja ustawy wiatrakowej to nie tylko nacisk UE, ale również samych gmin.
    Epoka węgla w Polsce sie kończy. Tauron w tym roku ogłosił zwiększenie inwestycji w fotowoltaikę, a do tej pory topił pieniądze głównie w górnictwie.
    Górnicy nie są już potrzebni do wygrania 3 kadencji. Jeśli PiS chce ją wygrać to tylko drogą nowoczesnego myślenia. OZE będzie bardzo ważnym tematem w kampanii, bo smog w Polskich miastach jest coraz większym problemem. Dodatkowo w obliczu kar z UE za niedotrzymanie zobowiazań z tytułu zielonej energii rząd będzie musiał redukować energię z węgla na rzecz tej drugiej. A to oznacza więcej paneli i wiatraków.

• Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~paaulinka [87.205.164.*]
    Tym wpisem zbankimuiwdynke mnie rozbawił i porządnie rozczarował .Wtopę na BBIZEN tłumaczyć rolą górnictwa węglowego w zaspokajaniu potrzeb energetycznych Polski i wypieraniu z rynku firm branży OZE ? To dlaczego taka np. Polenergia (dawne PEP), dała zarobić akcjonariuszom? Firma z każdej promowanej branży gdy jest kierowana przez oszustów i hochsztaplerów przyniesie akcjonariuszom tylko złość i straty. Pewnie gdy byś stracił na akcjach Ganta to obwiniał byś ustawodawcę, że komplikuje przepisy i utrudnia budowę domów. A przecież Taki Bender powinien gnić w więzieniu razem z Antkowiakiem i Małaszkiewiczem.
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~zbankimuiwdynke [188.117.184.*]
    Zmiany w ustawie , które wprowadzone w 2008 jasno i wyraźnie pokazują, że mikroinstalacje mają służyć do potrzeb własnych i pozwolą na znaczące obniżenie rachunków za prąd, i nie służą do celów zarobkowych. I tak jest do dzisiaj. Masz fotowoltanikę czy wiatrak - to na nim nie zarobisz, tylko na własne potrzeby.

Jeśli Cię to nie przekonuje to przeczytaj tylko wnioski ogólne z kontroli NIKu w zakresie rozwoju OZE - strona 11 pod tym linkiem 
    link 

"...brak konsekwentnej polityki państwa wobec odnawialnych źródeł energii, opóźnienia w wydawaniu przepisów wykonawczych oraz brak stabilnego i przyjaznego otoczenia prawnego, zapewniającego bezpieczeństwo i przewidywalność inwestycji w OZE, w szczególności w sektorze energii elektrycznej..."  pzdr.

• Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~paaulinka [87.205.164.*]
    Jasne, mikro instalacje. A Skrzatusz miał zasilać lokalną oborę. Przejrzyj na oczy i znajdź rzeczywistego winnego a nie obrażaj się na ustawodawcę.
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~Ggolas [5.173.232.*]
    Pamiętasz takie hasło 2010 roku 'BIOGAZOWNIA W KAŻDEJ GMINIE'

• Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~XLATNAHAKU [83.7.229.*]
    Co by nie mówić to prawda jest taka że Bender z uporem maniaka opowiadał bajki żeby jak najwięcej drobnych zapakować powyżej 10zł przed splitem . Kupa ludzi uwierzyła temu zło..........i no i mija już dziesiąty roczek takim wydymanym frajerom jak ja wiszenia na haku.
    Pozdrawiam i bez urazy za wydymanych frajerów ale tak się czuję.
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~Ggolas [5.173.232.*]
    Taa Awbud na wygnaniu teraz to odszkodowanie z ubezpieczenia i kary umowne i jeszcze tylko jedynie niedomknięta retorta , a druga linia hula i przecież jest zamówienie na odbiór towaru na 10 lat... Byłem tam kiedyś jako potencjalny klient . Pan Figiel był całkiem przekonywujący . Tylko pracownicy gotowali się do strajku . Ze by było śmieszniej to zadzwoniłem do PARP z zapytaniem dlaczego Zenek nie otrzymał jeszcze dotacji (mam jeszcze gdzieś korespondencję mailową), a jeśli jakieś wątpliwości są to ..i zaraz po tym otrzymali kasę hehe ,. zwolnienia podatkowe, strefa ekonomiczna kur..a ile ja jeszcze mogę wymieniać tych superlatyw o każdej spółce nawet o Enego Eko i jej pyrolizie...
    Wiem , wiem zagalopowałem się. Tamto to już historia . Idzie nowe , inny typ inwestycji bardziej bezpieczny, jest potencjał na wiatraki ,biogazownie i teraz na PV. W 2017 sądziłem że się udało jak kurs poszybował ponad 5 zeta , teraz też trzymam kciuki , bo wisi duża kasa z UE i odwrotu już nie ma.
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~zbankimuiwdynke [91.222.25.*]
    Nie wiem co zrobił BENDER a czego nie zrobił - firma miała długi i rynek ją wycenił na poziomie bankruta. Pamiętaj że zanim był split akcji 1:100 to spadło na 10 zł ze 160zl.
    Udział OZE w Polsce to raptem 13% a średnia w UE to 28%. J amówię o ogólnym klimacie w tym temacie. Powtarzam jeszcze raz: żaden mały nie podskoczy dużym producentom. Jeśli planujesz fotowoltanikę to licz się z tym że pół roku będą ci podkładać kłody pod nogi a potem pół roku odbierać instalację. A i tak jak jak uruchomisz to jedynie na własne potrzeby i nie zarobisz na tym nic powyżej to co sam zużywasz- BO TAKIE SĄ PRZEPISY !!! - a ja się pytam dlaczego ???, mam działkę i chcę produkować 1MW ze słońca. W Czechach się dało, w Niemcach się dało a u nas nie,
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~target [188.146.231.*]
    Zeneris to zeneris i nic tego nie zmieni
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~Slawku [83.28.208.*]
    Pojdzie wreszcie ponad 4 zl , czy jutro znow zjazd na 3.70? Xd
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~top [80.238.115.*]
    Columbus ml system sunex odrabiają straty to może i tu się ruszy ... ale je.. trzymają poniżej 4 pln jak już puszcza to będzie dobrze . Teraz to mamy 3.99 i nawet 4 nie tknie to musi ktos za pysk trzymać bo juz tak od paru miesięcy.
  • Re: 12 lat to trzymam - pamietam jak chodziło po 160 zł Autor: ~XLATNAHAKU [31.0.46.*]
    Mam nadzieję że jak już bbizen-mdi pójdzie w górę to chociaż na 200zł. bo niektórym inwestorom może życia zabraknąć na odrobienie strat.
    Bender bajkoopowiadaczu pamiętaj że masz dług wobec akcjonariuszy którzy uwierzyli w twoje bajki. Fajnie się żyło za kase wydymanych akcjonariuszy przez ponad dekadę?
[x]
MDIENERGIA -4,10% 0,80 2025-10-16 16:25:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.