Prezes Marvipolu szacuje, że sprzedaż City Logistics Warsaw Airport I oraz City Logistics Warsaw II wygeneruje 40 mln zł dodatnich przepływów pieniężnych.
Miales racje z tymi magazynami. Ktora spolka na naszej gieldzie generuje podobne marze i zyski, I jest tak mocno niedowartosciowana, ile teraz wynosi W/K i C/Z ? :)
Zrobiłem sobie zrzut ekranu na ofertach sprzedaży.Ciekawe-oferty sprzedaży tylko do 4,77 zł.No i zobaczymy czy tyle sprzedawanych w poszczególnych cenach jak na ekranie czy pochowane by blokować możlowość wzrostu.Ot takie zabawy w olnym czasie.Ale ta sprzedaż max tylko do 4,77 zastanawiające.Zapowiada się ciekawie.Zdaje się ciśnienie zaczyna rosnąć....
O, Synektik, jestem zapakowany - inwestycyjnie nie covidowo i nie spekulacyjnie (chociaż to też pomaga)... Inwestycja Dobra... Chyba jedyna firma z sektora "vig-covid" :), która może generować zyski zarówno na Covid, jak i po Covid. Nie chce mi się tłumaczyć, wystarczy wejść na ich stronę, poczytać co robią i wyciągnąć wnioski...
Obawiam się (umiarkowanie), że MVP znowu zjedzie do 4,30. Obawiam się umiarkowanie, a nawet na to liczę, bo to będzie niespodziewana okazja żeby uśrednić (w moim przypadku jednak w górę). Bananowa jest jednak bananowa. Obstawiam w najbliższym czasie wystąpienie paniki jak w lutym/marcu. Dzisiaj już była zapowiedź takiego zdarzenia na szerokim indeksie (więc i MVP oberwał). Zakładam, że wiecie, że zrobili wał, bo od poniedziałku do czwartku było 40 tys testów dziennie a dzisiaj 20 tysięcy a i tak wyszło więcej pozytywnych...
Na bananówce wszystko możliwe .Tylko jak można sprzedawać spółkę poniżej 5 zł co daje wycenę giełdową całej spółki na naszej bananówce 205 mln gdy w kasie ma 350 mln zł a do tego przy prognozie zysku wg wrześniowej analizy BOsia za 2020 prognozują 120 mln .
I teraz odnośnie skąd to się może wziąść Z mieszkaniówki 90 mln oddawane wysokomarżowe lokale przekazania lokali za 350 mln do końca roku przesunięcia odbiorów z 3q na 4q oraz magazynów przynajmniej 50 mln .Dlaczego z magazynów bo na koniec roku spółka jeśli nie nastąpiła sprzedaż przed końcem roku robi przeszacowania budowanych magazynów do ceny rykowej czyli takiej za jakie zamierza je sprzedać czyli już w tym roku zaksięguje zysk z budowanych a nie sprzedanych jeszcze magazynów I teraz odnośnie zysku netto 2 sprzedanych w 3q magazynów Warszawa I bardzo mała powierzchnia 11tys m kw za 6,9 mln oraz Warszawa II o powierzchni 14 tys m kw za 7 ,9 mln .Jak widać cena zależy od powierzchni użytkowej .Tylko co robi Marvipol z kasą od razu reinwestuje jak tylko w lutym ma umowę przedsprzedaży tych dwóch magazynów o całkowitej powierzchni 25 tys M2 od razu przystępuje w już lutym do budowy jednej powierzchni magazynowej Konotopa IV ale o powierzchni prawie trzy razy większej niż te dwa sprzedane magazyny bo blisko 60 tys m kw. Inwestycja powstanie w ramach dwóch budynków – 20 575 m kw.ukończona i wynajęte 17 tys m kw i 37 558 m kw więc z przeszacowania tylko tej jednej inwestycji powinno być 30 mln zysku .Ale cóż ludzi nie przekonasz to ruszy potrzeba cierpliwości
Nikt dzisiaj nie patrzy na fundamenty, ja też połowę portfela mam dzisiaj w spółkach przy których jest szum. Jak covid rządzi, to na giełdzie dzieją się cuda. Ale pamiętam, że kiedy pandemia się uspokoiła na chwilę - jakieś 1-2 miesiące temu - to był widoczny wyraźny skok zainteresowania spółkami z dobrymi fundamentami, nawet najbardziej naganiające i spekulacyjne grupy np. na FB, zaczęły pisać "nadszedł czas fundamentów" (geniusze kur... ) i rzeczywiście w górę zaczęły iść Torpole, Marvipole, Amiki, Asbisy itp. Ale pandemia się rozbujała i mamy powrót do czasów spekulacji. Teraz rozsądny człowiek powinien być wyczulony na to, kiedy wyjść ze spekulacji (pierwej na niej dobrze zarobić, bo takie szopki jak teraz, są jednak okazją pokoleniową) i wejść w inwestycje. Kiedy ten covidowy bajzel osłabnie, to spółki fundamentalne będą w centrum zainteresowania a trudno znaleźć coś lepszego fundamentalnie niż MVP, no może np. Agroliga (ale to jednak Ukraina, więc - powiedzmy - spekulacyjno / fundamentalne, szczególnie, że audytor też jest z Ukrainy), Kernel (j.w.), Selena, Novita. Nie chcę naganiać, ale po prostu pragnę się podzielić się przemyśleniami: bardzo fajny wydaje mi się w tej chwili Synektik, dobre fundamenty, zaczyna być grany covidowo (w końcu liczący się podmiot w zakresie testów) a z drugiej strony firma, która uskutecznia ciekawe rozwiązania medyczne/techniczne, niezwiązane z Covid, na które popyt po całym tym doświadczeniu epidemicznym, może tylko rosnąć. W dodatku firma jeszcze nieprzegrzana, bo dzisiaj przeciętny "inwestor" spekulacyjny - mam wrażenie - wchodzi na biznesradar i czyta skrótowy opis firmy i nawet nie zadaje sobie trudu, żeby wejść na stronę firmy. W tym przypadku wystarczy wejść na stronę i poczytać, zobaczyć jakie mają produkty, nie tylko covidowe, ale - co ważnejsze - również pozacovidowe.