O tym już mniej więcej rok temu było wiadomo. ZUS już dziś "pożycza" pieniądze z państwowego budżetu o czym niewiele osób wie. To są poważne kwoty które w znaczącym stopniu stanowią o rozmiarach deficytu budżetowego. Każda kolejna ekipa rządząca odkłada naprawę ZUS-u bo to wiąże się z politycznym samobójstwem. Nadejdzie jednak dzień kiedy któryś z pechowych premierów będzie musiał ogłosić porażkę ZUS-u, zakończenie jego działalności oraz fakt, że WSZYSTKIE pieniądze ubezpieczonych przepadły. ZUS za 5-6 lat zbankrutuje jako pierwszy Zakład Ubezpieczeń Społecznych na świecie. To będzie jedna z najbardziej spektakularnych porażek gospodarczych w historii kapitalistycznego świata. Dlatego najlepiej po prostu z ZUS-u uciekać i odkładać sobie pieniądze inaczej. Sposobów jest mnóstwo.
Ja płacę składki 30 lat ,bo nie mam zamiaru iść z garnuszkiem pod kościół na starość.
A likwidacja jedynej państwowej firmy ubezpieczeniowej bez względu na kwotę składek to tatalna bzdura. Dzięki niej każdy Polak dostanie jakieś świadczenie i nie będzie musiał żebrać. Ciekawe ilu jest ludzi którzy by dobrowolnie sobie odłożyli na starość.
Tu nie chodzi o likwidację ubezpieczalni, tylko o przymus ubezpieczeń. Jeśli jesteś niedojdą i liczysz w przyszłości tylko na ZUS, to Twoja sprawa. Ja chcę sobie wybrać inną formę emerytury, bo to moja prywatna sprawa (o tym mówi nawet Konstytucja).
Jeśli poszukujesz prywatnej emerytury takiej jaką mają niemcy to napisz lub zadzwoń.k.stemplewski@onet.eu 508480188-woj.pomorskie.Jesteśmy firmą,która została założona w Niemczech(centrala-Hamburg),w polsce centrala-Warszawa.Biura w całej polsce.Pozdrawiam
ZUS naliczył mi kapitał początkowy ok. 450 000 po 32 latach pracy i wyliczył potencjalną emeryturę, jeśli nie przeżyję statystycznego wieku zakładanego przez ZUS moje pieniądze przepadną w worku nazywanym " dziura budżetowa". Gdyby przekazał je na moje konto, odsetki od kapitału praktycznie byłyby w wysokości wyliczonej emerytury, a kapitał został dla moich dzieci, a tak co ?
Jestem za zlikwidowaniem ZUS i tej formy składania na emeryturę.
Niech nikt mi nie mówi, że ktoś musi pracować na moją emeryturę, ja te pieniądze płaciłam systematycznie., na lokacie byłyby od tego odsetki, a tu nic.
Ja też mam dosyć ZUS-u. Płaciłam kilkanaście lat składki, a teraz nie nalezy mi się renta, chociaż uznano mnie za całkowicie niezdolną do pracy. Walczę z ZUS- em już półtora roku. Gdzie tu sprawiedliwość i poszanowanie godności człowieka?
xyz napisał:
ja mam dosyc, oficjalnie informuja mnie ze z kasy ktora ode mnie pobieraja nie bede miec emerytury jakiejkolwiek
W jaki sposób Ciebie poinformowali że nie będziesz mial emerytury - wysłali pismo , czy słownie w ZUS - napisz bo też chciałbym się od ZUS tego dowiedzieć w swojej sprawie.
Ta instytucja doprowaca ludzi do biedy. Mała zaległość w składkach doprowadza ludzi do nędzy i załamań nerwowych. Gdzie są moje pieniądze oszczędzane przez te lata? Co się dzieje z nie wykorzystanymi piniędzmi po mojej śmierci ? Przepadają ? Dlatego jestem za likwidacją tej chorej instytucji jaką jest ZUS. Dlaczego nasi politycy unikają tego tematu?
Każde kolejne rządy będą wydawać na ZUS tyle, ile tylko się da, by jego nieunikniona upadłość nie miała miejsca za ich kadencji - to zrozumiałe i oczywiste. Na kogoś w końcu wypadnie i wtedy będzie po polityczny trup. Większość partii kończyła sromotną porażką. SLD Millera pogrążyły niezliczone afery i kontakty ze światem przestępczym, Kaczyńskiego decyzja PKW o dofinansowywaniu partii i niepokorni koalicjanci, a Tuska najprawdopodobniej zwyczajne nieróbstwo i ogólna jałowość tej koalicji. Jeśli następnej koalicji uda się utrzymać ZUS przy życiu, to bardzo prawdopodobne, że już następną czeka poważny cios w plecy.
życie bez obowiązkowego haraczu na ZUS ? - można pomarzyć
a może ten "poważny cios w plecy", o którym piszesz, dosięgnie wszystkich populistów, post i pseudo socjalistów, związkowych "lyderów" i wszelkiej maści demagogów, którzy całymi latami, podobnie jak wybitny krwiopijca - ZUS, żerują na naiwnym społeczeństwie
Autor: ~Basia [86.63.91.*], 2007-08-30 19:12
Ja płacę składki 30 lat ,bo nie mam zamiaru iść z garnuszkiem pod kościół na starość.
A likwidacja jedynej państwowej firmy ubezpieczeniowej bez względu na kwotę składek to tatalna bzdura. Dzięki niej każdy Polak dostanie jakieś świadczenie i nie będzie musiał żebrać. Ciekawe ilu jest ludzi którzy by dobrowolnie sobie odłożyli na starość.
typowe myslenie człowieka sowieckiego
płacisz 30 lat bo nie masz zamiaru żebrać - a czym innym jak nie żebractwem jest póxniej pisanie jakichs papierów o to by łaskawie oddali CZEŚĆ twoich piniedzy ktore im dałaś ?
Ilu ludzi odłozyło na starosc - nie rozumiesz ze gdyby nie zabierac ludziom tylu set tysięcy kazdy by sobie odłozył bo wiedział by ze nic innego nie ma ? Przymus ubezpieczen powoduje u ludzi myslenie uwsteczniająco - rozleniwiające - w dupie to mam bo panstwo da
gdyby tego bandycko złodziejskiego systemu nie było kazdy by był ZMUSZONY pom,slec o sobie i swojej przyszłosci - więc to socjalizm i przymus ubezpieczen stworzył sam problem z którym teraz bohatersko walczy
Też jestem za likwidacją ZUS , a przynajmniej za zmianą jego działania w celu poprawienia jego efektywności. Niestety nikt tu nie podaje żadnych rozwiązań. Mówicie o emeryturach i rentach ale ZUS to przecież też macierzyński , chorobowe, rodzinne czy wypadkowe. Nasze społeczeństwo się starzeje przy jednoczesnym spadku rozrodczości . Jest nas po prostu za mało żeby zapewnić byt tylu emerytom.
Holandia rozwiązuje sprawę umową międzypokoleniową wg której każdy pracujący płaci składkę na rzecz wypłacania bieżących emerytur i rent wszelkiego rodzaju. Dodatkowo funkcjonuje tam system QUASI-obowiązkowego prywatnego oszczędzania jedynie kontrolowanego przez Państwo.
Anglia zapełniła lukę wpuszczeniem blisko 2 mln polaków na swój rynek pracy. Płacimy na ich emerytów a oni pieniądze z budżetu przekazują na inwestycje , dzięki czemu nie obniżają świadczeń i nie zwiększają składek na ubezpieczenie społeczne.
Konieczne działania - ściągnąć za wszelką cenę polaków z zagranicy aby zasilali polską kasę a nie zagraniczną.
Drugie rozwiązanie to wpuścić na nasz rynek imigrantów ze wschodu - litwinów , białorusinów czy ukraińców aby oni wspomogli naszą kasę.
Tylko że najpierw żeby myśleć o jakiejkolwiek zmianie trzeba się uporać z drastycznym poziomem bezrobocia.
Jesteśmy w beznadziejnej sytuacji, w której jedynym rozwiązaniem jest inwestowanie w miejsca pracy w jakiejkolwiek formie aby ograniczyć koszty wypłaty świadczeń i zwiększyć wpływy.
Co do samej pracy ZUS proponuje coś w formie Obywatelskiej Komisji Nadzoru, składającej się z 16 - tu dziesięcioosobowych grup obywateli (po jednej na każde województwo) których celem byłoby nadzorowanie pracy ZUS oraz zdecydowane zwiększenie nadzoru CBA nad tą instytucją.
RZĄD nie ma PIENIĘDZY! to są nasze pieniądze, które są źle wydawane. Jeśli sytuacja się nie zmieni w Polsce, to będzie trzeba wyemigrować i układać sobie przyszłość w innym kraju, w którym takie dylematy są od razu kolidowane.
Apel do premiera rządu: Można coś z tym zrobić i to bardzo szybko, a co za tym idzie ZAPEWNIĆ NAM MŁODYM PRZYSZŁOŚĆ W TYM KRAJU.
Witam. Może was pociesze może zmartwię :) ale już nie trzeba płacić ZUSu.
Ja osobiście się cieszę że dotarłem do tej informacji która jest zamieszczona na stronie www.zrezygnujzzusu.pl.tl chyba zdecyduję się na to rozwiązanie bo jestem przedsiębiorcą i płacę 850zł :/ ale mam nadzieję że jak jutro zadzwonię do nich to mi pomogą. Sprawdźcie i powiedzcie co o tym myślicie.