• rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~sw [193.193.181.*]
    Z góry przepraszam jeżeli taki wątek już był - ale nie udało mi się znaleźć. Chciałem zapytać w jaki sposób rozliczamy podatek od dywidendy wypłaconej w eur? Jestem początkującym inwestorem i trochę stresuje mnie ten temat...
    Bo rozumiem że ten dochód nie zostanie mi automatycznie doliczony do PITu 8C?
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~axaa [188.146.39.*]
    Nie stresuj się-nie ma czym.Litwa ci wzięła 15%.podatku.TY masz do końca kwietnia 2021r dopłacić 4% z kwoty brutto(np.300euro x 4%=12 euro
    12xkurs euro z dnia ustalenia praw do dyw.; a więc kurs był (NBP) 4,55pln
    Czyli 12euro x 4,55pln=55pln
    I to wpisujesz w pit 38 i płacisz pisowi do US
    Ka pe wu?
    I jeszcze-podatki od dywidend są zabierane od ręki przez biuro maklerskie( od dyw.spółek PL)
    od zagranicznych różnie to bywa.Jedni biorą to co obowiązuje w ich ojczyżnie; inni nie biorą w ogóle-trzeba samemu zanieść pln pisiorom.Generalnie-PODATKU W PIT-8C NIE MA ((od dywidend)
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~WyborcaPO [83.26.252.*]
    PiS da Twoim rodzicom (13. emerytura), Tobie (jak masz poniżej 26 lat), obniżone podatki (17% zamiast 18%), itd
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.185.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.207.11.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~sw [193.193.181.*]
    TAK - super!:D
    kawa na ławę i git :)
    Dzięki
    Proszę uprzejmie- i bez stresów:))))
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~Aa [89.64.92.*]
    Jeśli w przyszłym roku w trakcie rozliczania PIT będziesz miał jakieś wątpliwości , szukasz średni kurs NBP poprzedzający roboczy dziań wypłaty dywidendy
    (dostałeś w poniedziałek rozliczasz poprzedzający roboczy dzień czyli piątek ,jeśli dostałeś w środę rozliczasz poprzedzający dzień czyli wtorek . Oczywiście gdyby wtorek był dniem świątecznym rozliczasz najbliższy poprzedzający dzień roboczy )
    Trochę łopatologicznie ,ale opisałem obrazowo , żeby nie było wątpliwości z wybraniem dnia do sprawdzenia kursu .
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~igor [194.181.82.*]
    witam z dn. ustalenia dyw. czy wypłaty dyw. bo może być różnica w kursie i znowu kich w skarbówce
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~koleslaw [89.64.94.*]
    Ale urzad skarbowy wymaga potwierdzenia na pismie, ze na Litwnie wzieli juz 15% podatku. Jak to im udowodnic? I gdzie dokladnie (w ktorej rubryce ktorego pitu) wpisac ta dywidende?
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~axaa [87.207.244.*]
    Dnia 2020-11-27 o godz. 10:20 ~koleslaw napisał(a):
    > Ale urzad skarbowy wymaga potwierdzenia na pismie, ze na Litwnie wzieli juz 15% podatku. Jak to im udowodnic? I gdzie dokladnie (w ktorej rubryce ktorego pitu) wpisac ta dywidende?

Nie słyszałem/US doskonale wie jakie są podatki na Litwie/Z US nie dyskutuj pismami, płać 4% i basta.Jak zaczną cie sprawdzać , to tylko kłopot z tego dla ciebie wyniknie!
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~Timon [88.199.172.*]
    Prosta zasada kolejarska mówi ,,nie wychylać się" Płatnik wpłacił i jest po sprawie .Nie ma Pit 8C nie ma sprawy .
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~Melon [77.45.93.*]
    Dokładnie. Skarbówka nie lata po wszystkich biurach maklerskich i nie sprawdza kto ile dywidendy dostał i od kogo.
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~LESZCZ [109.241.108.*]
    Ile wynosi ewentualna kara ? Min - max ???
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~Maw [94.154.22.*]
    Przepraszam, ale wydaje mi się że nie do końca jest tak jak mówicie.

Wszystko jest uzależnione na jakiej giełdzie notowana jest spółka i w jakim kraju jesteś rezydentem podatkowym - to KLUCZ.

Jeśłi Interaolt byłby notowany na Litwie a Ty kupiłbyś spółkę jako rezydent podatkowy Polski to byś płacił 15% *odbijane w większości automatycznie) + tyle procent ile trzeba dorównać do swojej rezydentury czyli +4% (bo mamy 19% podatku od zysków kapitałowych)

Jeśli kupowałeś IRL np przez ING to żadnego dorównywania RACZEJ nie ma.
    Jest tylko w momencie kiedy kupujesz spółki notowane na innych giełdach zagranicznych.
    Wtedy w zależności od danego kraju płaci się jego stawkę i JEŚLI BRAKUJE do naszego 19% to wtedy dopłacasz, jeśli nie to nie.
    W przypadku IRL notowanego na polskiej giełdzie kwotę którą dostajesz np w ING jest już potrącona o należne podatki.
    Jeśli się mylę proszę o informacje, ale waluta wypłaty nie ma tu wpływu żadnego tylko rezydentura i na jakiej giełdzie notowana jest spółka.
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~axaa [87.207.244.*]
    Mylisz się!
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~MirASS [37.248.158.*]
    Dywidendę zagraniczną wykazujemy s cz. G zeznania PIT-38.
    Wg broszury do tej deklaracji:
    "W poz. 44 należy wykazać zryczałtowany podatek dochodowy, o którym mowa w art. 29, 30 i 30a ustawy, jeżeli podatek ten nie został pobrany przez płatnika, z wyjątkiem podatku:
    1) wykazanego w poz. 45, tj. obliczonego od przychodów (dochodów), o których mowa w art. 30a ust. 1 pkt 1-5
    ustawy, uzyskanych za granicą:
    - z odsetek od pożyczek, z wyjątkiem, gdy udzielanie pożyczek jest przedmiotem działalności gospodarczej
    https://www.rp.pl/Podatek-dochodowy/308109976-Jaki-podatek-od-dywidendy-z-zagranicy.html?cid
    Tu jest wszystko. Kazus dywidendy otrzymanej od zagranicznej spółki notowanej na GPW (na przykładzie AB Inter Rao). Polecam lekturę:

https://www.fxmag.pl/artykul/jak-rozliczyc-dywidende-z-zagranicy-opodatkowanie-dywidendy-od-spolki-zagranicznej-notowanej-na-gpw
  • Re: rozliczenie podatku od dywidendy Autor: ~Maw [94.154.22.*]
    Fakt. Dzięki za linki!
[x]
INTERAOLT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.