Tytuł artykułu ma rzeczywiście mocno negatywny wydźwięk, ale sama treść nie daje żadnych podstaw do obaw. Byłem zaskoczony i mocno zaniepokojony zanim dokładnie nie zapoznałem się z treścią samego wywiadu. Zaskakujące jest też, że dzień wczesniej ukazał się artykuł z peanem pochwalnym na cześc dwóch największych firm z branży IT...
Niby zwykły wywiad z prezesem o aktualnej sytuacji w spółce, a tak zredagowana treść i tytuł, że pobieżny czytelnik nagłówków /bez wykupionego abonamentu/ natychmiast zareaguje nerwowo i zacznie pozbywać się akcji. Czego przykład mieliśmy wczoraj rano. Prezes sam oznajmia, że maja mniej zamówień, bo bardzo selektywnie podchodzą do przetargów, żeby nie popełniać błędów z przeszłości, gdzie zdobwywali kontrakt za wszelka cenę, poniżej kosztów i jeszcze musieli płacić kary umowne za np. nieterminowe wykonanie. Lepiej skupić sie na wysoko marżowych projektach i zarabiać. Zmniejszają zadłużenie, chcą skonsolidować resztę kredytów w jeden na nowych warunkach, ograniczają koszty zarządzania i widzą dalsze pole do ich optymalizacji, jak dla mnie to optymalny program restrukturyzacyjny który przeprowadza dwóch największych udziałowców. Najważniejsze jest, że prezes kolejny raz potwierdza zaawansowanie pracy przy autorskim projekcie rozwiązań chmurowych i automatyzacją systemów zarządzania, które wymusza obecna sytuacja związana z pandemią. Wiemy tez, że Microsoft ostatnio ogłosił chęć zainwestowania ogromnych środków finansowych w technologię chmurowa w Polsce... Może część tego "tortu" przypadnie do wykonania Sygnity, czego sobie i innym inwestorom życzę :-)
Sygnity i portfel zamówień na ponad 200 mln? To pokazuje jak ta spóła upadła od czasów gdy była czołowym graczem jeszcze jako Computerland. 200 mln? To liliput w prównaniu z resztą spółek IT notowanych na GPW. Smutne.