Dzień dobry. Che zacząć inwestować na giełdzie ale nie mam doświadczenia stąd moje pytanie. 1.)Chę kupić akcje z opcją stoploss, ale wówczas ich cena jest zdecydowanie wyższa , w tym konkretnym przypadku nawet dwukrotnie od ceny notowania. Dlaczego? Czy do zakupionych już akcji można ustawić opcje stoploss? 2). W dniu wczoraszym zrobiłem zlecenie zakupu na akcje w cenie z limitem. Niestety nie udało mi sie kupić. Czy to znaczy ze dałem za niską cenę. Jaką dać cene patrząc na notowanie kursu , czym sie kierować jeżeli zalezy mi na kupnie.? Dziękuje za odpowiedzi od bardziej doświadczonych.
Też jestem świeżak, ale stop-loss ustawiasz na swoich akcjach jak je już kupisz, np. kupujesz akcje AAA za np. 10 zł. Chcesz na nich zarobić, zakładasz, że będą rosły i po zakupie jak ich kurs wzrośnie do np. 13 zł zakładasz zlecenie sprzedaży z opcją stoploss na poziomie 12 zł. oznacza to, że twoje zlecenie sprzedaży pojawi się na giełdzie gdy ceny akcji spadną poniżej 12 zł. Więc nie musisz kupować akcji z opcją stoploss.
2). W dniu wczoraszym zrobiłem zlecenie zakupu na akcje w cenie z limitem. Niestety nie udało mi sie kupić. Czy to znaczy ze dałem za niską cenę. Jaką dać cene patrząc na notowanie kursu , czym sie kierować jeżeli zalezy mi na kupnie.? Makler podaje notowania opóźnione o 15 min. Polega to na tym ze dla akcji X podaje po jakiej najniższej cenie ktoś chce je sprzedać oraz po jakiej najwyższej chce je ktoś chce kupić. Jeśli sie chce za wszelką cenę je kupić to trzeba podać cenę sprzedającego jeśli zaś nie to wybrać cenę powyżej najwyższej ceny kupującego ale poniżej najniższej sprzedającego. Trzeba jednak pamiętać że notowania podawane są z 15 min opóznieniem i może to skutkowa tym że tych akcji po podanej cenie sie nie kupi.