Zdziwiłbym się gdyby Prezes sprzedał. Spółka chyba ze dwa lata temu skupiła 900 tys. akcji po 25 zł sztukę. Teraz ma wyemitowanych mniej niż 3 mln akcji. Myślę, że zysk za ten rok wyniesie min 6 mln zł o ile nie spółka zależna nie sprzeda budynku biurowego. Wtedy zysk powinien wynieść około 25 mln zł. To daje ponad 8,60 zł zysku na akcje za 2020 r. Cena w wezwaniu i wycena spółki jest więc obecnie dramatycznie niska. Jak się przeczyta sprawozdanie z działalności za 2019 r. oraz komunikaty o podpisanych kontraktach to myślę, że kurs po publikacji wyników za 2 kwartał pójdzie gwałtownie w górę. Teraz najlepsza strategia to czekać jak ktoś ma akcje.
Dyrektor Finansowy dokupił akcji. Myślę, że finalizują nie tylko Astrum. Przychody w 1q2020 były o ponad 100% niż rok wcześniej. Wynik był słaby ale to kwestia wyceny udziałów w podmiotach powiązanych i kontraktów budowlanych.
Nie podzielili zysku za 2019 r. Cena powinna być wyższa niż 40 zł.
Niedawno członek Zarządu do spraw finansowych kupował akcje.chyba 10 sierpnia był komunikat. Płacił ponad 17,30 zł za akcję. Myślę, że mogą chcieć to rozegrać inaczej. W pierwszym ruchu niska cena a w następnym powiedzmy 25 zł. Spółka ma pieniądze. Wolna gotówka to 32 mln zł na 31.03.2020 r. Jedyny kłopot dla nich to PZU które ma prawie 10% akcji. Muszą się dogadać z PZU jeżeli chcą skupić wszystkie akcje jakie są w obrocie. PZU tani skóry nie sprzeda. Z tego co policzyłem to do skupu z rynku zostało im jakieś 900 tys akcji. Może mniej. Prochem ma jeszcze ukryte rezerwy związane z zyskiem, ze sprzedaży siedziby. Myślę zysk z tej transakcji wyniesie około 8,5 zł na akcję.