Skokowy wzrost na Marvipolu do 20 zł może się spokojnie odbyć.Cena długo trzymana,kolejne zyski netto(ostatnio za magazyny ostrożnie liczc 1 zł netto na akcję) trochę skokowego wzrostu do 6 zl dwie poprawki po +10 % i jazda na 20 zł.Problemem jest ,,trzymanie ceny za uzdę,,.Jak puszcząmoże polecieć na 20 zł.A na razie to 4 zł.
No właśnie.Widać jak Marvipol jest ,,trzymany,,.Wystarczyłoby dzień,dwa nie wystawić na sprzedaż i już kurs poszedł by do góry.Ale jak widać dokładane jest dużo starań w sypaniu akcji by kurs nie poszedł powyżej 4,30 zł.Pomijając wszystko Marvipol ma tę zalete że tę złotówkę,1,5 zł a w przyszłości na większej skali inwestycji nawet 2 zł na akcje zysku netto osiągnie.Cóż wiele to nie jest ale te 1,25 zł w tym roku ma ba bankowe to i cena na koniec roku do tych 5 zł dojdzie.Bo wszystko wszystkim ale aż tak dobrze żeby sprzedawał poniżej ceny jaka ma Marvipol w postaci gotówki z zysku netto za ostatnie lata to nie ma.Cóż z 4 na 5 to jest 25 5.Tyle to grzanki robią w jeden dzień a nie w rok.Ale jak na lokate bankową to ostatecznie może być.A bawić ,się grać to trzeba na czymś innym.No i czekamy na kolejne magazyny.Pewnie do końca roku jakieś będą.To i kaska wpłynie.Może i nie ruszy to kursem ale zawsze przyjemnie wiedzieć że sółka ma 40 milionów wiecej niż wczoraj.A na szerokim rynku i grzankach korekta.Także spokój.Czekamy na kolejne dobre informacje.W marcy było 3,3 teraz 4,3 może to minimalizm ale zawsze to zeta do przodu.To się fajnie przelicza na ilośc posiadanych akcji.Najleszego.
Jestem ciekawy jak rynek wyceni teraz Marvipol po informacji o planowanej dywidencie. Byle za szybko nie szedl do gory, nie chce tu widziec zadnych widel. Niech opory ladnie sie miela.
Kurs wyprzeda informacje, licze caly czas na dobre informacje. Do marca 2021 jest sporo czasu na uzyskanie dobrego wzrostu kursu. Dla mnie nie musi byc od razu 100% w miesiac.
OK zgadza się Kurs wyprzedza ... ale ta dywidenda 25% zysku za 2020 jest bardzo hipotetyczna bo to nie jest uchwała ani nawet propozycje uchwał na walne w 2021 i latach następnych to po prostu taki program długoterminowy że spółka ma zamiar zacząć płacić dywidendy w następnych trzech latach .... inna sprawa co z tych zamiarów wyniknie. Wiec ja bym jeszcze chyba nie kupował akcji pod przyszłe dywidendy. Ale pod dobre wyniki już tak :))
Jak kiedyś puszcza ..... to ? może spadnie tak jak dziś ? puścili poszedł w górę i ..... spada pod ciężarem własnym ... niestety :(( a dwie ostatnie transakcje sprzedaży to: 114 i 80 sztuk po 1,40 to raczej nie są fundusze :(( a było tak pięknie po 4,59
Liczy sie chec, zamiar wyplaty zyskow. Na dobre traktowanie przez glownego udzialowca czeka 100% akcjonariuszy. W koncu mysle sie doczekamy. Spolka jeszcze nie jest zauwazona przez rynek, jezeli uchwala o dlugoterminowych wyplatach dywidendy przejdzie na WZA to mysle pojawia sie nowi inwestorzy. Wiadomo wtedy kurs bedzie musial mocno wzrosnac i Marvipol bedzie jeszcze bardziej zauwazony tym razem juz przez plankton, ktory bedzie odemnie kupowal akcje.
Kr w której spółce masz pewność że wypłacą w przyszłym roku dywidendę .? A jednak wyceniane są 5 razy drożej przy c/z 10 bo mają ogłoszoną politykę dywidendową Ile spółek developerskich z wycenami 5 razy wyższymi wypłaci w tym roku dywidendę ?Wg BOŚia c/z 1,5 będzie już przy cenie 5 zł za akcję w 2021więc jak wreszcie zaczną płacić dywidendę to akcje muszą skoczyć o te 1000% bo przy spółkach płacących dywidendę c/z 15 jest normalną ceną to najniższa cena dla spółki z polityką dywidendową .W kasie mają mnóstwo pieniędzy ale w tym roku nie podzielą się zyskiem stanowisko zarządu na ten rok było znane już w lipcu ale nie przypuszczałem że zrobią taki pozytyw i wprowadzą politykę dywidendową pisałem o tym stanowisku
inwestujemypl odpowiada ~Licznik2020-07-20 22:21IP 5.173.33.*
Spółka ktora zarabia w rok polowe swojej kapitalizacji to bagno spółka która podwaja swoje zysk operacyjny w ciagu roku z 45 mln na 90 mln to bagno . wartoć likwidacyjna to 7,8 zł na akcje Spółka która zmniejszyła zadłuzenie z 337 mln dług netto na 39 mln przy aktywach 1,3 mld to bagno Spółka która ma pewny zysk na ten rok bo ma sprzedane już lokale na ten rok za 330 mln co przy 30% marży daje 90 mln zysku brutto z samej mieszkaniówki . a segment magazynowy ktory daje wiekszy zysk niz mieszkaniówka .Złe strony brak dzielenia sie zyskiem Zarząd dewelopera informuje, że Spółka musi odłożyć w czasie plany związany z wypłatą dywidendy bo podtrzymuje swoje stanowisko w zakresie potencjalnych akwizycji projektów deweloperskich. Zarząd dewelopera informuje, też że rozmowy w zakresie potencjalnych przejęć są w toku.
Plankton własnie widzę jak się zachowuje sprzedali już wszystko po 4,40 :((
Na żadnej nie mam pewności ze zapłaci w tym roku i dlatego tym bardziej nie cieszył bym się z planów spółki która nigdy dywidendy nie płaciła że nagle będzie taka szczodra i coś wypłaci ... ot pożyjemy zobaczymy za rok ja w każdym bądź razie uważam ze kupowanie pod dywidendę w 2021 roku teraz to "trochę" za wcześnie.
Ja nie kupilem pod dywidende, dla ilu takich jak ja to bedzie tylko dodatek bonusowy. Tu chodzi o same haslo i stosunek do akcjonariuszy. Mysle ze zakupy pod dywidende zaczely sie dopiero dzisiaj.
Inwestujemy hmm.... Ronson płaci dywidendę po 0,06 zł od lat to jest ok 5%-6% rocznie, zapłacił nawet w tym roku ! a ma P/WK ok 0,55 P/E a P/E 4,9 nie wiem czy ogłoszenie planów dywidendowych podniesie wycenę spółki .... oby - tego nam wszystkim życzę ! Spółka jest tania ... ale wszyscy o tym wiedzą już od lat i nic :(( na razie tylko widzę jak ja wszyscy sprzedają mali i duzi :(
Nikt nie kupuje.Ja widze ze caly czas ktos skupuje akcje. Musisz ubrac tak jak ja rozowe Amerykanskie okulary. Tylko nie ubieraj tych kwadratowych czarno-bialych od Asa. :)
Sa rozne typy realistow, mozna byc tym optymistycznym zarazajacych innych pozytywnym mysleniem lub tym ciaglym smutasem, ktoremu nic sie w zyciu nie podoba. Wiem jak wazne w zyciu jest optymistyczne myslenie i rysowanie sobie rozowej przyszlosci, poniewaz takie nastawienie przyciagnie do Ciebie szybciej szczescie niz wieczne marudzenie.
Znaczy sytuacja spółki i nastawienie akcjonariuszy jest wyjątkowo dobre :)) na tyle dobre ze głównym problemem staje sie tutaj czyjeś szczęście w życiu optymistyczny typ realizmu i niemarudzenie :)) podoba mi się taki układ niech firma rośnie :))
Ogłoszenia polityki dywidendowej domagały się fundusze które zazwyczaj nie grają na krótko tylko inwestują w wartość i oceniają możliwości dzielenia się zyskiem I znane im są dane BOSia z prognozami na 2021 rok czyli c/z 1,5 przy cenie 5 zł One działają z pewnym opróżnieniem .Oczywiście mogą zdarzać wyjątki że są spółki płacące dywidendę i wyceniane bardzo nisko ale to są wyjątki .W Polsce średniaP/E dla spółek płacących dywidendę wynosi 14 a dla WiG P/E wynosi 9 bez względu na to czy płaci czy nie dywidendę w USA średnia PE wynosi 22 .Ale tu nie chodzi o samą dywidendę tylko o to że spółka nie jest w stagnacji tylko silnie rozwojowa Skoro zarząd wstrzymał w tym roku dywidendę bo prowadzi intensywne rozmowy o przejęciu.Pewno najlepiej jakby przejęli jakąś spółkę OZE
lub objęli współudziały.Kasy mają Samej gotówki którą może dysponować firma to 350 mln z czego 50 mln to gotówką klientów developerka którymi firma ma ograniczone możliwości dysponowania ale za 300 mln powinni już coś kupić Przecież to nie spółka stagnacyjna czy o płaskim rozwoju tylko podwajają a swoje zyski operacyjne a to podnosi wycenę o 100% .Czy będzie zauważona będzie to tylko kwestia czasu .
Trochę optymizmu:) Dzięki tej spółce staniemy się bogaci. Czy stanie się to za rok czy dwa to nie ma znaczenia.
A poza tym jakbym wszystkie oszczędności opierał na giełdzie, a do tego na jednej spółce to pewnie dość szybko obudziłbym się z niczym.
Btw. Dom Development płaci w tym roku 9% dywidendy. Tak się zastanawiam czy nie zlikwidować lokat z oszałamiającym oprocentowaniem w wysokości 0,3% i nie dokupić trochę ich akcji.
Macie jeszcze jakieś inne typy na dobre spółki?(ja ma Toye, Dom Dev i Kruszwice)
W Dino i CD nie wejdę, ale dzięki za cynk o Bankach. W lutym miałem Pekao i sprzedałem w okolicach 103zł zarabiając ok.5%. Tak naprawdę od tej pory na patrzyłem na ich notowania a cena jest naprawdę ciekawa.
Kupię sobie dzisiaj po 30k Pekao i PKO BP(Santandera się trochę boję ze względu na Hiszpanie i powrót u nich Covid). Sprzedałem dzisiaj ze stratą 5% KSW bo tylko mi blokowała środki.
Teraz widac jak na dloni ze powodem brakow wzrostow byla wylacznie spowodowana Panem K. Diametralna zmiana nastawienia do akcjonariuszy mniejszosciowych spowodowala ze Marvipol rosnie odwrotnie do rynkow.
Ronson puścili i w krótkim czasie cena akcji wzrosła 70%. Tutaj nadal wstrzymują zbyt szybki wzrost. Miejmy nadzieję, że i tutaj spuszczą kurs z uwięzi...
Giełda dystansuje przyszłość Ronson ze 1,26 poszedł gładko na 2,18 dlatego że może zarobić aż 10 mln w 4q .Widocznie fundusze oceniają że Marvipol nie zarobi tyle .Wiadomo fundusze OFE wolą kupić spółkę holenderską z c/z 7 z pieniędzmi w kasie tyle co kot napłakał niż Marvipol z C/z 3 (po 4 q )z 330 mln gotówki w kasie W końcu zarządzają tam fachowcy .
Dorado żadko się to zdarza ale tym razem to ja będę przeciwko Ronsonowi ....w IV kw. Ronson przekazał o 30 mieszkań mniej niż w III (wtedy miał 197 przekazanych mieszkaniń) ale zaszalał z kosztami i stracił 3,1 mln zł tak że przykro mi to mówić ale Ronsona to bym nie dawał za przykład z wynikami za IV kw.
Dnia 2021-05-15 o godz. 13:56 ~Prorok napisał(a): > Lubię patrzeć na te zmiany cen. Narazie 20 zł to przez różowe okulary ale za kilka miesięcy to będzie rzeczywistość. Tak jak poprzednio mijane liczby.
Prorok tyle się tu napisałem już prawie roku ... temu owszem wzrost ceny do 10 zł jest przyznaję.... ale nadal czekam na te 20 zł zapowiadane :)) Wiec wywiąż się proszę z obietnic :))
A nawet zapowiadane różowe okulary... tez już kupiłem dawno dawno temu haha !!:
Dnia 2020-08-04 o godz. 14:09 ~transek1975 napisał(a): > Nikt nie kupuje.Ja widze ze caly czas ktos skupuje akcje. > Musisz ubrac tak jak ja rozowe Amerykanskie okulary. > Tylko nie ubieraj tych kwadratowych czarno-bialych od Asa. :)
Dnia 2020-08-04 o godz. 14:25 ~Kr napisał(a): > Ja nie kupuje bo już mam :)) Okulary różowe .... u mnie się nie da za bardzo lubię być realistą wole być realistą :))
Czekam na to od trzech lat. Jak trzeba będzie to jeszcze poczekam .Nie straszne mi są korekty. Myślę że dobre wyniki i komunikat dywidendowy zrobią robotę. Pozdrawiam wytrwałych.