• Alta sprzedała działkę Autor: -dareczek- [5.173.33.*]
    Brawo posiadacze
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~TUP [77.255.181.*]
    Tak, brawo ale czy akcjonariusze? Zobaczymy.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Wow to po trzech kwartałach Alta może wyjść na zero !!! Pierwszy kwartał strata -1.936 mln zł jak drugi będzie podobny to po trzech kwartałach jest szansa na zero !!!
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: marcin1967 [5.173.168.*]
    Warto zainteresowac sie spółką atrem naprawde potencjal ciężki do opisania słowami
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: comtrader_optymista [91.239.154.*]
    Dnia 2020-08-06 o godz. 19:31 -dareczek- napisał(a):
    > Brawo posiadacze

To tylko wypełnienie poprzedniej umowy przedwstępnej.
    Następstwo.
    Bez znaczenia dla kursu w tej chwili.

comtrader
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: hossa1993 [46.134.145.*]
    Wg mnie przeciwnie - znaczenie transakcji bardzo duże. Przepływ gotówki z transakcji powinien, przy dobrej woli akcjonariusza większościowego, umożliwić konkretną dywidendę już w tym roku, a to miałoby już duże przełożenie na kurs.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Przecież w tamtym roku tez tak było nie pamiętacie ? W III kwartale sprzedaż działki za kilka mln ledwo pokryła straty z drugiego i czwartego .... kasy wystarczyło na marny wykup 100k akcji w tym roku i w 2018 też. Sprawdźcie sobie straty jakie już ma w tym roku Alta porównajcie z poprzednim rokiem. Ale nie martwcie się spółce wystarczy na bieżącą obsługę .... działka po działce rok po roku.... ku radości prezesa wystarczy na to co opisywał TUP regaty biegi i oczywiście wynagrodzenia wszystko to przerabiamy rok po roku.... :(((((((
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Aaa [5.173.129.*]
    Będzie dywidenda, wszyscy się dowiedzą po walnym które lada chwila. Będzie się działo
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~TUP [5.184.208.*]
    Człowieku, walne jest po to by klepnąć nowego członka zarządu, a nie po dywidendę. Zejdź na ziemię.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    Co oni z tymi dywidendami... Alta przy obecnym prezesie dywidendy przecież nigdy nie zapłaci ...
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~TUP [5.184.208.*]
    Mówią o dywidendach, bo mówił o tym Prezes. Nie wierzę, że zapłaci to raz ale z drugiej strony sam super by się obłowił. Więc...... kto wie? Wiarygodność u mnie już dawno stracił ale może kiedyś mu się odmieni bo sam skasuje kupę kasy.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    Zobaczymy jaka będzie strata po dwóch kwartałach (niestety Alta publikuje wyniki bardzo późno chyba pod koniec września), wtedy będzie się można zastanowić czy jakiś zysk zostanie na koniec roku z tej sprzedaży działki. Na razie to bardzo mgliste....
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~defenetre [87.239.175.*]
    O jakich stratach wy mówicie? Roczny koszt działalności firmy to ponad 2 mln zł. Przy tak dużym przedsięwzięciu to niewiele. Strata netto jest wyłącznie wynikiem wyceny posiadanych obiektów. Wyceniono wartość księgową na 157 mln zł. Dziwne. Same działki w Siewierzu to 570 mln zł. Jak zmieni się biegły, to mogą wykazać 400 mln zysku netto. Zależy co komu pasuje. Aktualnie poziom zysku netto to dane dla leszcza, żeby się trochę zestresował.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~TUP [77.255.181.*]
    Po pierwsze to nie wiem jak ci wyszło te 570 mln. Tam jest może połowa terenów pod zabudowę reszta to parki, lasy czy działki komercyjne, które nie są tak drogie. Reasumując nawet jeżeli dalej by się to sprzedawało to wycena max to 250 mln. zł. Po drugie, żeby coś z tego było czyli prawdziwy zysk do wypłaty to muszą mieć cash, czyli rocznie sprzedawać około 5 takich działek. A do tego muszą tam być handel i usługi
    Nie sztuka sprzedać 20 działek rocznie po 4 mln zł. Nie o to chodzi. To musi być rozłożone w czasie, aby sprzedawać jedną działkę za 10 mln, bo w przeliczeniu na jedno mieszkanie jest dobrą proporcją. Do Katowic 23 min drogi. O wiele bliżej do Siewierza i Dąbrowy. Otoczenie przypomina miejscowość wczasową. Jeszcze nie ma mody, ale będzie moda na to miejsce.Handel już jest i będzie się wtryniał, bo handel jest pazerny. Na razie Total zdusił niewielki trend, ale to się udało tylko raz. Free float to ok 6 mln złotych, a przyjdą momenty, kiedy obroty dzienne będą powyżej 10 mln i każda podaż będzie stratowana. Na razie są oczekiwania na korektę w USA, która może być nikła.Jeśli korekta się zakończy, to będzie za późno na zajęcie pozycji, bo firma jest ekscytująca, ale drobna. Na razie drobna.
  • Re: Alta sprzedała działkę Autor: ~Hobbysta [46.134.69.*]
    Ja tu mam pozycje przez przypadek. Myslalem ze kupuje akcje Aat sa. No ale skoro juz otiadlem na tej wspanialej wg Ciebie mieliznie to poczekam. Zobaczymy ile warta ziemia przy jeziorze
    Też tu jestem przez przypadek. Zainteresował mnie Total.Zastanawiałem się, dlaczego sprzedaje po 1 zł. Pomyślałem, że ktoś tu chce zarobić, co jest naturalne.Miałem wrażenie, że postępowanie prezesa jest wredne. Teraz wydaje mi się, że jest racjonalne. Wystarczy zastanowić się jak postępuje Goldman Sachs. Oni nie kreują trendu, nie walczą przeciw rynkowi. Rynek musi wskazać kierunek, a oni są głównym uczestnikiem. Tu mamy to samo. Rynek Alta ma zapaść, która doprowadziła do tego poziomu. Rynek wskaże trend.
[x]
ALTA 0,00% 1,50 2026-02-12 16:06:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.