• Pomoc w zdobywaniu wiedzy Autor: ~Monika [37.130.8.*]
    Witajcie, W jaki sposób najlepiej nauczyć się odczytywania wykresów. Co radzicie na początkującym etapie? Myślę, że każda z osób inwestujących ma dobre wspomnienie związane z książką/szkoleniem które mogłoby polecić. Bardzo proszę o rozwinięcie swojej odpowiedzi pytaniem "dlaczego?" To bardzo mi pomoże. Z góry Dziękuję i życzę Miłego Dnia
  • Re: Pomoc w zdobywaniu wiedzy Autor: ~Elko [89.69.165.*]
    Nie patrz na wykresy, tylko głowa cię rozboli, a tam nie ma nic o przyszłości.
  • Re: Pomoc w zdobywaniu wiedzy Autor: ~Roman [83.10.96.*]
    Niestety masz rację. Zbyt późno to zrozumiałem. Podobnie rzecz ma się z całą tzw. analizą techniczną.
  • Re: Pomoc w zdobywaniu wiedzy Autor: ~Monika [37.130.8.*]
    Domyślam się, że nie ma przyszłości. jednak nie mogę w żaden sposób zrozumieć gdzie są korekty.
  • Re: Pomoc w zdobywaniu wiedzy Autor: ~Xyz [83.10.97.*]
    Definicje korekty znajdziesz w każdym podręczniku czy publikacji o AT. Ale proponuje przeprowadzić prosty eksperyment. Weź dowolny wykres i kartkę papieru. Zasłoń przyszłość i spróbuj zgadywać czy dany spadek jest korektą czy pogłębieniem trendu. Wartość oczekiwana trafności to oczywiście 50%. Ten fakt w połączeniu z emocjami i dużymi wahaniami kursu (które prędzej czy później zawsze występują) oznacza tylko jedno: straty. Dopiero z perspektywy przyszłości wiadomo czy to była korekta czy nie, a przecież nikt nie ma szklanej kuli :)