• Koszty utrzymania floty samochodowej. Autor: kaerzet [83.24.31.*]

Jak się rozkładają koszty w utrzymaniu floty, na co idzie najwięcej kasy i przede wszystkim jak umiejętnie je kontrolować. Wydaje mi się, że przy większej liczbie aut może być z tym nie mały problem. Czy są jakieś firmy, które w tym pomagają?
  • Re: Koszty utrzymania floty samochodowej. Autor: dolomit [83.24.6.*]
    Są i to nawet bliżej niż myślisz. Jeśli słyszałeś o programach lojalnościowych robionych przez stacje paliw dla klientów indywidualnych, to wiedz, że podobne i to o wiele bardziej zaawansowane są również tworzone dla firm i ich flot. Chociażby Karta od BP, która oprócz kontroli kosztów daje w bardziej zaawansowanych opcjach szczegółowe raporty wykrywające nieprawidłowości w eksploatowaniu pojazdów flotowych. Polecam do poczytania jakieś artykuły na ten temat w necie.
  • Re: Koszty utrzymania floty samochodowej. Autor: ~gerot [89.75.70.*]
    Szczerze mówiąc ja za kartami paliwowymi nie jestem. Nie daja 100% pewności, co do lojalności pracowników, na przykład w kwestiach kradzieży paliwa.
    Od kilku już lat karty z powodzeniem wypierane są przez system monitoringu GPS. Sam nabyłem w promocyjnym pakiecie http://www.monitoring-gps.net/ od PetSoft i wreszcie widzę jego zalety. Przede wszystkim bezpieczeństwo, po drugie oszczędności, po trzecie duża lepsza efektywność samych pracowników. Mogę tak wyliczać bez końca. Automonitoring sprawdza się u nas znakomicie - mamy zamontowany w 11 autach i we wszystkich działa bez zarzutu.