• Apple Autor: ~Inwestor [81.219.151.*]
    Bardzo ciekawy artykuł na business insider. Generalnie Buffet zarobił na inwestycji w Apple ok 65 miliardów dolarów, inwestując w pakiet 5.7%, po wycenie kwóra wtedy wydawała sie bardzo wysoka.

Generalnie sprzedaż produktów Appla idzie rewelacyjnie, produkty sprzedają się globalnie na wysokich marżach mimo obaw o konkurencję ze strony Samsunga, Huwaei i Xiaomi. Eurotel jest autoryzowanym dystrybutorem Appla (i też Xiaomi), wiec obstawiliśmy na dobrego konia. Inna ciekawa kwestia apropo samego Buffeta to ze zrobił najlepszy zwrot w historii odchodząc od tradycyjnej filozofii value investing.

link 
  • Re: Apple Autor: ~Inwestor_dywidendowy [87.205.80.*]
    Wydaje mi się, że tak 1:1 nie można porównywać, ale ciekawa sprawa. Pytanie czy popyt będzie na podobnym poziomie, żeby przełożyło się to na wyniki. Ja mam w tyle głowy problem sprzedaży przez galerie. Pozdrawiam. Dywidendowy
  • Re: Apple Autor: ~Inwestor [81.219.151.*]
    Tak, galerii jestem ciekawy. Mysle ze czynsze w galeriach będą musiały znacząco spaść, bo duzi najemcy typu LPP, Zara itd juz zaczęli negocjacje wycofujac sie z niektórych lokalizacji. Zarząd powinien wykorzystać ten czas na zwiekszenie sprzedazy online.
    W 1 półroczu w Eurotelu sprzedaż apple to juz 50% wyniku, gdzie zaczynali od zera 4 lata temu. Swietnie kapitalizują na sukcesie Apple. Drugie półrocze historycznie było mocniejsze przez efekt grudnia/świąt oraz premiery produktów Appla, wiec mysle ze spolka ma realna szanse na przebicie 20m zysku netto w 2020.

Xiaomi tez zaczyna byc widoczny w wyniku, na razie 1m zł marży ale sprzedaż dopiero prowadzą realnie od roku. Xiaomi publikuje jakies wyniki sprzedazowe?
    Ostatnie info o sprzedaży Xiaomi na rynkach zagranicznych z sierpnia

"However, sales of premium phones in overseas markets were up by 99.2% year on year, with average selling prices rising 11.8% in that period."

Xiaomi juz nie jest małym graczem globalnie, pomimo jeszcze bardzo małej sprzedaży w Polsce. Ich kwartalna sprzedaż to 7.7 miliarda USD w 2 kwartale 2020, z czego 44% to eksport.

https://www.reuters.com/article/us-xiaomi-results-idUSKBN25M17N
[x]
EUROTEL -2,32% 29,50 2026-02-16 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.