Dlaczego oczekujecie jakiś niesamowitych wyników na rynku głośników? XD Czy giełda straciła totalnie już poczucie dobrego smaku? Czy może to ja jestem niedoinformowany? Ktoś wytłumaczy?
Wyniki powinny od strony przychodowej być ok. Jak nie to jest wytłumaczenie, ale nic nie wskazuje na jakiś problem. Co do zysków to się nie podejmuję. Generalnie wycena PYL nie była jakaś nadmiernie napompowana i raczej teraz przy dopływie świeżego niezorientowanego grosza wyniki mają wtórne znaczenie (choć nie da się ukryć, że dobre zapewne pomogą),.
1523 tys. zł przychodów czyli ponad 8% wzrostu rok do roku za 2 kwartał. Nie widać negatywnego wpływu covida - i bardzo dobrze. Spółka mozolnie pnie się do góry ….
Już jest w księgach. Musisz poanalizować kolejne raporty i zobaczysz różnice
Wygląda na to że firma przeszła przez covid suchą stopą lub nawet wzmocniona (ciekawe jak konkurencja - bo to ważny punkt odniesienia). Jednym słowem rynkowo lekko do przodu z niezłymi wynikami (zn +amortyzacja).
Ja niestety nie widzę żeby to było ujęte.Przez ostatnie kilka kwartałów majątek oscyluje w granicach 15mln.zł.CBR to ok 6 mln.zł.Gdyby był uwzględniony to wzrost majątku byłby zauważalny.
Dotacja jest normalnym elementem, który jest uwzględniany w biznesie. Przykładowo bez dotacji praktycznie całe rolnictwo jest nierentowne. Ponadto ta dotacja to nie tylko przychody ale i koszty o których wspomniano w raporcie. Ja podtrzymuję, że jak na covida to raport jest dobry a w kontekście zachowań konkurencji może być nawet b dobry.
Wystarczy spojrzeć na bilans spółki z perspektywy kolejnych lat.
Aktywa trwałe (w tys. zł):
2011 54 2012 328 2013 856 2014 2118 2015 2403 2016 5939 2017 5808 2018 12039 2019 12039 2020 12677 2q2020 12052
Zagadka z OBR jest chyba łatwa do rozwiązania!?
Ponadto amortyzacja w kwocie ,5 mln za pól roku tez z czegoś wynika!
A tak na marginesie kapitalizacja spółki,dla przypomnienia - to 5,5 mln zł. Czy to jest balon - myślę, że można dyskutować z tym przesadnym określeniem. Chociaż ….
W pierwszym kwartale były wyższe wynagrodzenia. Średnia koszty poniesione na wynagrodzenia (bez zus) wyniosły 4,5 tys zł. Raczej wielkich premii to tu nie widać.