Na rajd na tej spółce nie licz. Większe wahania to wynik incydentalnych transakcji znacznie odbiegających od kursu. Niemniej jako spółka dywidendowa Dektra dotychczas sprawdziła się. Ma nieco gorszy okres, ale cały czas są zyski. Bardzo ciekawi mnie wpływ połączenia na wyniki spółki w przyszłości. Gdy już wyjdziemy z dołka i wrócą dywidendy po złotówce na akcje, to człowiek z łezką w oku będzie wspominać zakupy po obecnych cenach. To jest spółka "rodzinna", tzn. władze spółki są głównymi akcjonariuszami i im bardzo zależy, żeby ta spółka była spółką dochodową. Będzie dobrze.
Spółkę mam od dobrych paru lat w portfelu długoterminowym na IKE i dokupywałem systematycznie, teraz chyba pora zwiększyć nakłady inwestycyjne, bo cena jest promocyjna patrząc na wzrost zysku rok do roku
Rozpoczęcia rajdu jak nie było - tak nie ma. Wyższe zyski są pochodną oszczędności, mnie bardziej niepokoją jednak spadające przychody, gdyż to one decydują o potencjalnych zyskach w przyszłości. A spółka tylko trwa, nie inwestuje, nie rozwija się, nie ma potencjału do generowania lepszych wyników. W tym roku dywidenda też słabiutka. Zarząd nie ma pomysłu na rozwój. Wszystko tu takie słabiutkie i malutkie :-), marazm i bida. Indiver miał się rozwijać, plany na produkcję a tu wchłonięcie Spółki, na którą też widocznie nie było pomysłu.