• Do nelor Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    "Czy ktoś policzył jaki, to biznes dla producenta energii z fotowoltaiki. Przecież, to żaden biznes. Jest jakaś opłacalność dla odbiorców indywidualnych, ale dla przedsiębiorców żaden. Biznesem opłacalnym jest montaż paneli foltowoltaicznych, ale produkcja z nich energii elektrycznej już niekoniecznie. Sytuacja zmieni się dopiero jak zostaną urealnione ceny energii."

A Pan lub Pani policzyła , że pisze takie farmazony
    czytam i oczom nie wierzę skąd się biorą tacy dyletanci
    do szkół do szkół do szkół .............. a potem na forum

najbardziej durna tera jaka czytałem w ostatnich 10 - leciach
    "Jest jakaś opłacalność dla odbiorców indywidualnych, ale dla przedsiębiorców żaden"

jeszcze mógłbym zrozumieć gdybyś napisał/a że indywidualny zamontował na dachu a przdsiębiorca wewnątrz stodoły to i owszem jednemu mogłoby produkować a drugiemu nie

Jeszcze jedno pytanie: A jaki to biznes z montażu paneli bez produkcji - mistrzu wytłumacz mi proszę ??????

Wyjaśniam:
    Bo może jeszcze ma ktoś taką wiedzę jak przedmówca:

Montaż indywidualny (rodzinka i domek) 3 kW to koszt około 12 tys zł
    Rozliczenie prokonsumenckie w Polsce stosowane przez PGE to 1 : 0,8 kW czyli wyprodukowana energia elektryczna z naszych paneli jest liczona 1 kW tj. dla PGE 0,8 kW i tak przy dobrej pogodzie może to nasze ustrojstwo wyprodukować energii w przeliczeniu na cenę ok. 1,5 do 2,5 tys. zł rocznie biorąc pod uwagę że taka rodzina i dom maja zużycie na tym poziomie inwestycja może się zwrócić po 6 latach a potem zarabia ale ale samorządy weszły mocno w fotowoltaike i takie przedsięwzięcia są realizowane ze środków UE i wtedy taki beneficjent dokłada się do interesu max 4 koła i wtedy zwrot inwestycji jest po 2 latach a potem do przodu.

Natomiast producenci farm nastawieni są tylko na zarobek i przy braku dotacji (o którą również mogą występować do UE indywidualne poprzez instytucje wdrażające ) zwrot inwestycji określany jest na około 16 lat przy dotacji tj 8 lat biorąc pod uwagę jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi i czasu eksploatacji urządzeń 25 lat można się w to bawić

Przedsiebiorcy natomiast sś w sytuacji jak powyżej opisanej z tym że po środki UE występują indywidualnie ponieważ samorządy nie maja ich w tabeli beneficjentów = to dla przypomnienia jak ktoś nie pamięta komuny to ja przypomnę nic się nie zmieniło przedsiębiorca to konował złodziej i oszust tak jest traktowany przez samorządy = troszeczkę się zmienia u góry w rządzie ale to kropla potrzeb

• Re: Do nelor Autor: ~leszcz [83.26.170.*]
    Zgadzam się , poza tym że to właśnie TEN rząd dąży do komuny !
  • Re: Do nelor Autor: ~Fundamentalista [79.184.98.*]
    Znamienne, że to właśnie nawet ten rząd idzie na starcie z węglem i będzie przestawiać gospodarkę na "zielono". Mamy jedną z najdroższych stawek za prąd w UE. Rząd wymyślił już dopłaty do prądu dla tych mniej zamożnych. Konstrukcja się sypie. Nie da się dalej takiego mixu energetycznego utrzymać.
  • Re: Do nelor Autor: ~nelor [31.60.45.*]
    No sorry kolego, ale ja zadałem pytanie. Pytanie zadałem, bo sam jestem prosumentem i z tego co się orientuję, to tak indywidualny prosument ma uzysk 0,8 swojej mocy i to jest opłacalne. Po 6-8 latach instalacja się zwróci. Sytuacja przedsiębiorstwa produkującego energię na rynek jest chyba inna. Producent zarabia tylko na wyprodukowanej energii, a za dystrybucję musi zapłacić. Jak pamiętam z rachunków jakie kiedyś płaciłem, to koszt za kwh był mniej więcej równy cenie dystrybucji (przesyłu), dochodzą podatki więc pytam gdzie jest zysk? Pytam, bo nie wiem jak wyglądają faktyczne rozliczenia. Wiem, że chciałem rozbudować swoją elektrownię, aby być producentem i w żaden sposób mi się to nie opłacało. Byc może uzależnione jest, to od skali przedsięwzięcia. Tu rodzi się następne pytanie jaka, to musi być skala.
  • Re: Do nelor Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    zadzwoń do PGE i ktoś kompetentny Ci to wyłoży
  • Re: Do nelor Autor: ~Borys [37.30.18.*]
    Firma może być zarówno prosumentem jak i sprzedawcą. Czy to się opłaca, oczywiście.Po pierwsze wszystkie koszty związane z instalacją wrzucasz w koszty. Przy obecnej cenie prądu 320 - 360 zł/MWh dla firm jak najbardziej się opłaca. Oczywiście ,przy zużyciu na poziomie 5 MWh/rok zwrot będzie mocno rozciągnięty w czasie ,ale z drugiej strony trzymanie obecnie kasy na koncie jest bez sensu i lepiej jest to zainwestować w instalację. Zwrot będzie dużo wyższy niż lokata.
  • Dzięki Borys Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    nareszcie ktoś kompetentny, wyjąłeś mi to z ust
    A jeszcze jedna uwaga. Warto nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Nie mylić prosumenta z producentem. Przedsiębiorcy prosumenta z przedsiębiorcą producentem. Do szkół, do szkół.
    Przecież to napisałem.
    Dodam jeszcze,że ceny energii będą rosły. Duży wpływ na cenę prądu mają prawa do emisji CO2, które obecnie kosztują 30 euro/tona. Cena docelowa to 50 euro/tona, a to spowoduje wzrost cen do poziomu 420-460 zł/MWh .
  • Re: Do nelor Autor: ~Fundamentalista [79.184.98.*]
    Oczywista. Gdyby nie regulacja cen prądu w Polsce to byłby kosmos. Tama na urealnienie cen póki co wytrzymuje jeszcze ale tak się nie da w nieskończoność. Są granice i musimy obniżyć albo nie pozwolić rosnąć dalej cenom prądu, które i tak są jedne z najwyższych w UE. Droga jest jedna zielona energia w dużej skali bo wtedy koszty zakupu instalacji i montażu zaczną też spadać. Zadziała efekt skali. Macie może informację po jakim czasie zwraca się instalacja na zachodzie w krajach od lat konwertujących się na zieloną energię?
    Za dużo zmiennych mających wpływ na zwrot , 5-10 lat . Wzrostu cen prądu nie powstrzymasz, bo jak spadną to rząd wprowadzi kolejne certyfikaty albo podwyższy akcyze itp. Na politykę socjalną trzeba mieć kasę , a jej brakuje.
  • Re: Do nelor Autor: ~Fundamentalista [37.47.15.*]
    Nie obciąży prądu bo jest już drogi i najbiedniejszym wypłaca od roku rekompensaty. Jak nie chcemy zostać skansenem Europy w kwestii energetyki to droga jest jedna zielona.
[x]
TESGAS 2,36% 1,96 2026-05-18 09:08:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.